
Sticla de plastic s-a golit și doamna cea elegantă s-a ridicat și a încercat să deschidă geamul. Galant, un tânăr ce-i putea fi nepot, i-a spus „dați-mi voie, doamnă”, a deschis geamul și a aruncat sticla în urma trenului ce se îndrepta rapid spre Alba Iulia. Doamna i-a spus că-i un tânăr cu bun simț, mai rar în ziua de azi, iar el a zis că n-ar fi făcut asta în Germania, acolo unde lucrează, din cauza amenzilor uriașe. „Dar la noi, în România, gunoaiele aruncate sunt lege”…
La 15 ani de la această mică întâmplare, România gâlgâie de gunoaie. Anul 2021 a început cu tonele de gunoaie strânse în râul Cerna. Bulgarii se plâng de mirosurile insuportabile ce vin de la uriașa groapă ilegală de la Ulmeni, Ungaria ne bate oficial obrazul pentru constanta poluare a Tisei… Dar deși nu ne putem gestiona propriile deșeuri, importăm, și oficial, și ilegal, alți munți de gunoaie. Nu reciclăm nici măcar un sfert din cât am promis UE! Ministerul Mediului consideră că numai în București, depozitele ilegale acoperă 300.000 de metri pătrați! La jumătatea lui februarie 2021, două primării de sector au anunțat primele confiscări de autovehicule ce abandonau deșeuri din construcții, pe baza unei legi date de mai bine de zece ani! Gunoaiele sunt peste tot, dar, chiar dacă doamna și tânărul din tren au greșit, nu ei se fac responsabili pentru înecarea în gunoaie a României, ci miile de angajați din birouri, aleși și plătiți să țină țara curată. Politicieni ce refuză să aplice legile în vigoare și numesc în funcții-cheie slugi ale marilor poluatori; primari, polițiști și gardieni de mediu prinși în rețele infracționale prin care mii de tone de gunoaie sunt azvârlite în păduri, în râuri, la margini de drum, lăsate să crească într-o nouă formă de relief, „muntele de gunoaie”. Plus flagelul național al incinerării deșeurilor, cu efecte devastatoare asupra sănătății locuitorilor.
Zilele acestea se va lua o decizie ce va influența direct sănătatea și calitatea vieții a milioane de români: numirea unui nou comisar general al Gărzii de Mediu. Nominalizat este Octavian Berceanu, aprig activist de mediu, bun cunoscător al defrișărilor de păduri și al poluării crunte cu care ne confruntăm. Numirea lui Berceanu ar însemna începutul luptei. În criza profundă de mediu pe care o trăim, alternativa numirii unui nou politruc, a unei alte marionete manevrate din spate pe sfori, ar însemna un pas uriaș spre dezastrul ecologic al României.