„Ne-am aflat în burta balaurului și știm ce avem de făcut”
– Înainte de a trece la întrebări, te rog să le explici cititorilor ce înseamnă Observatorul Român de Sănătate. Care este misiunea voastră?

– Am pornit ORS împreună cu câțiva colegi cu care am lucrat în Ministerul Sănătății, timp de aproape un an, în guvernul tehnocrat. Ne-am aflat acolo, chiar în burta balaurului, și am înțeles cât de mult se pot schimba lucrurile, dacă știi să-l înfrunți. Încercăm să obținem schimbări ale politicilor publice, în sprijinul românilor, să contribuim la îmbunătățirea serviciilor de sănătate. Am început să lucrăm pe direcții precum acces la medicamente, la îngrijiri de calitate, să sprijinim ONG-uri în implementarea unor proiecte legislative în folosul pacienților. Noi ne bazăm foarte tare pe date concrete, științifice, de aici ar trebui să pornească toate deciziile autorităților publice. În 2017, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății afirmau că nu avem motive și dovezi pentru a asocia problemele de sănătate ale românilor cu poluarea. Eu locuiam atunci în București, mergeam zilnic cu bicicleta și simțeam că aerul nu e deloc curat, că nu-mi face bine, dar nimeni nu vorbea despre asta. Credem că e important să aducem laolaltă cât mai mulți specialiști, pentru a găsi concluziile cele mai bune. Alături de „Alianța Europeană pentru Sănătate Publică”, am strâns date vreme de un an și jumătate și am prezentat acest raport, care arată efectele grave ale poluării asupra sănătății și faptul că anual, 25.000 de români mor din cauze datorate acesteia.
– Cum au reacționat autoritățile la acest avertisment?
– Am avut parte de opacitate totală din partea Primăriei Bucureștiului, am trimis scrisori peste scrisori, mesaje, am încercat să obținem audiență la doamna Firea, degeaba. Ca multe alte autorități, PMB a ales politica struțului. Cum traficul reprezintă cea mai gravă problemă de poluare în marile orașe, am încercat să obținem de la Ministerul Mediului o asumare a rescrierii, așa cum promisese de ani, a legii privind interzicerea intrării în țară a mașinilor foarte poluante. Țările occidentale au planuri pe termen lung și mediu de a scăpa de ele și astfel ajung la noi. Politicienii se tem de astfel de măsuri nepopulare, e greu să-i spui unui om că nu are voie să-și cumpere, cu 3000 de euro, o mașină bună, Diesel. Dar, dacă ai ști să-i explici că noxele eliminate de acea mașină afectează grav sănătatea copiilor și pe a celor mai vulnerabili dintre noi, oamenii ar începe să înțeleagă. În ceea ce privește poluarea, Ministerul Mediului, chiar dacă a arătat recent dispoziție către dialog, nu a făcut niciun pas spre a îndrepta lucrurile. Prea multe autorități din România preferă să trăiască într-o lume paralelă, falsă, refuzând să accepte că avem o problemă și să ia măsuri ce ar proteja românii. Și aici vorbim de la negarea infecțiilor spitalicești, până la negarea efectelor poluării.
„Poluarea este un ucigaș invizibil, dacă ar fi colorată în portocaliu sau verde, ne-am mobiliza altfel”
– Un amplu raport european publicat în această toamnă plasează Bucureștiul și România pe primul loc în U.E. în ceea ce privește costurile sociale asupra sănătății cauzate de poluare. 6 miliarde de euro este suma plătită anual de bucureșteni. Cum să citim aceste cifre?
– Aerul toxic din orașele românești ne costă bani și ani de viață. Studiul a analizat 432 de orașe europene și costurile sociale ale poluării sunt cele mai mari în țara noastră, în București, Timișoara, Brașov și Cluj. Fiecare român pierde în medie 1.810 euro pe an din cauza poluării și între 1 și 3 ani de viață de calitate. Suntem în miez de pandemie și am devenit destul de imuni la cifre și statistici, dar este tare important să ne dăm seama că noi suntem aceste cifre, aceste statistici. Dacă locuim în orașele mari, viața fiecăruia dintre noi este scurtată cu câțiva ani din cauza poluării. Eu, voi, cititorii Formula AS din București, noi suntem mai bolnăvicioși decât restul românilor, avem mai multe alergii, și copiii noștri sunt cei care se îmbolnăvesc tot mai des de astm. Poluarea este un ucigaș invizibil, dacă ar fi colorată în portocaliu sau verde, ne-am mobiliza altfel. Aceste particule microscopice, ne intră în corp cu fiecare respirație și ne îmbolnăvesc. Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că particulele în suspensie duc la boli respiratorii, boli de inimă și cancer.
„Rețeaua oficială de monitorizare a aerului este subdimensionată, disfuncțională, raportează date incorecte către entitățile europene”
– Pentru a lua măsuri de îmbunătățire a calității aerului, trebuie să știi ce se întâmplă, să monitorizezi situația. Voi ați pornit recent o rețea paralelă de monitorizare în Cluj. Dar cu rețeaua oficială ce se întâmplă, ne putem baza pe cifrele ei?
– Anul acesta, câteva săptămâni, clujenii au simțit un puternic disconfort olfactiv, ce avea ca sursă groapa de deșeuri de la marginea orașului. Când am căutat un răspuns de la autoritatea națională care trebuie să monitorizeze calitatea aerului (ANPM), am primit unul halucinant: ei nu au aparate pentru a măsura, nu știu cauza mirosurilor! Este răspunsul unui stat falimentar, repetent! Nu societatea civilă ar trebui să implementeze o rețea de monitorizare a aerului, ci ANPM să-și repare, să-și aducă la zi rețeaua de senzori, care nu oferă decât date relative, greu de luat în serios. Reţeaua oficială este subdimensionată, avem nevoie de 20-30 de staţii de monitorizare în fiecare oraş mare, nu trei-patru, câte avem acum, care, mai grav, au mulţi senzori nefuncţionali. Datele nu sunt raportate corect şi complet către entităţile europene care se ocupă de monitorizarea calităţii aerului. Este nevoie de o revoluţie a monitorizării calităţii aerului şi nu mai putem aştepta ca autorităţile să îşi facă treaba. Deocamdată, aici, în Cluj, încă se aud voci din Primărie sau de la alte autorități, care susțin că aerul din oraș este cel mai curat din țară, asta, în condițiile când măsurătorile arată Clujul ca fiind unul dintre cele mai poluate orașe europene cu dioxid de azot. Hai să recunoaștem că avem o problemă, să privim în oglindă sincer și să pornim să o rezolvăm.
– Ai adus în discuție spinoasa problemă a gropilor de deșeuri și a arderilor. Cât de mare este impactul acestora asupra calității aerului?
– Un alt domeniu în care statul a rămas repetent este cel al reciclării deșeurilor. În momentul de față, la nivel național funcționează cel mult 2-3 centre, din cele 50 promise, ceea ce duce la crearea unor uriașe gropi de gunoaie. Senzorii rețelelor independente sau cei folosiți de cetățeni nu măsoară valorile gazelor și ale compușilor volatili ce provin de acolo. Cu atât mai important ar fi ca ANPM să măsoare valorile din jurul acestor gropi, dar nu o face. Riscurile sunt mari, în special pentru locuitorii care stau în apropierea unei gropi de deşeuri neconforme. Un studiu publicat de prestigioasa publicaţie „The Lancet” arăta că pentru locuitorii care stau la 5 kilometri distanţă de un sit de deșeuri creşte prevalenţa cazurilor de astm cu 41%, de tuberculoză cu 18%, de diabet cu 25% și de depresie cu 8%. Alt studiu arată că în cazul locuitorilor care sunt la mai puțin de 3 kilometri de incineratoarele de deşeuri de tip vechi există un risc crescut de îmbolnăvire de cancer.
– Amenințările Comisiei Europene, care a acuzat Guvernul României că nu ia măsuri pentru stoparea poluării, s-au bazat pe datele îndulcite oferite de ANPM. Este posibil ca asta să ascundă un potențial dezastru de sănătate la nivel național, în următorii ani?
– Din păcate, nu te pot contrazice, este posibil. Mă înspăimântă acest obicei al autorităților de a ascunde datele, de a refuza să accepte că avem o problemă.
– Vorbim permanent despre un stil de viață sănătos. Cum poate funcționa, în condiții de poluare acerbă?
– Cu siguranță, nu putem să ne mutăm cu toții la munte, așa cum ne-a sugerat Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, atunci când am pus problema poluării. Și nici să ne obișnuim cu poluarea nu-i o idee bună. Sunt măsuri ce pot fi luate de primari și de miniștri începând de mâine, măsuri care ar îmbunătăți calitatea aerului. În perioada asta, agravată de pandemie, ar trebui evitate zonele cu trafic intens (mai bine să facem un ocol pe străduțe, paralele cu arterele principale), trebuie să purtăm măști FFP2/N95, care ne protejează și de poluare. Și, mai ales, putem striga, putem „hărțui” autoritățile să treacă la treabă.