Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

S.O.S. – Primul ajutor în caz de urgență

– În viața de toate zilele, la cumpărături, pe stradă, acasă sau la locul de muncă, intervin mereu situații în care e nevoie de ajutor. Sfaturile care urmează vă oferă soluții sigure și rapide, pentru a depăși momentele neplăcute cu care vă confruntați –

Infarct

Foto: Shutterstock – 4

Cei ce reclamă dureri în zona stângă a tora­celui sau în brațul stâng, dureri ce pot fi resimțite inclusiv în spate, trebuie să sune imediat la ur­gență, fiindcă aceste simptome sunt specifice infarctului miocardic.

La femei, problemele apar sub forma unei sen­zații de apăsare sau de strânsoare la nivelul pieptului și, de asemenea, a unei stări de greață sau a unor dureri în partea superioară a abdome­nului. Până la sosirea medicului, pacientul tre­buie culcat, cu toracele mai ridicat, pentru a nu suprasolicita inima. Dacă acesta și-a pierdut cu­noștința, el trebuie culcat pe-o parte, pentru a-i ușura respirația. Iar dacă respirația nu mai e per­ceptibilă, se impune imediat practicarea masa­jului cardiac.

Cum funcționează poziția „culcat pe-o parte”

1. Îngenuncheați lângă pacientul culcat pe spate, ridicați-i brațul din partea aflată spre dvs. și în­doiți-l pe cel aflat de cealaltă parte, spri­jinindu-l de obraz.

2. Îndoiți-i genunchiul piciorului de pe par­tea opusă, și răsu­ciți-l încet, către dvs., răsucin­du-i și capul.

3. Pentru elibera­rea căilor respira­torii, ridicați u­șor capul către ceafă și des­chi­deți-i gura.

4. Chiar dacă pacientul e inconștient, vorbiți cu el și rămâneți alături, până la sosirea me­di­cului de la urgen­ță.

Pericol de sufocare

Dacă cineva se îneacă în timp ce mănâncă și traheea îi este obturată cu fragmente de ali­mente, spuneți-i per­soa­nei în cauză să se aplece rapid în față și loviți-o între omoplați cu podul palmei, de maximum 5 ori. Dacă gestul nu are efect, puteți aplica manevra Heimlich (botezată ast­fel după numele unui cunoscut chirurg american): postați-vă în spatele victimei, cu­prindeți-o cu brațele și poziționați-vă pum­nul uneia dintre mâini la nivelul superior al abdomenului ei (între ombilic și partea inferioară a trunchiului). Cuprindeți cu mâna cealaltă pumnul încleștat și trageți victima spre dvs., de maximum 5 ori. Mișcările trebuie să fie puternice, spre coloana vertebrală.

Arsuri

O secundă de neatenție, și ne li­pim mâna de ușa încinsă a cupto­ru­lui sau de o tavă fierbinte. Chiar și o temperatură de până la 50 grade este suficientă pentru producerea unei arsuri. Leziunile ușoare, nu mai mari decât o palmă, trebuie ți­nute sub un jet de apă călduță până la cedarea durerilor, adică maximum 20 de minute. Arsurile mai mari nu se răcoresc cu apă. Se acoperă cu un tifon steril și se apelează imediat la ajutorul medicului.

Masajul cardiac în perioada coronavirusului

Înainte de pandemie, în cazul unui accident cardiac, cei care ofereau un prim-ajutor își li­peau urechea de gura victimei, pentru a-i veri­fica respirația. Pericolul infecției cu Coronavi­rus interzice, astăzi, un asemenea gest. Ce trebuie, totuși, verificat: dacă sunetele respira­torii sunt perceptibile și dacă se mișcă toracele. Dacă nu, începeți imediat masajul cardiac și nu-l întrerupeți până la sosirea medicului. Cul­cați victima pe o suprafață dură, cu capul drept, pentru a lăsa libere căile respiratorii. Eliberați-i cavitatea bucală de corpuri străine (proteze dentare). Îngenuncheați apoi lângă victimă, pu­neți-vă o mână făcută pumn pe mijlocul piep­tului său, deasupra sternului, și palma de la mâna cealaltă, deasupra. Brațele trebuie să vă fie întinse pe verticală. Apăsați puternic, de 100 de ori pe minut, la circa 5 cm adâncime.

Comoție cerebrală

Uneori este suficient să aluneci pe o treaptă. Te împiedici, cazi, te lovești, iar în cel mai rău caz, dai cu capul de pământ. Într-o astfel de situație, există întotdeauna riscul unei comoții cerebrale sau al unei hemoragii interne.

În cazul comoției cerebrale, creierul se lo­veș­te de peretele craniului, ceea ce duce la o de­re­glare temporară ce poate provoca pro­bleme, precum vomă, dureri puternice de cap sau stare de in­con­știență. Mai ales în ultimul dintre ca­zuri, trebuie chemată imediat salvarea, iar vic­tima trebuie culcată într-o poziție stabilă, adică pe o parte. Dacă aceasta nu mai respiră, trebuie trecut imediat la masajul cardiac. În cazul unei comoții cerebrale grave, pacienții sunt spita­lizați cel puțin 24 de ore pentru a evita compli­cațiile.

Șoc alergic

În cazul unei alergii, sistemul imunitar re­ac­ționează ultrasensibil la niște substanțe prac­tic inofensive (alergeni), cum ar fi, de pil­dă, unele alimente. Imediat după contactul cu ele apar simptome precum modificări ale culorii pielii sau probleme cardio-vasculare. Ce puteți face: luați alimentele respective din fața bolna­vului și așezați-l pe un scaun, astfel încât să-și țină trunchiul drept, îndemnați-l să respire rar și adânc. De cele mai mul­te ori, victimele au asu­pra lor medica­men­­te, pe care va trebui să le administrați imediat.

Criză de astm

Majoritatea astmaticilor au, de obicei, asupra lor, un remediu de primă urgență. Este vorba de un spray pentru situații grave, care combate insu­ficiența respiratorie acută. Dacă persoana în cauză are o astfel de criză și nu posedă spray-ul necesar, în calitatea dvs. de „salvator”, trebuie să procedați în felul următor: chemați salvarea, și până la ve­nirea ei, așezați victima în așa-numita „poziție a vizitiului”, care ușurează respirația. Victima stă pe un scaun, aplecată îna­inte, cu antebrațele pe ge­nunchi, cu ab­domenul în­cordat și respiră în­cet. Sfătuiți-o să în­cerce să „fu­me­ze” aerul, adică să strângă buzele și să lase liberă doar o mică deschi­zătură pentru a res­pira. Este vorba despre o respi­rație controlată.

Hipoglicemie

După un efort fizic major, sau în cazul diabeticilor, după o dozare greșită a insulinei, pot să apară simptome precum amețeli, agi­tație, tulburări de vorbire și o senzație puternică de foame. Acestea sunt, în mod frecvent, semnalele unei hipoglicemii. În acest caz, persoana în cauză trebuie să consume imediat dulciuri: glucoză, zahăr cubic, limo­nadă sau suc de fructe în­dulcit, pentru a preveni o eventuală stare de comă. Atunci când nu au suficient zahăr, celulele somatice nu mai pot să funcționeze normal.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian