Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MARIN   V. – Roșiori de Vede, F. AS 1369: „Caut un leac pentru lichen plan”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimate domn, lichenul plan este o boală auto­imună (o boală în care sistemul imuni­tar își atacă propriul corp), de cauză necunoscută. Nu există o predilecție pe sexe sau pe rase, dar pare să fie mai des-întâlnit la persoanele între 30-60 ani, deși, practic, poate apărea la orice vârstă (dovadă și vârsta dumnea­voas­tră). Lichenul plan este asociat al­tor boli autoimune, cum ar fi vitiligo, mor­fea, alopecia areată, miastenia gravis, precum și infecția cu virusul hepatitei C. Leziunile apar treptat și, în mod clasic, se găsesc pe suprafețele flexurale ale membrelor, cum ar fi articulațiile pumnului. Pruritul este și el prezent, deși nu la toate cazurile. În mod obișnuit se manifestă prin le­ziuni de tip papule (leziuni ușor ridicate, sub 1 cm dia­me­tru), având suprafețe plate, de culoare violacee, adesea lu­cioasă.

Iată câteva forme frecvente ale lichenului plan:

* Formă hipertrofică – sunt leziuni foarte proemi­nen­te și pruriginoase (mâncărime intensă), adesea localizate pe membrele inferioare, cu hiper­pigmentare (urme de piele în­chisă la culoare) și cicatrici.

* Formă eroziv ulcerativă – se manifestă prin ulcere sau eroziuni (răni super­ficiale) pe suprafețele mucosale, putând cauza și micșorarea canalului vaginal.

* Formă foliculară – apar leziuni în jurul foli­culilor piloși (unde ies firele de păr), care pot să se adune în leziuni mai mari. Pot duce la alopecie.

* Formă veziculoasă sau buloasă – constă în leziuni cu lichid, de dimensiuni mici (vezicule, sub 1 cm) sau mai mari (bule, peste 1 cm). Apar pe mucoase sau pe membrele inferioare.

De regulă, lichenul plan se remite spontan, fără tratament, în 6-18 luni. Totuși, poate să fie rezis­tent la tratament chiar și mai mulți ani. Formele bucale sunt considerate ca având risc sporit de cancer.

Recomandări:

* Evitați consumul de alcool, având în vedere legătura strânsă între lichenul plan și diverse tulbu­rări hepatice.

* Încetați fumatul, afectează mucoasa bucală.

* Evitați să vă scărpinați, căci poate provoca leziuni.

* Aplicații cu apă rece pe leziuni, pot calma pruritul.

* Băile cu fulgi de ovăz sau cu bicarbonat de sodiu, au același efect calmant.

* Dieta să fie săracă în alimente condimentate sau băuturi acidulate, pentru a nu agrava sau de­clanșa leziunile. De asemenea, multe fructe și legu­me verzi sunt foarte bine-venite, fiindcă ele vor în­tări funcțiile ficatului.

* Spirulina este o algă marină, foarte bună pentru fortificarea ficatului, ceea ce este important în lichenul plan.

* Aloe vera aplicată local sau administrată intern (gel de Aloe Vera). Untul de shea și uleiul de arbore de ceai sunt și ele utile local.

* Yoga, Tai Qi și mișcarea fizică în general, cresc tonusul corpului și reduc stresul.

* Acupunctura echilibrează energia ficatului.

* Homeopatia este o metodă excelentă, căci atinge cauzele profund interioare ale bolii. (Am publicat în străinătate o lucrare privind tratamentul lichenului plan prin homeopatie individualizată.) Unele medicamente homeopate, cum ar fi Argen­tum nitricum, Causticum,   Rhus toxicodendron, Mer­curius solubilis (pot fi și ele de folos).

Fiindcă unele forme de lichen plan poartă risc de cancer sau de alte tulburări severe (stenoză vaginală), se recomandă consultul unui medic specialist.

Vă urez succes!

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

„Soțul meu, cardiac, are limfedem și ulcerații purulente la picioare” (Răspuns pentru ELENA P. – Vaslui, F. AS nr. 1420)

Afecțiunile cardiovasculare se află pe primul loc al îmbolnăvirilor, mai cu seamă la persoanele în vârstă. Inima joacă un rol primordial în orga­nism, iar tratarea superficială sau lipsa tratamen­tului declanșează alte afecțiuni, la distanță. Netratată cauza, inima tre­buie să pompeze sângele cu presiune mai mare spre vene. Afectarea în­toar­cerii venoase reprezintă „in­sufi­ciența venoasă”, care creează dis­con­fort, edem și modificări cutanate.

Hipertensiunea venoasă deter­mină edem tisular, inflamația și hipo­xia celulelor din hipoderm și derm. Celulele din derm mor și sunt împinse spre epiderm, fără să se refacă stratul bazal, din cauza lipsei de sânge încărcat cu oxigen. În acest fel apare „ulcerul de stază” care, de multe ori, se suprainfectează, iar vindecarea poate fi foarte grea sau imposibilă.

Terapia ulcerului de stază (ulcerul varicos) începe cu îndepărtarea cauzelor care l-au determinat, prin:

Regim alimentar. Alimentele interzise: pâine albă, carne de porc, mezeluri, grăsime animală (cu excepția untului), prăjeli, tocături, Coca Cola și sucuri din comerț.

Alimentele permise sunt: legumele și fructele proaspete, sub formă de sucuri sau salate ( 200 g/zi de salată de sfeclă roșie, morcov, țelină, salată verde, varză, spanac, cu mărar și pătrunjel), usturoi, ulei de măsline și lămâie sau oțet de mere cu miere.

Obligatoriu: mâncați ciorbe cu multe legume, cu sau fără carne de pui, curcan, oaie. Pește – de cel puțin 2 ori/săptămână, dar nu prăjit. Unde se pretează, folosiți condimente naturale: mărar, pă­trun­jel, oregano, măghiran, rozmarin etc.

Terapia locală

* Cataplasma cu argilă: 2 linguri de argilă se ames­tecă într-un vas de sticlă, cu 2-3 linguri de Bitter suedez și puțină apă caldă, până se obține o pastă omoge­nă, onctu­oasă, care se a­pli­că pe zonele afecta­te. Se acoperă sau nu cu un prosop și se aș­teaptă să se usuce. Se clătește cu apă caldă.

* Se șterge picio­rul și se masează ușor, de jos în sus, cu cremă Carpicon, producător Hipo­crate pentru Romdan, cu bulina de pe capac, în care scrie Dr. Biolog Viorica Vintilă Produs original.

* Pe o compresă sterilă se aplică aceeași Car­picon cremă și se lipește pe rană.

* Se face apoi un pansament compresiv, extrem de strâns, de la degete până la genunchi, având grijă să se cuprindă și călcâiul, sau se poate încălța un ciorap medicinal.

* Obligatoriu, după aceste mane­vre, se face mișcare: mers pe jos, mers pe bicicletă ( bicicleta „Vita Ri­ders” ar fi foarte indicată).

* Vindecarea ar fi grăbită dacă puteți face terapie cu lumină pola­rizată. Puteți comanda la tel.: 031/005.11.22 și 031/005.77.88 pen­tru a vă procura un aparat Bioptron cu lumină polarizată și cu filtre colorate, plus ma­nualul de folosire, la prețul de 399 lei. Acest aparat se poate folosi la tratarea mai multor afecțiuni și ar fi necesar în casa oricărei persoane trecute de 60 de ani.

* Ca supliment alimentar vă recomand Curcu­min 95 Complex – 3×1/zi.

* Ceai obținut din amestec în părți egale de: rostopască, sunătoare, coada-calului, coada-șori­celului, pir, talpa-gâștii, mesteacăn, soc; din acest amestec se pun 3 linguri la 1 litru apă clocotită; se infuzează 20 minute. Se bea de trei ori pe zi.

Tratamentul pentru afecțiunea cardiacă trebuie condusă de medicul cardiolog și se face în paralel cu terapia naturistă recomandată.

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro

„Caut un leac naturist pentru nisip la vezica biliară” (Răspuns pentru ELENA T. – Slobozia, F. AS 1441)

Carmen Ponoran

Pentru reglarea funcționalității vezicii biliare și a ficatului, precum și posibil efect de curățare – îndepărtare a nisipului de la nivel biliar, vă reco­mand o cură cu extracte gemoterapice care acțio­nează la acest nivel. De administrat dimineața Polygemma 2– Căi biliare, într-o cură permanentă de susținere a funcționalității veziculei biliare. În plus, pe o perioadă de 2 luni, completați cura cu Extract din muguri de Nuc la prânz și Extract din muguri de Arțar după-masa. Acestea pot fi alternate în următoarele 2 luni, cu Polygemma 11– Ficat detoxifiere, 2 administrări pe zi. Desigur, dieta ali­mentară este foarte importantă, iar dacă aveți valori crescute ale colesterolului, vă recomand și cura cu Polygemma 18– Colesterol, cu efect benefic și la nivel hepatic și biliar, care poate urma după cura cu Polygemma – Ficat detoxifiere.

Toate cele bune.

„Sufăr de regurgitație și am primit diagnosticul de aerofagie” (Răspuns pentru VALENTIN, F. AS 1441)

Manifestările fiind foarte puternice și deran­jante, cred că ar fi bine să cereți și o a doua opinie unui medic specializat în gastroenterologie. Eu vă propun să încercați între timp gemoterapia, care ar putea să amelioreze mult simpto­me­le, dacă este vorba de aero­fagie. Extractul din muguri de Smochin are un efect re­glator la nivel de stomac, în special, dar și calmant pe sis­tem nervos. În aerofagie se recomandă asocierea cu Ex­tract din muguri de Nuc, anti­inflamator, antiseptic și cicatri­zant, precum și reglator la nivel pancreatic. Luați, pe lângă medicația recomandată de medic, Extract din muguri de Smochin de 3 ori pe zi (la nevoie și de mai multe ori pe zi) și Extract din muguri de Nuc de 2 ori pe zi, timp de 1-2 luni. Cu efect calmant și spasmolitic, vă poate ajuta și Extractul din muguri de Tei argintiu. Numai bine!

„Nepoata mea în vârstă de 16 ani suferă de anorexie” (Răspuns pentru GEORGETA – Iași, F.AS 1441)

Stimată doamnă, sunt vremuri complicate acestea pe care le traversăm, iar anorexia cu care a fost diagnosticată nepoata dumneavoastră ar putea fi generată și de impactul negativ al lipsei de socia­lizare și poate că este nevoie și de intervenția unui psiholog. Dar acest lucru îl va stabili medicul care o are în evidență, pentru că manifestările și cauzele anorexiei trebuie clar stabilite. Eu vă sugerez să încerce gemoterapia, alături de recomandările și sfaturile date de medic. O cură de 2 luni cu Extract din muguri de Porumbar (de două ori zi), Extract din muguri de Mesteacăn pufos (o dată pe zi) și Extract din muguri de Cătină (o dată pe zi) ar putea să îi redea echilibrul, prin creșterea poftei de mâncare și prin efectul tonic la nivelul sistemului nervos. Extractul din muguri de Porumbar, în spe­cial, acționează ca activator al reacțiilor metabolice și reglator al dezechilibrelor din organism, cu recomandare și în anorexie. Multă sănătate!

Toate cele bune.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Aud încontinuu ţiuituri în urechi” (Răspuns pentru AURA M. – Bucureşti, F. AS nr. 1420)

Cam devreme au apărut aceste ţiuituri în urechi de care, de regulă, se plâng oameni peste vârsta de 65 de ani. În primul rând, vă sfătuiesc ca, dacă sunteţi supraponderală sau obeză, să vă daţi silinţa să slăbiţi cât mai repede şi cât mai mult, aceasta realizându-se printr-un regim alimentar prepon­derent vegetarian, din care se scoate definitiv car­nea de porc şi derivatele, precum şi smântâna, untul, ciocolata şi dulciurile concentrate. Beţi multă apă plată şi „Ceai Circulatoriu-plant (pi­cioa­re fără varice)” câte 3-4 căni pe zi. Are me­nirea de a îmbunătăţi circulaţia sanguină în zonele periferice ale corpului, inclusiv în zona cerebrală, zonă ce în cazul dvs. a fost afectată în timpul intervenţiei chirurgicale pentru corectarea deviaţiei de sept nazal.

De mare folos vă este şi mişcarea. Mergeţi cât mai mult pe jos, cel puţin 60 de minute pe zi, într-un parc din apropierea locuinţei. Dacă nu sunt re­zultate notabile după utilizarea ceaiului respectiv şi după aceste schimbări în stilul de viaţă şi de alimentaţie, contactaţi-mă.

„Mama mea are dureri mari, cauzate de gută” (Răspuns pentru TIBERIU – Baia Mare, F. AS nr. 1426)

Guta este o suferinţă dureroasă şi invalidantă, datorată în proporție de 95% unei alimentații prea bogate în proteine de origină animală! Tratamentul începe cu reducerea drastică a consumului de lac­tate şi carne, în special din cea de porc şi derivatele ei (mezeluri). Singura carne admisă este cea albă: de pasăre sau de peşte, dar şi aceasta rar, o dată pe lună. O alimentaţie preponderent vegetariană, bo­gată în legume şi fructe proaspete, este benefică în asemenea cazuri. În paralel, apelați la o combinaţie de ceaiuri din coada-calului + coajă de mesteacăn + coajă de salcie. Se face o infuzie combinată de circa 1,5 litri, din care se bea 5-6 căni pe zi, iar o parte de foloseşte extern de 1-2 ori pe zi, sub formă de cataplasme reci, aplicate pe locurile dureroase şi inflamate. Dacă acest tratament nu este satisfă­cător, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian