Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Să începem anul cu o gură de oxigen: Întărirea plămânilor cu muguri de plante

– Prioritatea numărul unu la vreme de pandemie –

Foto: Shutterstock – 6

Pandemia cu coronavirus ne obligă să dăm mai multă atenție plămânilor. Trebuie să respirăm ”țintit”, prin inspirații și expira­ții ritmate, să ne măsurăm saturația în oxigen cu pulsoximetrul, un mic dispozitiv despre care mulți dintre noi nu știam până acum că există.

Foarte utile sunt exercițiile de respirație pro­fundă, abdominală, în fața sau cu fereastra des­chisă. Aerul care pătrunde prin nas ne umple atât partea superioară, cât și cea inferioară a plămâ­nilor, spre deosebire de respirația uzuală, super­ficială, cu care mulți dintre noi ne-am obișnuit și care antre­nează doar porțiunea superioară a plă­mânilor. De aceea, în partea de jos a plămânilor, vasele de sân­ge nu vor beneficia de suficient aer oxigenat. În schimb, respirația abdominală pro­fundă duce la o oxigenare completă a plămânilor și poate încetini bătăile inimii și stabiliza tensiunea arterială. Prin urmare, este și un exercițiu care ne face mai calmi, cu o mai bună dispoziție.

Complexitatea funcțiilor plămânilor

Generic, cunoaștem plămânii ca pe un organ res­ponsabil de schimbul de gaze – oxigen inspirat și bioxid de carbon expirat. Dar funcțiile plămâ­nilor nu se reduc doar la acest mecanism. Pe lângă funcția respiratorie, plămânii au și o funcție de detoxifiere – prin respirație se elimină o serie de substanțe solubile acide. Alături de ri­nichi, asigură echili­brul hidro-electro­litic al organismului. Au o funcție de depo­zit, pentru că, în repaus, la nivelul plămânilor se găsesc 12% din sângele circulant, și au o funcție metabolică, fiind sediul sintetizării unor substanțe cu rol antiinflamator și antialergic.

Prevenția – rol decisiv pentru o bună funcționalitate a plămânilor

Medicii specialiști pneumologi ne avertizează asupra faptului că bolile pulmonare sunt multiple și, în general, greu de tratat, mai ales atunci când recidivează sau se cronicizează. De aceea, infecțiile de căi respiratorii superioare – cele cantonate la nivel de nas, sinusuri, faringe – nu trebuie lăsate netratate, putând avansa către plămâni. Pneumonii, astm bronșic, pleurezii (apă la plămâni), emfizem pulmonar, BPOC (bronhopatie cronică obstruc­tivă), fibroză pulmonară sunt exemple de afecțiuni ale plămânilor care trebuie prevenite printr-un stil de viață sănătos.

Prin efectul ei reglator, gemoterapia poate sus­ține funcțiile plămânilor. Există mai multe extracte din muguri de plante cu acțiune și la nivel pulmo­nar.

Alunul – Elasticitate și hidratare

Consumul excesiv de sare, zahăr, alimente rafinate, lipsa mişcării fizice, folosirea exce­sivă a computerului, a telefonului mobil și a televizorului pot genera un dezechilibru în or­ganism, printr-o hiperhidratare celulară şi o deshidratare extracelulară. Extractul din muguri de Alun este considerat în gemoterapie o “baghetă magică”, care poate susține restaurarea elas­ticităţii țesuturilor pulmonar și he­patic, prin hidratarea ţesutului de susţinere situat între celule, care este predispus deshidratării. O cură cu Extract din muguri de Alun este benefică pentru a ajuta orga­nismul la restabilirea echilibrului electroliţilor din corp. Acţiunea de eliminare a toxinelor de la nivel digestiv şi respirator îl re­co­mandă ca detoxifiant al orga­nismului, extrem de util și în această perioadă. Gemoterapicul de Alun intră în compoziția for­mulei complexe gemoterapice Poly­gemma 16 – Plămâni, care reunește încă două extracte despre care vorbim în continuare: Murul și Cas­tanul comestibil. Polygemma 16 – Plămâni poate fi utilizat ca tratament exclusiv, poate completa tratamentul prescris de medic, dar poate fi și o op­țiune de administrare în perioada de convalescență, în cure de două luni.

Murul – remediu antifibrozare

Extractul din mlădițe de Mur este un alt gemo­terapic cu acțiune de îmbunătățire a elasticității țesutului pulmonar și de creștere a capacității res­piratorii. Este un remediu util, în general, în cazul tendinței de fibrozare a organelor (emfizem pul­monar). Acțiunea sa se extinde și asupra aparatului osteo-articular, re­du­când durerea de la nivelul oaselor și articulațiilor dată de avansarea pro­ceselor de fibrozare. Murul, alături de Alun și Castan comestibil, în Poly­gemma 16-Plămâni, este de ajutor și persoanelor expuse la noxe respiratorii sau fumătorilor.

Castanul comestibil – detoxifiere limfatică

Efectul general de detoxifiere limfatică al Ex­tractului din muguri de Castan comestibil aduce un plus susținerii capacității respiratorii. Vasele limfatice au rolul de filtrare a toxinelor de la nivel celular, precum și rol important în întărirea imu­nității. Când efectul de detoxifiere limfatică este realizat la nivel pulmonar, se observă și reducerea tusei, asociată unor afecțiuni pulmonare.

Castanul sălbatic – protector al capilarelor și decongestionant venos

Cei doi castani – Castanul sălbatic și Cas­tanul comestibil sunt cunoscuți în ge­mo­terapie pentru efectele comple­mentare, de îmbunătățire a circu­lației venoase și limfatice. În cazul ambelor extracte gemoterapice, a fost evidențiată și acțiunea la nivelul vaselor capilare, îmbunătățind circulația la acest nivel, reducând fragilitatea capilarelor și dimi­nuând staza bronşică. În plus, Extractul din muguri de Castan sălbatic are acțiune decongestionantă venoasă, benefică și la nivel pulmonar, în cazul unor afecțiuni ale plămânilor.

Carpenul – antiinflamator și antitusiv

Gemoterapicul cel mai recomandat în tuse este cel din muguri de Carpen.

Tusea poate să apară într-o răceală sau în afecţiuni pulmonare. De aceea, prezența la medic este foarte im­por­tantă pentru a fi pus diagnosticul corect.

Tusea este un act reflex, care ajută la curățirea tractului respirator superior de secreții, sub­stanțe iritante, corpuri străine sau microbi, și de aceea, în general, nu trebuie inhibată. Extractul din muguri de Carpen stimulează orga­nismul pentru eliminarea toxinelor de la nivelul căilor respiratorii, reglează tonusul bronşic, are acţiune antispastică, antiinflamatoare şi cicatri­zantă. În plus, acest gemoterapic are și acţiune de regenerare a ţesutului hepatic, consolidând efectul de la nivel respirator. În cazurile acute se ad­ministrează timp de minimum o săptămână, iar în cazurile cronice sau recidivante, se recomandă o cură de 1-2 luni de zile.

Călinul – reduce dispneea și liniștește

Extractul din muguri de Călin este principalul gemoterapic recomandat în completarea trata­mentului dat de către medic în astmul bronșic, când se asociază de cele mai multe ori cu Extractul din muguri de Coacăz negru (antialergicul gemo­terapiei) și Extractul din muguri de Carpen (anti­tusivul gemoterapiei). Reduce dispneea și are efect calmant la nivel neurovegetativ, astfel încât, una dintre administrările din zi ale Călinului se va face seara, pentru îmbunătățirea calității somnului. Car­penul și Călinul, alături de Caprifoi, intră în for­mula gemoterapică Polygemma 3-Tuse.

Nu uitați faptul că în cazul afectărilor pulmonare, sunt obli­gatorii prezentarea la medicul spe­cialist și respectarea indicațiilor și tratamentului prescris. Pentru cei care ați experimentat gemo­terapia, știți deja că suplimentarea terapiei medica­mentoase cu extracte gemoterapice reprezintă un aport important în susținerea sănătății sau refacerea după boală.

Farm. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian