Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Caut un specialist care să o ajute pe nora mea”

Foto: Shutterstock

Mă numesc Cristina Ilie, am 68 de ani și sunt medic pen­sionar, specialitatea anatomie-pato­logică. Vă rog să mă ajutați, ca prin medicii spe­cialiști cola­boratori ai revistei dvs., să gă­sim o rezolvare cât de cât „apro­piată de bine” pentru nora mea, în vârstă de 39 de ani. În august 2018, Irina se internează într-o clinică particulară din Iași, cu dureri în regiunea pelvină și rec­toragii epi­sodice. După inves­tigațiile clinice și para­clinice (CT cu substanță de contrast) se intervine chirurgical. La început, abord laparoscopic (suspiciune de endometrioză), apoi se de­cide conversia la operație deschisă. Se practică cu dificultate rezecție rectosigmoidiană cu colo­no­­sto­mie sigmoidiană de necesitate și se prelevă o tumoră voluminoasă (18 cm), localizată profund la nivelul rectului mijlociu-ampular in­fe­rior. Se practică anus iliac stâng. Ex. histo­patologic al piesei de rezecție rectosigmoidiană = Neurofi­brom rectal. Ex. IHC (S100; CD 34; CD 117; Ser A Desmin negativ în celulele tu­morale, pozitiv în mușchiul neted. Se exclude caracterul malign al tumorii. Bont rectal restant. Evoluția post­ope­ratorie bună. După 3 luni, în noiembrie 2018, se reintervine operator pentru refacerea circuitului digestiv. Se practică lapa­ro­tomie exploratorie, ade­zio­liză laborioasă, histe­rectomie totală, anexectomie stângă. Bont rectal retractat placat pe peretele posterior al vaginului. Op. Anas­tomoza colo-anală mecanică ter­mino-terminală. Evoluție post­ope­ratorie favorabilă. A fost luată în calcul și evoluția acestei tumori rectale joase (neurofi­bromul) în cadrul Sindro­mului Recklinghausen tip 1. Exa­mi­nările der­matologice, endocrino­logice, RMN cerebral și abdo­minal au infirmat acest sindrom. RMN-ul abdo­minal nativ punctează prezența unei colecții de 10/1,8/2,2 cm presacrat posterior de rect. Părerile specialiștilor sunt împărțite: colecție abcedată (formațiune bine conturată, cu două traiecte de comunicare inferioară cu rectul) sau cale de deri­vație? Tratament cu antibiotice. Se tratează ane­mia feriprivă. Urmează două rein­ternări, în mai și august 2019, pen­tru defecație dificilă, constipație rebelă, scaune creionate. Sub anes­tezie generală se practică dilatarea anală și sfincterectomie internă parțială. Dg.: Spasm anal cu ste­noza gurii de anastomoză colo-anală. Evo­luție favorabilă, tole­ranță diges­tivă bună. Urmează trei colo­no­scopii, în servicii particulare di­ferite. Diagnostic: colită cronică nespecifică.

Starea actuală (în decembrie 2020): colici abdominali, ali­men­tație selectivă, constipație, defe­cație dificilă, scaune cre­ionate, astenie, depresie, mare dezamăgire și neîncredere în ce-i mai poate oferi medicina. Este activă social (economist, 8 ore de muncă pe zi), crește și educă, alături de soț, o fetiță de 10 ani, părtașă la suferința mamei.

Vă rog să ne îndrumați către un bun specialist care să ajute acest minunat, dar suferind, om și părinte. Vă mulțumesc și sper într-o bună rezol­vare. Cu dragoste și respectul cuvenit,

CRISTINA ILIE – Piatra Neamț, tel. 0746/01.73.18

„Am fost diagnosticată cu gușă micronodulară”

Dragă redacție, am 51 de ani și în urma unui consult endo­crino­logic, mi s-a pus diagnosticul de gușă micronodulară. Îmi este rău la schim­barea pre­siunii atmosferice și la temperaturi scă­zute. Când fac efort obo­sesc și am și transpir a­bun­dent. Când vorbesc mai mult, simt că mi se usucă gâtul, am o sen­zație de corp străin, mă sufoc și nu pot să respir. Vă rog din suflet, aju­tați-mă cu un tratament na­turist. Vă mulțumesc și doresc tuturor sărbători fericite!

LAVINIA – București

„Nepoţelului meu îi apare o erupţie roşie pe faţă”

Caut un unguent sau un sfat pentru nepoțelul meu de 2 ani, care are o erupție pe față de cu­loare roșie, fără o cauză medicală. După câteva zile dispare și apare din nou. Copilașul nu este alergic. A fost investigat de mai mulți medici, fără rezultat. În zona unde m-am născut, Buco­vina, această erupție cutanată se numește „Roci” sau „Rosi”. Dacă mă poate ajuta cineva, aștept un răspuns prin intermediul revistei. Vă mulțu­mesc! Sărbători cu bine!

VASILE MAXIM, tel. 0729/080.768, e-mail: [email protected]

„Nu mai văd, am degenerescenţă maculară”

Stimați oameni de bine, cu disperare vă scriu și vă rog să mă ajutați: nu mai văd! Am degene­rescență maculară umedă la ambii ochi. Recent, am avut un accident vascular cerebral tranzi­toriu. Poate cineva să mă ajute să îmi revin? Mul­țu­mesc cu stimă și profund respect.

ELENA B.

„Există tratament pentru mixedem autoimun?”

Dragă redacție, sufăr de mixedem autoimun care nu răspunde la Euthy­rox, tratament pe care îl fac de ani de zile. Nu­mai cine suferă de această boală cumplită, fără leac, poate să mă înțeleagă. Nu există bucățică din corp care să nu mă doară. Pentru mine este de neînțeles cum pot ieși analizele bine (chiar și TSH-ul), când eu privesc moartea în ochi în fie­care zi? La investigațiile radio­logice mi s-au depistat car­dio­me­galie, ficat mă­rit, apă la plă­mâni. Mă simt ca un balon gata să ples­nească. De atâta apă ce am în corp, nu mai pot res­pira, iar cu diu­re­tice nu eli­min apa deloc. Doresc sfa­tul specia­liștilor dvs., dar și al unor persoane care suferă de aceeași boa­lă și au găsit un tratament cu care se simt mai bine. Vă mulțu­mesc.

M. S. – Oradea

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian