
– E greu de crezut, dar în apartamentele noastre calitatea aerului este mai rea, uneori, decât cea de afară. De ce și ce-ar trebui să facem ne explică specialiștii în medicina mediului înconjurător –
* Se întâmplă frecvent ca aerul de pe o arteră intens circulată să fie mai curat decât cel din interiorul caselor noastre. Cum se explică?
– De vină e mai ales fumul de țigară, o adevărată problemă, după cum arată analiza aerului. Fumatul în casă este o agresiune asupra organismului, mai ales dacă acolo trăiesc și copii. Fumătorii inspiră și expiră 300 de substanțe toxice diferite, printre care și formaldehida. Alți factori care prejudiciază aerul pe care-l respirăm sunt sporii de mucegai care apar din cauza umezelii. Dar și aburii produși de diversele uleiuri și substanțe pentru protejarea lemnului creează adeseori un mediu mai dăunător decât cel din exterior.
* Ce indicii arată că apartamentul în care locuim ne dăunează sănătății?
– Există 5 simptome tipice, care pot indica dacă interiorul caselor noastre este afectat de substanțe dăunătoare: înțepături în ochi, mâncărimi de piele, usturimi în gât, tuse uscată și dureri de cap. Este vorba, firește, de probleme difuze, ce pot să apară și în cazul unei simple răceli sau al unei alergii. Situația devine „suspectă” atunci când, lipsind de-acasă o perioadă mai lungă – de pildă în vacanță – simptomele cedează vizibil sau dispar complet.
* Substanțele toxice pot fi depistate în organism?
– Se recomandă următoarele măsuri: mai întâi monitorizarea mediului înconjurător, apoi controlul medical. Pentru că diagnosticul poate fi mai corect după ce s-au găsit în casă materiale dubioase. În cazul formaldehidei, de pildă, în urina celor în cauză se poate depista acidul formic, ca produs de descompunere. Uneori se fac și analize de sânge, se iau probe din păr sau din salivă, în funcție de bănuielile existente.
* Și dacă valorile chiar sunt suspecte, ce se face în continuare?
– Dacă în locuință, dar și la analize, s-au depistat „ciudățenii”, trebuie înlăturate cauzele. Uneori este vorba despre o simplă mobilă tratată cu produse pentru protecția lemnului, sau de o carpetă de lână tratată cu un produs toxic anti-molii – situații ușor de rezolvat. Dar se poate întâmpla să fie necesară scoaterea parțială a pardoselii, atunci când problemele sunt produse de lacurile folosite pentru fabricarea ei. Iar în cazul azbestului, poate fi nevoie de „asanarea” întregului apartament.
* Dacă m-aș muta într-un apartament nou, există, cumva, semnale de avertisment pentru existența unor substanțe toxice?

– Da. Dacă pardoselile din material plastic se umflă (ca urmare a razelor puternice de soare care pătrund înăuntru). E valabil și pentru garniturile de etanșare de la ferestre. Tencuiala plesnită indică, de asemenea, existența umezelii, iar mirosul puternic de chimicale sau mirosul stătut de mucegai sunt, și ele, un semnal de avertisment.
* Garniturile de etanșare (termopan) ne protejează foarte bine de lumea exterioară, dar trăim mai nesănătos decât generațiile anterioare. Este adevărat?
– În orice caz! În construcțiile caselor vechi, aerul era mai proaspăt, circula în toată locuința, în vreme ce astăzi, în apartamentele puternic izolate, el nici nu se mai simte. Problemele au început în anii ‘70, odată cu criza de petrol: pentru a reduce costurile încălzirii, apartamentele au fost tot mai etanșeizate, iar oamenii nu prea le mai aeriseau, ca să nu facă risipă de căldură.
* Și ce înseamnă pentru noi mai puțină încălzire și mai multă aerisire?
– Aerisirea „generoasă”, de câteva ori pe zi (se recomandă insistent în pandemia cu Coronavirus), e cea mai simplă și mai avantajoasă metodă pentru un climat interior sănătos. Recomandarea sună așa: aerisire completă – între 3 și 5 minute, de 2 ori pe zi, adică deschideți și ușile și ferestrele, și lăsați să se facă curent. Dar nu dormiți lângă fereastra deschisă și nu lăsați geamul întredeschis tot timpul. Curentul poate să vă afecteze sănătatea.
* Pentru cei ce intenționează să facă o renovare importantă sau să construiască o casă: există și materiale care nu ridică probleme de sănătate?
– Nu materialele reprezintă problema, ci felul cum sunt tratate. În general, cele care creează dificultăți sunt lacurile, cleiurile și baițurile. În ultima vreme au apărut multe produse bazate pe substanțe biologice, care nu afectează locuințele. Sunt prea multe pentru a le enumera, dar informațiile se obțin ușor, pe internet și în magazine.
* Plantele de apartament sunt considerate filtre de aer ideale. Ar putea ele ameliora microclimatul apartamentului?
– Plantele creează, cu siguranță, o atmosferă sănătoasă, dar 2-3 ghivece plasate ici și colo nu pot asigura o ameliorare măsurabilă a aerului din spațiul de locuit. Pentru așa ceva ar trebui să trăim în junglă, dar acolo ar fi prea multă umezeală, ceea ce ar putea avea urmări nedorite, precum mucegaiul. Dar pentru că vorbim de mucegai: cei ce descoperă în apartamentul lor suprafețe acoperite cu mucegai trebuie să îndepărteze complet materialele afectate, nu doar să le curețe!