Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

Mă bucur să vă anunț că trombocitopenia are o posibilă rezolvare prin gemoterapie și merită să încercați o cură de două sau trei luni cu extracte gemoterapice, pe care să o repetați apoi de două ori pe an, dacă va fi cazul. Există o bogată cazuistică medicală care arată că Extractul din muguri de Carpen are un efect dovedit în creșterea numărului de trombocite. Dr. Fernando Pitera di Clima, din Italia, cercetător și practician de marcă în domeniul gemoterapiei, arată că acest gemoterapic are o acțiune de reechilibrare foarte complexă, acționând la 4 niveluri organotropice fundamentale, dovedit atât experimental, cât și clinic (confirmând datele de laborator), prin experiența clinică a peste 5 decenii.
Vă redau mai jos concluziile acestor cercetări, susținute de practica medicală a medicilor specializați în gemoterapie, inclusiv a celor din țara noastră.
* Primul nivel de acțiune al Carpenului, cel mai profund, interesează stimularea măduvei osoase (a megacariocitelor), o parte din lumea interioară ancestrală, locul regenerării, al hematopoiezei și al forței vitale.
* Al doilea nivel intermediar implică trombocitele, elemente celulare lipsite de nucleu, deci fără capacitate de reproducere, și implicit sângele, fluidul vital care riscă să fie pierdut în hemoragii, dacă aceste trombocite sunt insuficiente sau disfuncționale.
* Al treilea nivel, și el intermediar, interesează ficatul, care reprezintă legătura strânsă cu viața și puterea de regenerare.
* Al patrulea nivel este sfera respiratorie, căile respiratorii superioare și plămânul.
Extractul din muguri de Carpen poate fi recomandarea principală și în sindroame trombocitopenice și în trombopatii post-medicamentoase. Carpenul este indicat într-un sindrom de carență a trombocitelor, prin tulburări de formare. Prescrierea sa este urmată de rezultate remarcabile, putând fi utilizat clinic în numeroase sindroame de insuficiență hepatică, cu anemie și trombocitopenie.
Vă recomand să adăugați la Extractul din muguri de Carpen și Extractul din mlădițe de Cătină roșie, cu acțiune de stimulare a formării globulelor roșii și trombocitelor. De luat de 3 ori pe zi, câte 1 ml, din cele două extracte gemoterapice – luate împreună și diluate în 20-30 ml de apă, la 20-30 minute înainte de masă. După două luni, verificați nivelul trombocitelor prin analiză de laborator. Cura se poate continua dacă nivelul optim al trombocitelor nu a fost încă atins.
Multă sănătate!
VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48
„Mama mea are dureri mari, cauzate de gută” (Răspuns pentru TIBERIU – Baia Mare, F. AS nr. 1426)

Guta este o boală metabolică periculoasă, ce trebuie tratată urgent, la indicația medicului, cu Colchicină, Milurit, Probenecid, Allopurinol, Indometacin etc., pentru a evita evoluția spre afectarea rinichilor și apariția sub piele a tofilor gutoși (depozite de cristale și săruri dure, de acid uric).
Pentru a evita evoluția spre insuficiență renală, preventiv se vor lua următoarele măsuri: țineți dietă cu aport scăzut de proteine, nu consumați băuturi alcoolice – mai ales bere, alimente bogate în purine și proteine – heringi, scrumbii, somon, sardine, produse lactate grase, organe de animale tinere, carne de miel, mezeluri, ouă, carne de gâscă, rață, pâine albă, supe de pește sau carne, legume cu frunze verzi – mazăre, fasole, spanac.
După 6 luni de tratament faceți analize complete – hemoleucogramă, inclusiv cele de urină. (Colectați întreaga urină emisă în 24 de ore, după ce aruncați primul jet, păstrați recipientul la frigider și mergeți la analize.)
Tratament naturist împotriva gutei
* Pentru a scădea nivelul acidului uric, bolnavii trebuie să bea ceaiuri antigutoase pe termen lung, 3 căni pe zi, înainte de mese, astfel:
Varianta 1: 1 litru apă, 1 linguriță porumbar, 1 linguriță pir, 1 linguriță ienupăr, 2 linguri păpădie, 1 lingură mesteacăn, 1 linguriță merișor, 2 linguri urzică-vie.
Varianta 2: 1 litru apă, 1 linguriță brustur, 1 linguriță salvie, 1 linguriță pir, 1 linguriță mușețel, 1 linguriță ferigă, 1 linguriță levănțică, 1 linguriță brândușă de toamnă.
* O infuzie specială care produce o puternică diureză, eliminând toxinele din corp, se poate obține din frunze de mesteacăn. Peste 1 lingură frunze de mesteacăn uscate, mărunțite, turnați 300 ml apă fiartă, infuzați 15 minute, strecurați, apoi adăugați un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, amestecați și beți jumătate înainte cu 30 minute față de masa de prânz, iar restul înainte de masa de seară.
* Folosiți alternativ următoarele suplimente naturiste: Total Cleanse Kidneys, Full Motion, Crean Clearance, Milk Thistle Phytosome, Total Cleanse Uric Acid, Gutostop, Harpagophytum, Orthosifon.
* Evitați stresul, sedentarismul, salicilații și vitamina C.
* Recomandări alimentare: consumați țelină, castraveți, pătrunjel, praz, usturoi, morcovi, ridiche neagră, struguri, mere, căpșuni, agrișe, pere, pepene verde, napi, cireșe, vișine, fragi, coacăze negre și roșii.
* Evitați să atingeți tegumentele afectate, în plină criză, deoarece riscați să declanșați dureri mai violente.
* Zilnic faceți exerciții fizice și mergeți pe jos 2-5 km.
Atenție!!! Persoanele bolnave de gută trebuie să evite consumul de spanac, deoarece acesta conține acid uric. La fel, carnea de miel, deoarece conține oxipurine, care în exces pot declanșa atac de gută și boli gastrointestinale, pentru că se digeră greu. Dacă aveți dureri insuportabile din cauza gutei, dați pe răzătoare o ceapă roșie, puneți-o în tifon și aplicați pe zona dureroasă, de preferat noaptea.
Un medicament nou, folosit în tratamentul gutei severe, cronice, este Pegloticase, administrat prin perfuzie intravenoasă.
Multă sănătate!
(Răspuns valabil și pentru I. CORINA – jud. Bistrița, F. AS nr. 1302)
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]
„Am rămas cu sechele după meningita pneumococică” (Răspuns pentru TANIA D., F. AS nr. 1451)

„Slăbirea acuității vizuale îi îndepărtează pe oameni de lucruri, iar surditatea îi desparte de oameni”, afirmă Helen Keller, scriitoare surdă și oarbă.
Tratamentul surdității neuro-senzoriale este definit în raport cu diversele cauze, și rezultatele sunt variabile de la caz la caz. În cazul descris de dvs., recomand administrarea de 10 perfuzii cu Vitaminele B1, B6, Pentoxifilin, Piracetam, tratament repetat de două ori pe an (pentru a preveni agravarea hipoacuziei). Perfuzia se administrează lent, intravenos, 20 picături/minut. Se continuă tratamentul cu Circulație Cerebrală Ceai (Ginkgo Biloba), Vitamax (extract din lăptișor de matcă și ginseng), Ascolecitină, 2 x 1 tabletă pe zi, repetat în 2-3 cure pe an.
Tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale este dificil și adeseori este nevoie și de protezare auditivă.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Am un pemfigus vulgar şi nu găsesc un tratament eficient” (Răspuns pentru CLAUDIA R. – Bucureşti, F. AS nr. 1443)

Regim vegetarian 100%, cu multe legume şi fructe proaspete, 15 zile.
* Clătirea gurii după fiecare masă, cu 1 lingură de oţet de miere şi mere, diluat în 1/2 pahar de ceai de muşeţel, sau mentă sau sunătoare.
* Seara, înainte de culcare, luaţi 1 linguriţă de argilă (de la Algo) pe care nu o înghiţiţi imediat după ingerare, ci o plimbaţi prin gură cât mai mult timp posibil, iar pe măsură ce se umple gura cu salivă, o înghiţiţi.
* După trecerea celor 15 zile de hrană strict vegetariană, puteţi reveni la un meniu mixt, dar din care scoateţi definitiv carnea roşie, smântâna şi untul. Vi se permite să mâncaţi lactate degresate, o dată pe săptămână, şi produse din carne albă, o dată pe lună. Dacă această schemă terapeutică nu dă rezultatele dorite, contactaţi-mă.
„Am fost diagnosticată cu retinopatie pigmentară” (Răspuns pentru MARIA B. – Iaşi, F. AS nr. 1443)
O maladie cu substrat congenital care nu are leac, pentru moment, dar se poate încetini mult evoluţia ei printr-un regim alimentar adecvat, care constă în: • Consumul zilnic al unui pahar de suc de morcovi, alternativ cu un pahar de suc de sfeclă roşie; • Consumul zilnic al unor fructe închise la culoare, în special afine, coacăze, aronia (scoruş negru), struguri negri (proaspeţi sau uscaţi – ceai sau pulbere); • Alimentaţie preponderent vegetariană, din care se scot definitiv carnea de porc şi derivatele.
Ca tratament naturist de uz intern, este util să folosiţi combinaţii de vitamine care să conţină vitaminele: A, E, C, precum şi Coenzima Q10 în concentraţie de 60 mg/doză.