– Cu condiția să nu căutați fericirea în stele, o puteți găsi în lucruri mici, pe pământ –
Experiment cu o floare de măr
Vă bucurați, desigur, ori de câte ori vedeți primăvara o livadă în floare. Dar de câte ori vă opriți din drum ca să observați îndeaproape miracolul? Faceți experimentul acesta: contemplați transformarea bobocului în floarea superbă, cu petale roz-albe, întinse delicat în lumină. Nu doar că pare vie, chiar este! O făptură chemată la viață, temătoare și gingașă, dar și bucuroasă să fie mângâiată de soare și legănată, ușor, de vânt. Vă trebuie doar o fărâmă de liniște și un picur mic de emoție, pentru ca floarea de măr să devină un eveniment. O minune întâmplată într-o grădină. Căreia îi sunteți martor și spectator. Și care vă umple de bucurie. Universul e plin de asemenea taine, pe care depinde de dvs. să le vedeți și să le înțelegeți cu adevărat. Iarba, copacii, apa, pietrele, florile, toate pot fi transformate în evenimente. Opriți-vă din goana nebună a zilei și priviți-le cu atenție. Cu un preț așa de neînsemnat, existența va avea alt sens pentru dvs.
Lăsați-vă brațele să înmugurească
Pandemia ne-a obligat să renunțăm la îmbrățișări. Cu toate astea, fiecare din noi cunoaștem „valoarea” uriașă a unei mâini așezate pe umăr cu afecțiune, a unei mângâieri pe cap făcute cu participare afectivă, a unei îmbrățișări totale și sincere, animată de sentimente de bine și drag. Psihiatrii transformă aceste gesturi în medicamente. Oare de ce să nu le folosim înainte de a ajunge la ei? De ce să nu lăsăm partea înlemnită a ființei noastre să înmugurească, să facă flori? Totul pornește din suflet, desigur. În curând, boala care bântuie lumea va trece. Chemați sufletul să fie de față când vă strângeți copilul în brațe, când vă mângâiați părinții pe creștet, când îmbrățișați un prieten sau un iubit. Participați la gesturile pe care le faceți. Nu vă grăbiți. Așteptați să crească din ele emoția și veți fi, cu adevărat, fericiți.
Aprindeți lumânâri
Clipa în sine, când iei lumânarea și o aprinzi de la alta, înseamnă deja emoție. Lumină de la lumină, pentru un om iubit. Pentru cineva care îți este aproape și îi dorești binele. Bucuria copilărească de a sta în fața lumânărilor cu aureole pâlpâitoare, de sfinți. Căldura pe care o iradiază. Strălucirea lor minunată. Și apoi, semnul crucii, care te leagă, deopotrivă, de Dumnezeu și de cel pe care îl așezi sub protecția Lui. Te afli într-o biserică. Împrejur este liniște. Simți că te străbate o senzație de desprindere de pământ. Un sentiment ușor de înălțare. Rugăciunea pe care o spui în dreptul lumânării aprinse se înalță ca fumul unei jertfe spre cer. Știi sigur că cineva, acolo sus, te aude. Ești sub protecție magică absolută. Ești, dragă omule, fericit.
Mireasmă de pământ și de apă
Magnus Fronius e un neamț fericit care a vrut să-și distileze bucuria și pentru alții. A inventat parfumuri cu miros de pajiști și de pădure. Amintiri din copilăria lui. Un flacon miroase a zăpadă, altul a soare, altul a pământ și a iarbă. Dar cel mai mare succes l-a avut cu parfumul care miroase a apă proaspătă de izvor. Mulți au zis că e șarlatan. Până în ziua când o femeie a început să plângă în hohote. Mirosul îi amintea de izvorul care curgea lângă casa bunicilor, în care crescuse. Știința confirmă: miresmele sunt strâns legate de amintiri. E suficient să le găsim pe cele care ne-au făcut cândva fericiți, pentru ca bucuria să se întoarcă. Încercați! Lumea e plină de zăpadă și soare. Iar flacoane de sticlă se găsesc pretutindeni. Fericire cu preț redus.