Ceaiurile chinezești

Încă din vechime oamenii cunosc calitățile curative și nutritive ale ceaiului chinezesc, verde sau negru. Cea mai prețioasă calitate a lor este puterea de a absorbi substanțele toxice din organism. Ceaiul este un mijloc eficace pentru profilaxia și tratamentul tonusului scăzut al tubului digestiv. El favorizează asimilarea substanțelor nutritive și ușurează digestia lor. Ceaiul mai are calități moderate de diuretic, împiedică formarea pietrelor la ficat, rinichi și vezica urinară. Favorizează acumularea vitaminei C în ficat, rinichi, splină și în glandele suprarenale. Ceaiul activează celulele pielii, lărgește porii, contribuie la elasticitatea pielii, combate uscăciunea ei. Ceaiul influențează favorabil sistemul muscular, ușurează procesul circulației sanguine, elimină vâjâitul din urechi.
Este foarte cunoscută influența ceaiului asupra sistemului nervos. El elimină durerile de cap, ne dă vioiciune sufletească, alungă somnul, îmbunătățește gândirea (activitatea creierului).
Prepararea ceaiului chinezesc
Ceaiul chinezesc se prepară după anumite reguli. Un vas de faianță (ceainic sau o cană mare) se încălzește bine cu apă clocotită. Se aruncă apa, și în ceainicul încălzit se pun 2-3 lingurițe de frunze de ceai uscate, peste care se toarnă puțină apă foarte fierbinte și se lasă 3-5 minute ca acestea să se umfle. După umflarea frunzelor, se toarnă apă clocotită (250-350 ml), apoi vasul cu infuzie se acoperă bine cu un prosop flaușat pus în 4 sau o căciulă călduroasă și se lasă 6-8 minute (ceaiul negru), 10-12 minute (ceaiul verde). Infuzia obținută se strecoară printr-o sită fină și se pune în ceașcă, în funcție de vârstă și starea sănătății.
Copiii și adulţii cu tensiunea ridicată trebuie să bea ceai mai slab. De asemenea, înainte de culcare nu se bea ceai tare, pentru că provoacă insomnie. Peste infuzia de ceai se toarnă în cană apă fierbinte sau lapte cu apă 1:1. Se îndulcește cu zahăr, dulceață sau miere de albine. De obicei, la o cană de ceai se pun 2-3 linguri de infuzie concentrată, iar pentru copii 1-1,4 linguri.
Cel mai gustos ceai se obține atunci când peste frunze se toarnă apă care abia a început să clocotească. În mod sigur gustul ceaiului se îmbunătățește dacă folosiți apă de izvor, fără miros de clor. Ceaiul nu se fierbe, ca să nu-și piardă din aroma specifică și din gustul său.
Pentru îmbogățirea aromei, la infuzare se adaugă, dacă doriți, 2-3 frunze de mentă, melisă, salvie, coacăz negru, sau o crenguță de vișin. Pentru vitaminizarea ceaiului se pune o felie de lămâie în cană.
Tratamente interne

* Răceală a plămânilor – beți ceai cald, de tărie medie, cu lapte.
* În cazul ulcerului extern, precum și al celui la stomac și duoden – se bea ceai verde.
* Rău de automobil, de mare, grețuri la femei însărcinate – ajută mestecarea frunzelor de ceai verde.
* Intoxicații cu băuturi alcoolice, stupefiante și medicamente – se bea ceai foarte concentrat și dulce, cu lapte, în calitate de antidot.
* Deranj la stomac – luați jumătate de linguriță de frunze uscate de ceai negru sau verde, mestecați-le mult timp, apoi înghițiți-le cu puțină apă. După 1-2 astfel de procedee, diareea va trece.
* Dureri de cap – este suficient să beți o ceașcă de ceai tare și dulce (conține 0,05 g de cofeină, adică atât cât se află într-o pastilă antinevralgică).
* Dereglări intestinale – la 250 g de ceai negru se adaugă câte 2 linguri de pojarniță (sunătoare), salvie, mentă și câte 1 lingură de ghimbir și muşeţel (romaniță). 1 lingură de amestec se opărește cu 1 pahar de apă și se bea în loc de ceai.
* Pentru a curăța amigdalele de microbi – se clătește gura cu infuzie tare de ceai, după fiecare masă. Persoanele care consumă ceai verde suportă mai bine tot felul de iradieri.
* Contra hipertoniei – dimineața, pe nemâncate, beți o cană de ceai fierbinte cu lămâie și 1 lingură de miere de albine.
* Beție – ca să nu vă îmbătați în timpul petrecerilor, beți o cană de ceai verde tare, cu mentă, cu jumătate de oră înainte de a vă așeza la masă. Încă un pahar trebuie băut la 2 ore după petrecere. Dacă totuși vă simțiți rău, dizolvați într-un pahar de ceai rece 5-6 picături de amoniac și beți fără a respira.
* Bătrânii au capilarele fragile, și pentru întărirea lor trebuie să bea ceai verde.
Tratamente externe
* Pleoape inflamate, conjunctivită, corpuri străine în ochi – spălați-vă cu infuzie răcită de ceai verde în amestec cu cel negru.
* Dacă după ce ați dormit vă lăcrimează ochii – trebuie să-i spălați cu infuzie de ceai negru, de câteva ori pe zi, până când va trece.
* Dacă, în timp ce gătiți, un strop de ulei fierbinte vă nimerește în ochi, trebuie să-l spălați cu apă rece, apoi cu infuzie de ceai.
* Dacă vă frigeți limba, gustând din mâncarea fierbinte, luați în gură infuzie rece de ceai și țineți-o pe limbă. Când ea se va încălzi, luați din nou în gură infuzie rece, procedând astfel până când va trece durerea.
* Dacă vă dor dinții – trebuie să luați în gură infuzie tare de ceai verde, în care adăugați câțiva căței de usturoi pisați, și țineți câteva minute.
* Sinuzită – luați o sticluță în care a fost penicilină, o umpleți pe jumătate cu miere de albine, adăugați 16 picături de ulei de eucalipt (din farmacie), apoi umpleți sticluța cu infuzie tare de ceai negru. Amestecați bine pentru ca mierea să se dizolve. Se picură în nas câte 2 picături, de 3 ori pe zi, timp de o lună. Faceți pauză 2 săptămâni, apoi repetați.
* Lovituri, întinderi de ligamente – fierbeți 15-20 minute ceai verde, apoi aplicați frunzele calde pe locul bolnav, acoperiți-le cu celofan, apoi cu un prosop. Din când în când scoateți celofanul și udați frunzele cu ceai cald ca să nu se răcească și să nu se usuce frunzele. Continuați procedeul 2 zile.
Notă: Dacă aveți febră, nu se recomandă să beți ceai fierbinte, deoarece temperatura poate să crească. Nu luați pastile cu ceai, deoarece acesta poate scădea eficacitatea lor. Nu păstrați mult timp (câteva zile) infuzia de ceai, deoarece în ea se formează substanțe ce pot duce la dereglarea stomacului.
Chiar și coaja de ou ne poate lecui
– Ca să aflați dacă aveți nevoie de calciu din coajă de ou, controlați pe care nară respirați mai ușor. Dacă respirați mai ușor pe nara stângă, trebuie să luați neapărat coajă de ou ca adaos sub formă de praf în mâncare –

* Coaja de ou trebuie spălată, uscată și păstrată ca un medicament pentru toată familia. În fiecare zi trebuie folosite 1,5-6 g, indiferent de vârstă. Sub formă de pudră, se adaugă în brânză de vaci sau pilaf.
* Copilul mic a mâncat prea mult și îl doare burtica? Fierbeți un ou, răciți-l puțin, ca să nu vă frigeți în palmă, și puneți-l pe buricul copilului. Căldura oului liniștește durerile.
* Insuficiență de calciu pentru copii, femei însărcinate, bătrâni – se spală bine cojile de la 2-3 ouă, se usucă, se fac pulbere (pudră), se amestecă cu sucul de la 2-3 lămâi. După dizolvare, se adaugă în mâncare câte 2-3 lingurițe. Calciul se asimilează mai bine în prezența acidului citric.
* Dureri de stomac – prăjiți coajă de ou, până devine galbenă. Luați o coajă pe zi, pisată, înainte de masa principală, timp de 10 zile.
* Diaree – beți 1/2 linguriță de pulbere de coajă de ou cu vin sec.
* Pietrele la rinichi și la vezica urinară – se mărunțesc și se elimină mai ușor, dacă zilnic luați câte 10 g praf de coajă de ou, din care tocmai au ieșit puii, împreună cu 150 ml de vin sec.
Tratamente magice. Se ia un ou proaspăt și, cu mișcări circulare cu palma, se rostogolește în zona organului bolnav (ficat, inimă, rinichi ș.a.) de 7 ori, după ce pe centrul oului (ca pe ecuator) se scrie numele bolnavului. Potriviți scrisul astfel ca ultima literă să se afle lângă prima. Înainte de culcare, oul se pune la capătul patului. Dimineața se îngroapă în pământ sau în nisip. În cazul maladiilor ușoare, se efectuează procedura timp de 3 zile, la cele grele se efectuează timp de 9 zile. Ulterior, oul nu se mănâncă.