Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente naturale pentru anemie

Foto: Shutterstock – 7

Anemia este o boală provocată de scăde­rea numărului de globule roșii din sân­ge. Apare frecvent în urma unor hemo­ragii externe și interne, sau a unor boli care distrug globulele roșii. Prin­cipalele simptome în ane­mie sunt: oboseala, slăbiciunea fizică, paloarea pie­lii, amorțeli, durerile de cap, scăderea în greutate.

Plante ce pot fi utilizate în tratarea anemiei: crețișoara, coada-calului, urzica, troscotul, pirul, tescovina, păpădia, măceșele, piciorul-lupului.

Anemie cauzată de pierderile de sânge

Coada calului

În acest caz, anemia este cauzată de hemoragii ascunse la nivelul organelor interne sau al mucoa­selor.

* Anemia cauzată de hemoroizii sângerânzi se poate ameliora cu tratamente din urzică, pir, mă­ceșe sau tescovină.

* În anemia cauzată de metroragii (sângerări uterine ce au loc în afara menstruației) se folosesc remediile naturale din crețișoară, coada-calului, troscot, urzică, pir, măceșe și tescovină.

* Crețișoară (Alchemilla vulgaris). Se folosește partea aeriană a plantei.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Coada-calului (Equisetum arvense). Se folo­sesc tulpinile sterile ale plantei, care apar la începu­tul verii. Perioada de recoltare: iulie-septembrie.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Troscot (Polygonum aviculare). Se întrebuin­țează partea ae­riană a plantei.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaş­că, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Urzică (Urtica dioica). Se folosesc frunzele us­cate de urzică.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Păpădie (Taraxacum officinale). Se utilizează atât frunzele, care se recoltează primăvara, cât și rădăcinile, care se recoltează toamna. Primăvara, frunzele tinere și bobocii florali nedesfăcuți se pot folosi sub formă de salate.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Pir (Agropyron repens). Ma­teria primă folosită în scopuri me­dicinale o reprezintă partea sub­terană a pirului (rizomii).

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Măceșe (Fructus cynosbati). Se folosesc fructele.

Măceș

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Piciorul-lupului (Lycopus europaeus). Se întrebuințează părțile aeriene ale plantei.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Tescovină (Semen et cortex vitis vinifera). Se folosesc semințele și co­jile rezultate în proce­sul de vinificație a stru­gu­rilor.

Pulbere: se iau câte două lingurițe, de 2-3 ori pe zi, după masă.

Anemie prin deficit de fier

Pir

Fierul este ele­mentul principal din structura hemoglobinei. Deficitul de fier poate proveni din­tr-o alimen­tație deficitară sau o absorbție incom­ple­tă a fierului la nivelul tubului digestiv.

* Pir (Agropiron re­pens). Se utilizează rădă­cinile.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Crețișoară (Alchemilla vulgaris). Se utilizează părțile aeriene ale plantei.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Coada-calului (Equisetum arvense). Se folo­sesc tulpinile sterile ale plantei, care apar la înce­putul verii.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Troscot (Poligonum aviculare). Se folosesc tulpinile plantei.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Urzică (Urtica dioica)

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Păpădie (Taraxacum officinale). Se folo­sesc frunzele și rădăcinile. Primăvara, frunzele tinere și bobocii florali nedesfăcuți se pot folosi sub formă de salate.

Păpădie

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Măceșe (Fructus cynosbati). Se folosesc fruc­tele.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Piciorul-lupului (Lycopus europaeus). Se întrebuințează părțile aeriene ale plantei.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Tescovină (Semen et cortex vitis vinifera). Se folosesc semințele și cojițele rezultate în procesul de vinificație a strugurilor.

Pulbere: se iau câte două lingurițe, de 2-3 ori pe zi, după masă.

Anemie din deficit de acid folic sau de vitamina B12

Troscot

Vitamina B 12 și acidul folic sunt catalizatori la formarea hemoglobinei din sânge. Pe lângă medi­camentele clasice, sunt recomandate ca terapii de substituție și preparatele din plante medicinale.

* Coada-calului (Equisetum arvense). Se folo­sesc tulpinile sterile ale plantei, care apar la începu­tul verii.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

Farmacia Faltis are pe stoc ceai și tinctură de coada calului

* Troscot (Polygonum aviculare). Se folosește partea aeriană a plantei

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Urzică (Urtica dioica). Se folosesc frunzele. Primăvara se consumă sub formă de diverse pre­parate culinare.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Păpădie (Taraxacum officinale). Se folosesc frunzele și rădăcinile. Primăvara, frunzele tinere și bobocii florali nedesfăcuți se pot folosi sub formă de salate.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Pir (Agropyron repens). Se utilizează rădăcinile.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Măceșe (Fructus cynosbati). Se folosesc fructele.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Tescovină (Semen et cortex vitis vinifera). Se folosesc semințele și cojițele rezultate în procesul de vinificație a strugurilor.

Pulbere: se iau câte două lingurițe, de 2-3 ori pe zi, după masă.

Anemie din deficit de vitamina C

Urzică

Vitamina C este esențială în sinteza hemoglo­binei. Se recomandă preparate naturiste pentru corectarea deficitului.

* Troscot (Polygonum aviculare). Se folosește partea aeriană a plantei

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Urzică (Urtica dioica). Se folosesc frunzele. Primăvara se consumă sub formă de diverse preparate culinare.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Păpădie (Taraxacum officinale). Se folosesc frunzele și rădăcinile. Primăvara, frunzele tinere și bobocii florali nedesfăcuți se pot folosi sub formă de salate.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Pir (Agropyron repens). Se utilizează rădăcinile.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Măceșe (Fructus cynosbati). Se folosesc fruc­tele.

Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi, după masă.

Decoct: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă.

Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, după masă.

Vin: se adminis­trea­ză câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Tescovină (Semen et cortex vitis vinifera). Se folosesc semințele și cojițele rezultate în procesul de vinificație a strugurilor.

Pulbere: se iau câte două lingurițe, de 2-3 ori pe zi, după masă.

Notă: Farmacia Faltis are pe stoc și distribuie următoarele preparate naturiste: Pulbere de tesco­vină, Tinctură și Vin de măceșe, Tinctură și Ceai de coada-calului, Tinctură și Ceai de picio­rul-lupului, Tinctură și Ceai de crețișoară, Tinc­tură de păpădie.

Ion Bobaru

Pentru informaţii despre procesarea plan­telor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, far­macistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo. com. Pre­paratele farma­ceutice pro­prii pot fi vi­zua­lizate pe site-ul www. farmaciafaltis.ro

Site-ul Farmaciei Faltis nu este un magazin online de desfacere a preparatelor farmaceu­tice fabricate în labora­torul propriu. Comen­zile se pot face direct în farmacie, la sediul din Brăila, prin telefon, e-mail sau pe pagina de facebook. Livrarea se face prin Poșta Română sau Fan Courier cu plata ram­burs la primirea coletului.

Farmacia deţine „Certificat de bună prac­tică far­­ma­ceu­tică pentru prepararea medi­ca­mente­lor” acor­dat de Colegiul Far­maciş­tilor din Ro­mâ­nia.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian