Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete de pe vremea bunicii

• Sfaturi pentru toate tipurile de ten •

Un obraz de trandafir: apa de flori

Foto: Dreamstime

Ușor de preparat în bucătărie, apa de flori înlocuiește perfect loțiunile tonice din comerț. Nu e nevoie decât să puneți apă la fiert (o cană) și să arun­cați în ibric un pumn de flori sau de plante proaspete sau uscate. Lă­sați-le să se infuzeze 15 minute, apoi strecu­rați. Pusă în sticle, această lo­țiune du­rează 15 zile.

Pentru ten normal – alegeți în­tre infuzia de petale de trandafir, pă­trunjel verde, flori de tei.

Pentru ten sensibil – apa de nalbă, nu-mă-uita sau de violete.

Pentru ten gras – apa de lavan­dă, de rozmarin, de salvie, de cimbru.

Pentru ten uscat – apa de men­tă, de mușețel sau de petale de crin alb.

Ajutoare pentru tenul sensibil

Masca cu pulpă de caisă

Vremea lor a trecut, dar se mai gă­sesc la vânzătorii din piețe, importate din sud: caisele sau nectarinele dulci. Aveți nevoie numai de două fructe, ca să faceți o mască ideală pentru pie­lea sensibilă. Băga­ți-le pulpa în mi­xer sau zdrobiți-o cu fur­culița și ames­­­te­cați pasta ob­ți­nută cu o lingu­riță de mie­re foarte dul­ce (de tei). Aplicați-o pe față și gât, după ce v-ați curățat bine pielea. Lăsați să acțione­ze o jumătate de oră, apoi clă­tiți-vă cu apă călduță.

Crema de piersici

Zdrobiți carnea unei piersici coap­te. Preparați o pastă, adăugând câteva picături de infuzie de petale de tran­dafiri. Aplicați-o și lăsați-o să acțio­neze zece minute. Clătiți-vă.

Îngrijirea tenului gras

Crema de castraveți

Ingrediente: o jumătate de castra­vete, un sfert de cană de infuzie rece de trandafiri, câteva picături de bitter sue­dez. Mod de preparare: băgați cas­tra­­vetele în mixer pentru a obține o pas­­tă. (Cât o ceașcă de cafea.) Adău­­gați infuzia de trandafiri și pică­turile de bitter. Amestecați, apoi apli­cați com­­poziția pe față. Lăsați-o zece mi­nu­te, clătiți-vă cu apă rece.

Mască astringentă cu cătină

Aveți pielea grasă, lucioasă, pre­dis­pusă la puncte negre și co­șuri? Ale­geți fructe care au o acțiune as­tringentă asu­pra epi­dermei. Vara se re­comandă afinele și mu­­rele, iar toam­na târ­­ziu, fructele por­to­ca­lii de căti­nă, care se desprind de pe ra­muri și se clă­tesc rapid, puse într-o sită de plas­tic. Pa­sul următor: zdro­­biți fruc­tele cu o lin­gură de lemn, ames­te­ca­ți-le cu o jumătate de pahar de iaurt na­­tural și cu o linguriță de praf de ar­gi­lă. Pasta obți­nută se întinde pe față și gât și se lasă să ac­ționeze cel puțin cincispre­ze­ce mi­nu­te. Clătiți-vă apoi cu apă rece.

Tenul mixt

Cataplasme cu mere și lapte

Pielea dvs. nu e nici grasă com­plet, nici uscată, ci și grasă și uscată, pe por­țiuni de obraz (nasul, bărbia și frun­­tea sunt grase, obrajii uscați). Acest fenomen e numit piele mixtă. Pen­tru a trata problemele legate de acest tip de piele, în vederea unei echi­­librări, iată o rețetă țărănească din nor­­dul Franței. Curățați un măr, tă­iați-l bucăți și fierbeți-l în lapte (o ca­nă). Trageți vasul deoparte, scoateți fruc­tele pe o far­fu­ri­oară, zdrobiți-le și încorporați iarăși lap­te­le fiert în ele (căl­duț), puțin câte pu­țin, ca la maio­ne­ză. Adăugați o lin­­guri­ță de făină și o lin­gu­riță de ulei de măs­line. Când pre­pa­­ra­tul de­­vi­ne omo­gen, apli­cați-l, cât e cald, pe față și gât. Lă­sați să ac­țio­neze 20 de mi­nu­te, apoi spă­lați-vă cu apă mine­rală.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian