
– Să privim cu încredere către anul care a început! Chiar dacă oamenii de știință avertizează că depresia este boala cea mai periculoasă din lume, există metode prin care poate fi ținută în frâu –
Spirala epuizării
Cum se manifestă depresia
1. Dureri de diverse tipuri.
2. Tulburări de somn.
3. Lipsă de energie.
4. Gânduri apăsătoare („Nu pot schimba situația în care mă aflu”).
5. Tendința de a suspecta intenții jignitoare, irascibilitate – mergând până la izbucniri agresive.
6. Dificultăți de concentrare și probleme cu memoria.
7. Muncă în exces („Trebuie să-mi duc la bun sfârșit toate sarcinile!”).
8. Izolare socială.
9. Sentimente de vinovăție.
10. Înclinația de a despica mereu firul în patru.
11. Lipsă de motivare și de interes.
12. Gol lăuntric.
13. Gânduri de suicid.
14. Apatie și/sau o chinuitoare neliniște interioară.
TEST DE PRIM AJUTOR
Cum vă simțiți? Foarte obosit sau terminat?

Testul care urmează vă poate fi de folos pentru detectarea unei depresii care vă amenință sau chiar există deja. Notați fiecare întrebare cu cifre de la 0 la 4.
Nu corespunde = 0; nu prea corespunde = 1; corespunde în oarecare măsură = 2; corespunde = 3; corespunde perfect = 4
* 1. Nu-mi mai ajunge concediul ca să mă odihnesc.
* 2. Nu mai am energie, mă simt epuizat.
* 3. Odată ajuns acasă, nu reușesc să mă deconectez.
* 4. Am dificultăți de concentrare.
* 5. Fac mai multe greșeli decât înainte.
* 6. Mi-e greu să iau decizii.
* 7. Sufăr de tulburări de somn.
* 8. Am devenit sensibil la răceli.
* 9. Râd mult mai rar.
* 10. Simt mai puțină compasiune ca altădată.
* 11. Sunt irascibil și agresiv, îmi ies repede din fire.
* 12. În afara muncii mele, nu mai am timp și răbdare pentru hobby-uri și alte activități.
* 13. Devin tot mai retras, nu mai am destulă putere pentru comunicarea cu familia și prietenii.
* 14. Am sentimentul că nu mai fac față îndatoririlor mele curente.
* 15. Aș vrea să dau totul la o parte și să fiu lăsat în pace.
* 16. Îmi vine greu să mă duc dimineața la serviciu.
Evaluarea testului
Calculați suma punctelor realizate. Astfel veți obține o cifră care indică riscul dvs. personal.
0-16 puncte
Totul este în regulă: aveți în prezent un risc minim de suprasolicitare și un trai cotidian relaxat.
17-32 puncte
La dvs. există unele semnale de alarmă, care ar putea indica un început de epuizare. Luați-le în serios și încercați să luați măsuri concrete pentru dezamorsarea amenințării.
33-48 puncte
Există deja simptome evidente de epuizare, deci ar fi necesar să vă odihniți mai mult. Un antrenament specific și anumite terapii vă pot ajuta să gestionați mai bine stresul. Gândiți-vă și de unde ați putea eventual să primiți sprijin, atât pentru rezolvarea treburilor zilnice, cât și la serviciu – căci un ajutor ar fi realmente binevenit pentru dvs.
Peste 48 puncte
Cod roșu de pericol: dvs. vă aflați deja într-un stadiu avansat. Înainte ca psihicul și organismul să cedeze, ar fi de dorit să discutați cu un specialist, care să vă pună un diagnostic și să vă îndrume în așa fel încât să diminuați solicitările și să vă refaceți forțele. Fiindcă, în starea în care vă aflați, nu veți rezista prea mult timp.
Cei 8 magnifici
– Indiferent dacă este vorba de boală sau doar de o stare psihică, DEPRESIA E GENERATĂ DE STRES. De frustrările legate de viața intimă, profesională sau socială. Sfaturile care urmează le aparțin unor psihiatri americani și fac parte din topul celor mai eficiente remedii anti-stres –

* Fă mișcare. Exercițiile sunt una dintre cele mai bune modalități de reducere a stresului. La Universitatea din California de Sud, cercetătorii i-au pus pe pacienți să facă o plimbare susținută pe un traseu și au constatat că această simplă rutină a redus cu 20% nivelul de tensiune din organismele acestora.
* Meditează și respiră adânc. Primele 40 de minute de dimineață dau tonul zilei tale. Fă respirație conștientă, gândește-te pozitiv la ziua care începe și transformă-ți rugăciunea în meditație.
* Adoptă o dietă care nu-ți stresează sistemul digestiv. Asta înseamnă să consumi fructe și legume de șapte ori pe zi.
* Menține-ți corpul hidratat. Trebuie să ne asigurăm balanța corectă de lichide pentru a susține funcționarea corectă a creierului și capacitatea rinichilor de a scăpa de reziduurile corporale și de toxine.
* Dormi suficient. Șase ore sau mai puține de somn pe noapte te fac iritabil și amețit. Lipsa de somn mai și scurtează durata de viață și îngrașă – dacă tot vorbim de lucruri stresante!
* Râzi! Hohotele de râs eliberează în corp endorfine care acționează ca factori naturali de eliminare a stresului și sunt un antrenament bun pentru mușchii inimii.
* Cultivă o „atitudine recunoscătoare”. Fii plin de recunoștință absolută în fiecare zi, mai întâi de toate, apreciind frumusețea naturii: cerul, copacii, animalele. Ține o vază cu flori proaspete în dormitor, ca să le poți vedea înainte de a merge la culcare și ca să fie primul lucru pe care îl vezi dimineața, chiar dacă nu este decât un trandafir. Pentru a păstra constant această atitudine, înainte de culcare, scrie într-un jurnal al recunoștinței cel puțin trei lucruri pentru care te simți recunoscător și gândește-te la lucrurile respective înainte de a adormi.
* Roagă-te. Poți oricând să spui o rugăciune tăcută, lăuntrică, cerând lucrurile de care ai nevoie, lăudând ceea ce vezi, mulțumind izvorului vieții pentru ceea ce ai.
Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/02/01/coronavirusul-si-depresia/