
Încălzirea centrală din locuințe și gerul ce va să vină în curând ne pun pielea obrazului la grea încercare. Din câte sfaturi am aflat în revistele de cosmetică, ne-am decis să le alegem pe cele ce aparțin unor specialiști din Norvegia. De ce? Pentru că frigul și vântul rece se află acolo în permanență „acasă” și luptă cu ele. Când e vorba de frumusețe, lupta cu frigul are mare căutare. Deci:
Aer umed în locuință
„Pielea suferă iarna mai puțin din cauza frigului, decât din cauza uscăciunii”. Încălzit de calorifere și sobe, aerul din casă vatămă pielea la fel ca aerul din deșert. Ce se poate face? Norvegienii recurg la numeroase vase cu apă, pe care le pun pretutindeni, în frumoasele lor case din lemn. Nici prosoapele umede, puse peste calorifere, nu sunt de lepădat și nici deschisul larg și repetat al ferestrei. Multe dintre iritațiile și mâncărimile care le chinuie pe femei, aparent fără cauze, sunt rezultatul aerului uscat.
Economie la săpun
„Săpunitul zilnic din cap până-n tălpi e prea mult”, spun aceiași specialiști scandinavi. „Săpunul e indicat doar pentru zonele intime și subsuori. Și atât”. Nu vă luați după reclamele de la televizor, care ne îndeamnă să facem duș cel puțin o dată pe zi, și atunci, neapărat cu un gel sau o spumă. „Săpunul și gelul de duș îndepărtează protecția naturală a pielii, care este de neînlocuit”. Ce să facem? Să ne dușăm doar cu apă și în loc de spume cu chimicale să folosim amestecuri naturale de sare cu zaț de cafea sau sare cu ulei de măsline. Elimină perfect grăsimea și murdăria, fără să usuce pielea.
Protejați-vă pielea
„Cremele nu sunt de nici un folos, când temperatura coboară sub zero grade, și mai bate și vântul. Pielea trebuie acoperită și protejată”. În țările nordice, când mercurul coboară sub 10 grade, nimeni nu mai iese din casă fără mănuși și fulare, ridicate peste obraz. „Frigul usucă, pielea își pierde elasticitatea firească și ridurile își fac de cap”.