Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Apa de viață lungă

• Când se apropie iarna, apa e dată uitării. Locul ei e luat de băuturile sărbătorilor, care țin fruntea mesei. Greșeală de neier­tat! Pe lângă faptul că este indispensabilă sănătății, ea poate fi transformată și în „leac”. Ați citit bine. Apa vindecă boli •

Foto: Shutterstock – 4

Aportul de lichide este indispensabil vieții. Iar cea mai sănătoasă și mai săracă în calorii dintre băuturi este apa. Fie că vorbim de apa de la robinet, apa minerală din sticlă, sifon sau alt tip de apă pota­bilă, niciuna dintre ele nu are calorii. În ultima vreme se discută tot mai mult despre cantitatea pe care ar trebui să o bea zilnic un om în putere, pentru menți­ne­rea sănătății. În principiu se recomandă 1,5 până la 2 litri. Încă și mai interesantă pare a fi însă întrebarea ce boli pot fi tratate cu apă. Este posibil așa ceva? Răspunsul este afirmativ, iar ce efecte pozitive poate avea un consum sporit de apă aflați din textul pe care vi-l prezen­tăm.

APA ȘI RĂCEALA

În sezonul rece, când aerul din spațiile încălzite usucă mu­coasele nazale și pe cele din zona gâtului, virusurilor și bac­teriilor le este ușor să lovească. Sistemul de apărare este scurtcircuitat. Nu le dați șanse de atac acestor agenți patogeni și beți chiar și iarna multe lichide, pentru a preveni acest efect de uscare! În plus, frigul slăbește organismul, motiv pentru care mai mulți oameni sunt bolnavi în anotimpurile reci.

Atunci când organismul este deshidratat, sângele este îngroșat, ceea ce crește vulnera­bilitatea corpului față de agenții patogeni. În consecință, el necesită suficiente lichide pentru a permite organelor să funcționeze așa cum trebuie și pentru a elimina toxinele din organism. Aportul de lichide este totodată recomandat pentru a răcori corpul în condițiile unei temperaturi înalte, respectiv în cazul febrei. Dar, atenție! Nu atingem acest scop îngurgitând băuturi reci ca gheața, pentru că astfel silim corpul să compenseze frigul care se produce în organism. De aceea, băuturile recomandate sunt cele calde sau aflate la tem­peratura camerei.

APA ȘI DURERILE DE CAP

Unii oameni afectați de această problemă au constatat că bând apă le trec durerile de cap. Studii statistice în acest sens nu există însă. Din punct de vedere fiziologic, creierul nostru are ne­voie de mai multă apă decât oricare altă parte a corpului. Pentru că celulele nervoase sunt for­mate în proporție de 85% din apă, lipsa acesteia determină o scădere a potențialului energetic al creierului. Și cu un nivel redus de energie ne vine greu să ne menținem eficiența fizică și mentală. O altă explicație poate fi și aceea că, în cazul unui aport insuficient de lichid, sângele se îngroașă, iar oxigenarea celulelor începe să lase de dorit. Durerile de cap marchează debutul deshidratării. S-ar putea ca ele să nu mai apară sau să apară mai rar, dacă ne îngrijim să ne asigurăm un aport echilibrat de lichide. Prin urmare: „Dacă sunteți predispus la dureri de cap, este recomandată ve­ri­ficarea aportului zilnic de lichide”. S-a dovedit că este de ajutor să beți două pa­hare de apă plată încă de la primul semn de durere de cap. Nu deo­dată, ci înghițitură de înghițitură, asemenea unui ceai.

APA ȘI PROBLEMELE DIGESTIVE

Problemele digestive afectează una din trei persoane și, în mod special, femeile. Aportul insufi­cient de lichide este una dintre prin­cipalele cauze ale constipației. Apa, respectiv apa minerală, este o condiție vitală pentru o digestie normală. Ne e de mare folos dacă bem un pahar mare, de apă călâie, pe stomacul gol. De constipație poate suferi însă și cineva care bea suficiente lichide. În cazul acesta, băutul apei trebuie dublat de alimentare.

Fibrele recomandate în cazul problemelor digestive

Persoanele cu probleme diges­tive ar trebui să includă zilnic în alimentație minimum 30 de gra­me de fibre (cereale, fructe, legu­me) pentru ca digestia lor să func­ționeze cum trebuie. Pentru ca aceste substanțe vegetale nedi­ge­rabile să se umfle în intestin și să dilate peretele intestinal, avem nevoie de lichide. Beți, așadar, doi litri de apă pe zi, dându-i ast­fel tractului dvs. digestiv imbol­dul necesar de a se contracta, pen­tru a putea propulsa bolul ali­mentar. Scaunul va fi astfel ceva mai moale și mai ușor de elimi­nat.

Pentru ca digestia să meargă mai bine, este recomandat să bem apă și în timpul mesei. Dar cu măsură și cu un scop precis! Ca­feaua contribuie de asemenea la o digestie mai bună. Dar atenție! O ceașcă de expresso stimuleză di­gestia mai puțin decât am crede. Rezultate mai bune se obțin cu o ceașcă de cafea la filtru, pentru că aceasta conține mai mulți acizi și mai mult cofeină, punând intestinul în mișcare. Dar și miș­carea fizică este de mare folos. Ea are un efect de stimulare asupra intestinului și nu ar trebui să lipsească din programul nostru zilnic.

APA ȘI BĂTRÂNEȚEA

Apa este considerată cel mai vechi remediu de înfrumusețare a pielii. Conținutul de apă existent în celulele pielii scade, în mod cert, în cazul unui deficit de lichide. Drept urmare, pielea se usucă, devine aspră, capătă un aspect rugos, și în unele locuri se poate chiar crăpa. Ea pierde din elas­ticitate și reacționează prin apariția nedoritelor riduri mici. Din acest motiv, în componența multora dintre cremele de față și de corp, pentru „o piele tânără și frumoasă”, găsim apă și ingre­diente menite să fixeze apa în epidermă. Umidi­tatea stocată în straturile mai profunde ale pielii este alimentată, în schimb, pe cale internă. Așa­dar, nici cea mai scumpă cremă nu ne ajută la nimic, dacă organismului nu i se furnizează sufi­ciente lichide. Ridurile, de pildă, ar putea fi evitate prin simplul obicei de a bea apă des, și în cantități suficiente. Cine bea prea puțin se va alege rapid cu o piele cu aspect obosit. Nu beți doar de dragul sănătății, ci și al aspectului dvs. tineresc, pentru că depozitele de apă din piele au la rândul lor nevoie de un aport de lichid.

APA ȘI CISTITA

Cistita este o afecțiune frecventă a femeii. Se recomandă de îndată ce apar primele semne ale cistitei, să bem foarte mult. Ideal ar fi să bem, în primele patru ore, câte 250 de mililitri de apă plată sau ceai diuretic la câte 20 de minute. Datorită efectului ei diuretic, apa este deosebit de bună împotriva acestei afecțiuni. La o cantitate de trei litri, o mare parte a bacteriilor din urină sunt eliminate, nemaiputându-se înmulți în ve­zică. Și când germenii sunt eliminați cu succes, nu mai e nevoie nici de antibiotice.

Atenție, însă! Aportul excesiv de lichide (pes­te trei litri), pe fondul unor cis­tite, poate conduce la o înrăută­țire a simptomelor de durere și la o creș­tere substanțială a frec­venței uri­nă­rii. De asemenea, cafeaua și cea­iul negru, precum și alte bău­turi care conțin co­feină, irită ve­zica, astfel încât trebuie să mic­ționăm frecvent. În plus, nici nu produc o elimi­nare crescută de flui­de, așa cum se crede în mod eronat.

O concepție complet greșită privind cistita este cea care sus­ține că sucurile de fructe, fiind acide, ar crește aciditatea urinei. În cazul multor fructe este, dim­potrivă, valabil contrariul, pen­tru că ele sunt metabolizate alcalin. Nu este de mirare, de pildă, că la cistite sunt reco­mandate sucul sau tabletele pe bază de merișor, care nu produc sub nicio formă senzația de arsură în timpul urinării. Este și cazul lămâii, care în ciuda gustului acru și aparent acid, este bazică, deci poate fi consumată sub formă de suc.

APA ȘI SLĂBITUL

Apa joacă un rol esențial și în diete. Dietele hipocalorice, în urma cărora greutatea poate fi redusă într-un interval scurt de timp, sunt foarte apreciate de multe femei. Doar că în cadrul lor nu scăpăm rapid de grăsime, ci de lichide. Dacă în timpul dietei creștem aportul de lichide, scăderea în greutate nu se mai produce. Din acest motiv, e bine să aruncăm un ochi critic asupra dietelor. „Pentru a vă detoxifia, faceți o zi pe lună o cură cu apă”, recomandă specialiștii. În cadrul acestei cure, ar trebui, începând cu ora 8 dimineața, primul pahar cu apă, iar acesta să fie urmat apoi, la fiecare oră, cu un alt pahar, de apă (250 ml), la care se adaugă câteva picături de zeamă proaspăt stoarsă de lămâie. După cum sună recomandările, ar fi de dorit ca în timpul zilei în care bem numai apă, aportul minim să fie de trei litri. Nutrițio­nistul german Hademan Bankhofer susține că aceasta ar fi cea mai simplă și de succes dietă-ful­ger și cură de slăbire. În ziua respectivă nu trebuie să renunțăm la mâncare. Fructele, legumele și cerealele integrale sunt permise, dar nu și gră­si­mile de origine animală. Mâncați totuși puțin, pentru că altfel nu ar mai fi o „zi de post”.

Avantajul unei asemenea zile de cură cu apă este și medical: curățarea intestinului, care se reflectă asupra digestiei, a stării generale de bine și a capacităților cognitive.

Prin eliminarea toxinelor, se împiedică tot­odată formarea de nisip și pietre la rinichi, în vezică și în tractul urinar. Cura lunară de apă poate fi susținută de activități sportive, precum ciclismul, alergatul sau de simple plimbări. În același „spirit al apei”, puteți începe o astfel de zi călcând apa, în baie, 15 minute.

APA ȘI RINICHII

Ingerarea unei cantități mari de lichide înainte de a merge la culcare dă de furcă vezicii în timpul nopții, silindu-vă să mer­geți la toaletă. Nu există însă obiecții împotriva unui pahar de apă băut înainte de culcare, pentru că astfel este diminuat deficitul nocturn de lichide. Și un pahar de bere sau de vin ne pot ajuta să adormim. Cine bea însă mai mult de atât nu se simte odihnit a doua zi, pentru că alcoolul împiedică procesul de refacere care are loc în mod normal în timpul somnului.

În ceea ce privește cafeaua și capacitatea ei de a induce sau a inhiba somnul, părerile sunt împărțite. Cofeina poate induce somnul, atunci când ne culcăm în pat nu mai târziu de 30 de minute după ce am băut-o. Dacă depășim acest interval, cafeaua începe să-și facă simțit efectul stimulator și mai degrabă ne împiedică să ador­mim. Dacă doriți să dormiți cât mai lin, e pre­ferabil să beți apă sau ceaiuri din plante, după ora 18.00, și nu o cafea cu cofeină.

Laptele băut înainte de culcare are un efect liniștitor

Și laptele este recomandat seara, dacă îl putem tolera. Laptele are un efect cal­mant și este bogat în triptofan, o substanță activă care se găsește și în ciocolată, fruc­te și produse ce­realiere. Bând lap­te, eliberați așa-numiții hormoni ai fericirii, ceea ce are un efect pozitiv asupra calității somnului.

Sfaturi pentru băut apa

Iată câteva trucuri utile despre cum să vă realizați în mod optim cota zilnică de aport de apă.

1. Încercați să împărțiți cantitatea de apă în mod echilibrat pe parcursul zilei. Nu beți dintr-odată o cantitate mare, dacă ați uitat să beți mai devreme. Organismul nu poate asimila o cantitate prea mare de lichid, într-un interval scurt de timp.

2. Beți încă de dimineață, pe stomacul gol, un pahar mare de apă călâie (eventual cu suc de lămâie). Sistemul dvs. digestiv se va bucura!

3. Puneți-vă apa la îndemână și la vedere, la birou sau acasă, ca să nu uitați să beți.

4. Aveți grijă să beți variat, pentru că diversitatea face plăcere! Nu trebuie să aveți de fiecare dată parte doar de apă plată sau minerală, ci și de sucuri de fructe – portocale, mere, grepfruit, diluate cu apă. Ne trezesc simțurile și ne cresc pofta să bem sănătos.

6. Când sunt băute cu măsură, cafeaua sau ceaiul pot fi integrate în aportul zilnic de lichide.

APA ÎN CIFRE

Apa de pe glob e distribuită astfel:

68,7% – în ghețari

30,1% – ape subterane

1,2% – ape de suprafață

Distribuția apei în funcție de salinitate:

97% – apă sărată

3% – apă dulce.

Corpul nostru conține 70% apă:

Limfa – 94%

Ficatul – 86%

Rinichii – 83%

Articulațiile – 83%

Sângele – 83%

Plămânii – 80%

Inima – 79%

Creierul – 75%

Mușchii – 75%

Pielea – 64%

Oasele – 22%

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian