Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru BOGDAN F. – București, F. AS nr. 1396: „Sufăr de spondilită anchilozantă”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60,
e-mail: [email protected]

Stimate domn,
Spondilita anchilozantă este o boală inflama­torie de cauză necunoscută. Coloana vertebrală devine, încet, mai rigidă, prin fuzionarea vertebrelor. Boala în­cepe de la zona coloanei lombare, cu dureri care cresc treptat în inten­sitate, sporesc la inactivitate fizică și scad la mișcare. Simptomele pe care le descrieți – cu debut brusc (în câteva zile), manifestat prin dureri severe, inclusiv dificultate la mers – nu par să corespundă cu felul bolii de a se mani­festa. De aceea, v-aș sfătui să luați în consi­derare consulta­rea unui al doilea medic spe­cialist, pentru a va con­firma (sau infirma) ca aveți un diag­nostic corect. Textul care ur­mează, referitor la spondilita an­chi­lozantă, ar putea, totuși, să vă ajute să luați o decizie în acest sens.
Așa cum am spus, spon­dilita anchilozantă este o boa­lă inflama­torie. Ea afectează în principal articulația sacro-iliacă (aceea care leagă co­loana vertebrală de bazinul pelvian) și coloana vertebrală. În timp, se poate produce o eroziune, apoi o fuziune a vertebrelor, ducând la rigidizarea lor. În același timp, oasele devin mai subțiri (os­teo­poroză), cu risc de fractură (de pildă, prin că­deri ușoare), care pot duce la paralizie (cu dificul­tăți în mișcare) sau chiar moarte. Ea nu se limi­tează la articulații, ci poate afecta sistemul cardio­vascular, ochii, plămânii, rinichii, sistemul nervos și siste­mul gastrointestinal.
Nu se știe cauza bolii, însă există factori gene­tici care par să contribuie la apariția ei.
Manifestările clinice includ:
* Durere la nivelul spatelui inferior, precum și la nivelul șoldurilor (este primul simptom, în cele mai multe cazuri). Durerea crește treptat în intensitate, radiind spre zona fesieră și coapse. Este mai rea dimineața, producând disconfort dacă pacientul nu se ridică din pat și se accentu­ează în repaus sau la tușit. Se ameliorează prin mișcări, pe parcursul zilei. Mai pot fi afectate și alte zone, inclusiv umerii, pieptul, zona călcâielor.
Alte simptome  țin adesea de complicații, și includ:
* pareză și paralizie (de la fractura verte­bre­lor);
* ochi roșii, dureroși, cu fotofobie (sensi­bi­li­tate la lumină) și, uneori, pierderea vederii. (Ochii roșii și dureroși devin o urgență medi­cală!);
* probleme cardiace, de la inflamația aortei, cu afectarea funcționării inimii;
* probleme de respirație, cauzate de fibroza pulmonară.
Posibilele abordări naturiste includ:
* Renunțați la fumat. Ținând cont de com­plicațiile respiratorii și cardiace ale bolii, ar fi o mișcare înțeleaptă.
* Încercați să aveți o postură dreaptă a cor­pului, ceea ce ajută la evitarea unor probleme la nivelul coloanei vertebrale.
* Aplicarea de comprese calde poate reduce durerile.
* Mișcarea fizică este foarte importantă. Ea ameliorează durerea și încetinește evoluția spre înțepenire a articulațiilor. Sunt recomandate mer­sul pe bicicletă și înotul.
* Exercițiile yoga, tai-chi sau întinderile ar­ticulațiilor pot fi de ajutor în păstrarea echilibrului corpului, evitând căderile și fracturile.
* Mișcarea zilnică reduce riscul anchilozei.
* Masaj ușor, dar făcut de un maseur cu ex­periență. De evitat chiropraxia, care poate provoca fractura vertebrelor.
* Alimentaţia care conține produse prelucrate/ procesate și cu conservanți, precum și dulciurile, este de evitat. Toate acestea sunt pro-inflamatorii.
* Dieta sănătoasă, care conține multe fructe și legume, uleiuri vegetale, pește și cereale, este o alegere fundamentală. (Atenție! Uleiurile de pește conțin multă vitamină A, care poate reacționa cu unele medicamente numite „antiinflamatorii ne­steroidiene”, ducând la risc de sângerare!)
* Plante medicinale: curcumin (un antiinfla­mator redutabil), boswellia (tămâie), foarte bună pentru articulații și oase.
* Suplimentele de vitamina D sunt de folos, mai ales la prevenirea osteoporozei.
* Acupunctura – atenuează du­rerile și deblochează canalele ener­getice.
* Homeopatia este un tratament excelent, care, în stadiile incipiente, ar putea opri boala. Rhus toxico­dendron este un medicament ho­meo­pat excelent pentru dureri, însă se recomandă un tratament consti­tuțional/individualizat.
Spondilita anchilozantă este o maladie severă, cu complicații se­vere, care pot chiar amenința viața. Prin urmare, recomandarea mea este să vă adresați de urgență unui specialist care să vă poată ajuta.
Vă urez succes!

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro

„Nu pot scăpa de candidoza vaginală” (Răspuns pentru LIDIA S., Iași, F. AS nr. 1439)

Carmen Ponoran


Deoarece ați urmat numeroase cure cu antibiotice, vă recomand să aveți în vedere și refacerea florei intestinale, de care depinde imu­nitatea organismului. O imunitate slăbită va permite recidiva unor dezechilibre, în cazul dumnea­voas­tră, la nivel vaginal. În candi­doza vaginală, bioterapia cu extracte din părți tinere de plante (muguri, mlădițe) recomandă cura cu două preparate cu acțiune antiinflamatorie pu­ter­nică: Extractul din mlădițe de Cimișir și Extrac­tul din mlădițe de Lemn-câinesc. La acestea vă propun să adăugați Extractul din mlă­dițe de Me­rișor și Ex­tractul din muguri de Nuc, pentru refa­ce­rea florei intestina­le și acțiunea antibac­teria­nă. Cura de 3 luni pe care v-o pro­pun constă în ad­ministrarea: dimineața – 2 ml de Extract din mlădițe de Cimișir, la prânz – câte 2 ml din Extract din mlădițe de Merișor împreună cu Extract din muguri de Nuc și după-amiaza – 2 ml de Extract din mlădițe de Lemn-câinesc.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Cum pot scăpa de crizele de tahicardie paroxistică?” (Răspuns pentru ALIN R. – Brăila, F. AS nr. 1422)


Crizele dvs. au un substrat psiho-nervos, drept pentru care trebuie să vă feriţi de tot ce înseamnă stres, stări conflictuale, surse de emoţii negative, ba chiar şi emoţii pozitive prea puternice. Interzis total: alcoolul, tutunul, jocurile de no­roc, ce sunt generatoare de emoţii exa­cer­bate!
Un tratament util ar fi cel indicat depresivilor. Căutaţi prin farmacii sau magazine naturiste combinaţii de: Me­la­tonină (2mg – 5 mg) + Ulei volatil de Levănţică + Extract de Valeriană + Extract de Passiflora + Extract de Sunătoare, din care luaţi câte o capsulă, de 3-4 ori pe zi. Atenţie, însă! Aceas­tă formulă poate produce o stare de linişte apropiată somnolenţei, drept care, nu o folosiţi în zilele sau în momentele în care aveţi nevoie de concentrarea atenţiei! Mai există o metodă mai puţin uzitată în lumea medicală, dar eficientă, şi anume: terapia prin rugăciune! Rugaţi-l pe Dum­ne­zeu să vă păzească de crize cardiace, în ziua care tocmai a început, apoi repetaţi rugăciunea în jurul prânzului şi seara, la culcare. Rugăciunea e aducătoare de liniște și calmează inima. Pentru Dumnezeu nu există boli incurabile sau lucruri cu neputinţă de înfăptuit; totul este să avem deplină încredere în Creatorul nostru şi să-i arătăm această încredere prin rugăciuni!

„Vreau să renunţ la fumat, dar nu pot!” (Răspuns pentru ŞERBAN – Bucureşti, F. AS nr. 1420)


Greu, dar nu imposibil ! Şi eu am fumat 23 de ani, dar m-a ajutat Dumnezeu şi am scăpat de acest „terorist”, numit „tutun”, prin trei metode:
1. Renunţarea total la tot ce inducea acea sa­voare şi necesitate de a aprinde ţigara, şi anume la: cafea, alcool (chiar şi bere sau şpriţ), mâncă­rurile puternic condimentate şi mesele copioase. Foarte utile sunt: hrana vegetariană 100% timp de cel puţin 30 de zile; practicarea cât mai des a postului de 24 de ore; adică: mâncaţi bine o dată pe zi şi aceasta numai dimineaţa, iar peste zi nu mâncaţi nimic, decât câteva legume sau fructe proaspete, fără pâine, fără mămăligă, şi beţi multă, foarte multă apă plată. De asemenea, vă preparaţi în fiecare dimineaţă 2-3 litri de Ceai de Pedicuţă (Brădişor) şi beţi câte 1/2 cană (echivalentul a 5-6 guri dintr-o sticlă) ori de câte ori simţiţi nevoia să aprindeţi o ţigară. Substanţele active din această plantă vă diminuează dorinţa aceea imperioasă de a fuma, iar dacă totuşi aprinzi ţigara, ai o senzaţie de greaţă în urma administrării înainte a acelei căni de ceai.
2. O metodă pe care am folosit-o cu succes, acum 23 de ani, a fost rugăciunea: când simţeam acea dorinţă de nestăpânit de a aprinde o ţigară, îl rugam pe Dumnezeu: „Doamne, dă-mi puterea de a nu pune ţigara în gură şi de a nu o aprinde!!!”, apoi beam o cană de ceai de Pedicuţă şi treceam cu bine peste acel moment greu.
3. De asemenea sportul, în spe­cial jogging-ul este foarte folositor; o lună de zile mergeţi mai tot timpul în pas alergător! Cu aceste metode simple o să transpiraţi şi o să urinaţi mult mai mult decât de obicei (nicotina se elimină din ţesuturi preponderent prin urină şi transpiraţie), dar aveţi mari şanse de a scăpa de acest viciu prin care daţi foc la bani şi băgaţi şi boală în plămâni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian