Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Iarnă norvegiană

Foto: Dreamstime

Încălzirea centrală din lo­cu­ințe și gerul ce va să vină în curând ne pun pielea obrazului la grea încer­care. Din câte sfaturi am aflat în re­vistele de cosme­tică, ne-am decis să le alegem pe cele ce aparțin unor spe­cialiști din Norvegia. De ce? Pentru că frigul și vântul rece se află acolo în per­manență „acasă” și luptă cu ele. Când e vorba de frumusețe, lupta cu frigul are mare căutare. Deci:

Aer umed în locuință

„Pielea suferă iarna mai puțin din cauza frigului, de­cât din cauza us­că­ciunii”. Încălzit de calorifere și sobe, ae­rul din casă vată­mă pielea la fel ca aerul din deșert. Ce se poa­te face? Nor­vegienii recurg la nu­meroase vase cu apă, pe care le pun pretutindeni, în fru­moasele lor case din lemn. Nici pro­soa­pe­le umede, puse peste calorifere, nu sunt de lepădat și nici des­chisul larg și re­petat al ferestrei. Multe dintre iritațiile și mân­cărimile care le chi­nuie pe femei, apa­rent fără cauze, sunt re­zulta­tul aerului uscat.

Economie la săpun

„Săpunitul zilnic din cap până-n tălpi e prea mult”, spun ace­iași spe­cialiști scandi­navi. „Să­pu­nul e indi­cat doar pen­tru zonele intime și sub­suori. Și atât”. Nu vă luați după re­cla­mele de la tele­vi­zor, care ne în­deamnă să facem duș cel puțin o dată pe zi, și atunci, neapărat cu un gel sau o spu­mă. „Săpunul și gelul de duș în­de­păr­tează protecția naturală a pie­lii, care este de neînlocuit”. Ce să facem? Să ne dușăm doar cu apă și în loc de spu­me cu chi­micale să folosim ames­tecuri naturale de sare cu zaț de cafea sau sare cu ulei de măsline. Elimină perfect grăsimea și murdăria, fără să usuce pielea.

Protejați-vă pielea

„Cremele nu sunt de nici un folos, când tem­peratura co­boară sub zero grade, și mai bate și vântul. Pielea trebuie aco­perită și pro­tejată”. În țările nordice, când mercurul co­boară sub 10 grade, nimeni nu mai iese din casă fără mănuși și fulare, ridi­cate pes­te obraz. „Fri­­gul u­su­­că, pielea își pier­de elas­ticitatea fi­rească și ri­durile își fac de cap”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian