Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O nouă formă de relief – MUNTELE DE GUNOAIE

Sticla de plastic s-a golit și doamna cea elegantă s-a ridicat și a încercat să deschidă geamul. Galant, un tânăr ce-i putea fi nepot, i-a spus „da­ți-mi voie, doamnă”, a deschis geamul și a arun­cat sticla în urma trenului ce se în­drepta rapid spre Alba Iulia. Doamna i-a spus că-i un tânăr cu bun simț, mai rar în ziua de azi, iar el a zis că n-ar fi făcut asta în Ger­mania, acolo unde lucrează, din cauza amen­zilor uriașe. „Dar la noi, în România, gunoaiele aruncate sunt lege”…

La 15 ani de la această mică întâmplare, Ro­mânia gâlgâie de gunoaie. Anul 2021 a început cu tonele de gunoaie strânse în râul Cerna. Bulgarii se plâng de mirosurile insuportabile ce vin de la uriașa groapă ilegală de la Ulmeni, Ungaria ne bate oficial obrazul pentru constanta poluare a Tisei… Dar deși nu ne putem gestiona propriile deșeuri, importăm, și oficial, și ilegal, alți munți de gunoaie. Nu reci­clăm nici măcar un sfert din cât am promis UE! Mi­nisterul Mediului consideră că numai în București, depozitele ilegale acoperă 300.000 de metri pătrați! La jumătatea lui februarie 2021, două primării de sector au anunțat primele confiscări de autovehicule ce abandonau deșeuri din construcții, pe baza unei legi date de mai bine de zece ani! Gunoaiele sunt peste tot, dar, chiar dacă doamna și tânărul din tren au greșit, nu ei se fac responsabili pentru înecarea în gunoaie a României, ci miile de angajați din birouri, aleși și plătiți să țină țara curată. Politicieni ce refuză să aplice legile în vigoare și numesc în func­ții-cheie slugi ale marilor poluatori; primari, po­lițiști și gardieni de mediu prinși în rețele in­fracționale prin care mii de tone de gunoaie sunt az­vârlite în păduri, în râuri, la margini de drum, lăsate să crească într-o nouă formă de relief, „muntele de gu­noaie”. Plus flagelul național al incinerării de­șeu­rilor, cu efecte devastatoare asupra sănătății locu­itorilor.

Zilele acestea se va lua o decizie ce va influența direct sănătatea și calitatea vieții a milioane de ro­mâni: numirea unui nou comisar general al Găr­zii de Mediu. Nominalizat este Octavian Berceanu, aprig activist de mediu, bun cunoscător al defri­șă­rilor de păduri și al poluării crunte cu care ne con­fruntăm. Numirea lui Berceanu ar însemna începu­tul luptei. În criza profundă de mediu pe care o trăim, alternativa numirii unui nou politruc, a unei alte marionete manevrate din spate pe sfori, ar în­semna un pas uriaș spre dezastrul ecologic al Ro­mâniei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian