
Înființată în noiembrie 1963 la Paris, Europa Nostra a devenit una dintre cele mai apreciate organizații internaționale în domeniul păstrării tradițiilor și a moștenirilor culturale, cu membri în 40 de țări. Anul acesta, un proiect românesc a fost nominalizat, alături de alte 20 de proiecte europene, în cursa pentru unul dintre cele două prestigioase premii Europa Nostra. Pe 10 noiembrie, „Ambulanța pentru monumente”, proiectul Asociației „Monumentum”, a primit „Premiul Publicului”. Pornită inițial în Transilvania de sud, cu susținerea Prințului Charles, „Ambulanța pentru monumente” și-a deschis filiale în Banat, Muntenia, Moldova de nord, Arad, Sălaj și Oltenia de vest, luptând pentru salvarea patrimoniului.
Primul succes: țiglăria din Apoș
– Cum s-a înființat asociația „Monumentum” și cu ce misiune a pornit la drum?

– Asociaţia „Monumentum” a fost înfiinţată în 2012 de câţiva iubitori de patrimoniu construit, având ca misiune salvarea acestuia. Soţul meu, Eugen Vaida, după 6 ani de facultate şi alţi 5 în care a profesat ca arhitect în Bucureşti, s-a întors atunci în satul lui natal de lângă Sibiu. Îi mergea bine, dar nu era mulţumit cu ceea ce făcea profesional, îşi dorea să revină în sat, să înfiinţeze un muzeu cu obiectele pe care le colecţiona încă din adolescenţă şi să salveze casele tradiţionale de pe Valea Hârtibaciului. Eu lucram tot ca arhitect în Bucureşti și l-am urmat un an mai târziu. În 2013, asociaţia a demarat construirea unei ţiglării tradiţionale la Apoş, în judeţul Sibiu, având ca scop reintroducerea învelitorilor de casă tradiționale în peisajul satelor transilvănene și, totodată, revigorarea unui meștesug aflat pe cale de dispariție. Secretul producerii țiglei manuale este extrem de greu de deslușit și nu poate fi transmis decât din generație în generație. Țigla confecționată manual îmbătrânește frumos, calitatea este net superioară țiglelor industriale, iar prețul este asemănător cu acestea. Țiglăria s-a dovedit un succes și a fost inaugurată de Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles, în primăvara anului 2015. Alteţa Sa a susținut proiectul încă de la lansare și este atras de faptul că în România încă se mai păstrează comunităţi şi tehnici tradiţionale.
– Un pas următor în biografia Asociației „Monumentum” a fost proiectul „Ambulanța pentru monumente”. Ce scop avea?
– În toamna anului 2016, un grup de specialiști din domeniul patrimoniului imobil a decis să nu mai aștepte ajutorul Ministerului Culturii și să ia în propriile mâini soarta monumentelor istorice aflate în stare avansată de degradare sau de pre-colaps. Asociația „Monumentum”, care avea experiența intervențiilor de restaurare asupra unui număr semnificativ de clădiri istorice din zona săsească, a inițiat și derulat proiectul. S-a realizat imediat monitorizarea unui număr de 45 de monumente din sudul Transilvaniei, clădiri clasate ca fiind de importanță națională, și care se aflau în stare avansată de degradare. Proiectul-pilot a primit finanţare de la AFCN şi „Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture”, pentru primele șase intervenții, care s-au desfăşurat în judeţele Sibiu, Braşov şi Mureş.
Biserica din Șoimuşeni și „Îndărătnica de la părete”
– Povestiți-ne despre câteva șantiere pe care activați, cum s-au adunat voluntarii, cum s-a implicat satul, cum au reacționat oamenii locului…

– Voi aminti de biserica de lemn din satul Șoimușeni, comuna Letca, județul Sălaj, cu o poveste frumoasă de implicare a comunităţii, care încă mai foloseşte lăcaşul de cult. Turnul bisericii era în stare de pre-colaps, înclinat precum turnul din Pisa, structura acoperișului și pictura murală puse în pericol de infiltrațiile de apă, starea întregului ansamblu necesita o intervenție de urgență pentru punerea în siguranță. Intervenția propriu-zisă a fost oarecum surprinzătoare, întrucât sătenii din Șoimușeni, localitate izolată, depopulată și îmbătrânită, s-au focusat pe acest obiectiv și s-au implicat exemplar. A fost muncă grea, dar comunitatea a știut să-și arate recunoștința față de meșteri și voluntari. Mesele înșiruite, așezate chiar lângă biserica ce se repara, pline de bucate, au arătat cu prisosință spiritul sătenilor din Șoimușeni. Un alt fapt ce merită remarcat a fost acela că, în cazul intervenției de la Șoimușeni, cei mai mulți voluntari au venit din zona Sălajului. Primăria Letca a finanţat materialele necesare: şindrilă, leţuri, cuie etc. O altă intervenţie pe care aş vrea să o pomenesc este Moara „Îndărătnica de la părete” din comuna Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin. Rezervația Mulinologică Cheile Rudăriei este una dintre cele mai importante rezervații de acest gen. Pe parcursul celor 3 km pe care au existat odinioară 40 de mori, acum mai sunt 22, printre care şi moara numită „Îndărătnica de la părete”, considerată cea mai veche din complex. Se sprijină parțial pe stâncă, parțial pe doi stâlpi din lemn. În urma unei viituri care a afectat grav alte mori mai recente și mai rezistente, moara, protejată parțial de un perete de stâncă, a supraviețuit, dar cu avarii. Învelitoarea din șindrilă de fag s-a învechit și ea, fiind din nou necesare intervenții pentru stoparea degradărilor. Comunitatea a fost foarte receptivă, deşi iniţial nu mai credea în salvarea acestei mori. Primarul a venit în fiecare zi pe şantier alături de noi, a bătut şindrila de fag şi ne-a asigurat orice era nevoie pe şantier. După finalizarea intervenţiei, s-a discutat despre repunerea morii în funcţiune, ceea ce ne-a bucurat enorm. Comunitățile joacă un rol crucial în proiectele noastre, pentru că ele rămân cu monumentul și ele decid despre viitorul lor.
„Școala” de voluntari
– Cum s-au format filialele de voluntari cu care lucrați?

– Extinderea fost una organică. De obicei, unul dintre voluntarii care s-au implicat la intervenții a povestit mai departe, în zona sa, și apoi ne-a contactat fie o persoană, fie un grup de prieteni, dornici să continue și în zona lor proiectul. Condiția este ca echipa să aibă un arhitect. În momentul în care s-a stabilit echipa, noi am căutat finanțare pentru kit-ul de bază: camioneta, schela, uneltele și echipamentul de protecție. Noi lucrăm cu voluntari de patru ani, și pot spune că vin tot mai mulți, sunt tot mai interesați să învețe și dornici să își asume responsabilități. Avem voluntari studenți, dar și adulţi care își iau concediu ca să vină pe șantiere, mulţi considerând că pun umărul la reconstrucţia acestei ţări, după 30 de ani de letargie generală. Cei mai mulți dintre voluntari sunt foarte angajați și se implică și în alte acțiuni, din alte regiuni.
– Ce înseamnă pentru asociație acest premiu oferit de organizația Europa Nostra?
– Premiul ne onorează pe noi și pe cei peste 350 de voluntari implicați, pe meșterii noștri, pe donatori și sponsori, pe beneficiari și autoritățile locale sau regionale și comunitățile care sunt strâns implicate în proiecte. Implicarea comunității în conservarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști și concentrarea asupra durabilității sunt caracteristici esențiale pentru succesul abordării de salvare a patrimoniului și pot reprezenta un model pentru alții care se confruntă cu provocări similare în domeniu. Totodată, consfinţeste valoarea modelului de intervenţie pe care l-am creat ca fiind unul oportun şi pentru alte zone din Europa.
Foto: FLAVIU GABRIEL (1)