Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Accidentul vascular cerebral (AVC) este numele comun al mai multor tulburări ce apar la scurt timp după perturbarea aportului sanguin cerebral. Când circulația sanguină spre creier este blocată, celulele nervoase sunt deprivate de oxigen și substanțe nutritive. Drept urmare, funcționarea neuronală poate fi alterată sau compromisă definitiv. Din această cauză, cu cât este mai mare durata de timp în care un AVC rămâne netratat, cu atât mai mari vor fi leziunile și, implicit, sechelele neurologice. Succesul terapeutic depinde, deci, de promptitudinea instituirii tratamentului medicamentos.
În altă ordine de idei, AVC-ul este o afecțiune potențial letală, ce necesită intervenție medicală de urgență. După orice fel de AVC (ischemic, hemoragic), poate rămâne o arie de țesut cerebral mort (infarct cerebral), astfel încât recuperarea funcțiilor afectate depinde de capacitatea țesutului cerebral rămas neafectat de a suplini funcțiile celui afectat.
În cazul unui accident cerebral, tratamentul imediat vizează îmbunătățirea circulației sanguine. În acest scop, mai multe tipuri de medicamente pot veni în ajutor. Astfel, combinația dintre aspirină, dipiridamol și copidrogrel reprezintă o formulă terapeutică (antiagregante plachetare) ce reduce tendința sângelui de a forma cheaguri, împiedicând agregarea plachetară în momentul când sângele trece prin locuri înguste. Warfarina și heparina sunt medicamente anticoagulante care acționează sinergic. Heparina are un efect imediat în reducerea tendinței de coagulare sanguină, în timp ce se așteaptă intrarea în acțiune a warfarinei. Terapia trombolitică ce folosește activatorul tisular de plasminogen poate împiedica sau reduce afectarea cerebrală, prin dizolvarea cheagurilor sanguine și restabilirea circulației.
Sigur că, așa cum probabil vi s-a spus, recuperarea parțială sau totală, consecutivă unui AVC, poate dura o perioadă de timp mai îndelungată, în funcție de severitatea afectării țesutului cerebral, de vârsta, condiția fizică și patologiile asociate care, la rândul lor, pot deveni factori de risc pentru instalarea accidentului vascular cerebral (hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul etc.)
În acest context, medicina complementară vă poate veni în ajutor cu remedii care pot grăbi recuperarea neuro-motorie și senzitivă. Dintre acestea, aș menționa Ginkgo prim max, Resveratrolul, Coenzima Q10, acidul Alfa lipoic, DVR stem neuro, complexul vitaminic B și, nu în ultimul rând, extractul de muguri de Arin-negru, gemoderivat consacrat în tratamentul sechelelor post AVC.
Să auzim numai de bine!
Dr. Li LuoXi – specialist în medicină tradițională chineză – București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
„Am discopatie lombară și osteoporoză” (Răspuns pentru M. ARANDRU – Brașov, F. AS nr. 1353)

Discopatia lombară este cauzată de modificările degenerative la nivelul discului intervertebral care apar în mod natural pe măsură ce înaintăm în vârstă. De-a lungul vieții, 80% dintre adulți vor avea cel puțin o dată durere de spate joasă, afectarea discului intervetebral fiind cea mai frecventă cauză a durerii lombare. Degenerarea discului intervertebral este o parte naturală a îmbătrânirii.
Se cunosc două tipuri de artrite: osteoartrita (înseamnă degenerarea cartilajelor articulațiilor, cauzată de cele mai multe ori de îmbătrânire) și artrita reumatoidă (presupune inflamarea membranei sinoviale, alcătuită din lichidul lubrifiant care protejează articulațiile).
Sfaturi utile:
* Faceţi exerciţii fizice: înot, plimbare, dans și taijiquan (gimnastică bazată pe principii chinezeşti).
* Faceți băi de nămol, băi de nisip sau hidroterapie.
* Evitați expunerea la frig și umezeală, încăperea în care locuiți să fie caldă şi uscată.
* Nu dormiți direct pe pământ și nu stați multă vreme pe o piatră.
* Să nu vă expuneți în aria de funcționare a aerului condiționat.
Rețete tradiționale chinezești
* Chimen dulce și sare: se folosește doar dacă articulația nu este roșie și umflată.
Preparare: prăjiți ușor într-o tigaie 50 g chimen și 250 g de sare. Apoi puneți-le într-o pânză de bumbac și țineți-le pe locul dureros câte o oră, de două ori pe zi, timp de cinci zile. Ingredientele se aruncă după fiecare utilizare.
* Orez fiert cu sare (în cazul în care articulația nu este roșie și umflată)
Preparare: amestecați 4 părți de orez fiert cu o parte de sare. Le puneți apoi într-un vas și țineți 2-3 minute la aburi. Așteptați până ce temperatura scade, apoi puneți amestecul într-o pânză de bumbac și țineți-l pe locul dureros o oră. Procedura se face o dată pe zi, timp de cinci zile.
* Ghimbir (doar dacă articulația nu este roșie și umflată)
Preparare: puneți într-un storcător 30 g de ghimbir și o jumătate de cană de apă fierbinte și faceți suc de ghimbir. Înmuiaţi în suc o bucată de tifon, stoarceți-o, apoi puneți-o pe locul dureros. Repetați de două-trei ori pe zi.
* Ghimbir cu zahăr brun și vin (doar dacă articulația nu este roșie și umflată)
Preparare: fierbeţi 30 g de ghimbir cu o linguriță de zahăr brun și 500 ml vin. Consumați acest conținut în 2 zile: jumătate într-o zi și cealaltă a doua zi.
* Țuică fiartă (doar dacă articulația nu este roșie și umflată)
Fierbeți puțină țuică, apoi înmuiați o bucată de bumbac în ea și faceți masaj cu ea 10 minute. Repetați de două-trei ori pe zi.
Alte remedii
* Ulei de masaj. Dacă articulația nu este roșie și umflată, puteți folosi un ulei pentru masaj HONG HUA YOU. Faceți masaj cu el, de două-trei ori pe zi. De asemenea, puteți folosi crema antireumatism din plante chinezești. Folosiți crema de două ori pe zi.
* Centuri cu plasturi din plante, în funcţie de zonele afectate – bustieră pentru umeri, brâu pentru spate, genunchiere pentru genunchi: se folosesc contra durerilor provocate de artrită.
* Plasturi cu amestec din plante chinezești, care se aplică în funcție de zona afectată.
* Folositi foehn-ul, în funcție de zona afectată – timp de 10-20 minute, se fac mișcări circulare, pentru masaj.
* Pieptenele de lemn: puteţi face masaj cu acesta, în funcție de zona afectată, timp de 10 minute.
* Acupunctura este un remediu benefic, în cazul discopatiei lombare, al osteoporozei și durerilor, în general.
* Pastile adjuvante: Feng Shi Ning, Die Da Wan.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]
„Am încontinuu țiuituri în urechi” (Răspuns pentru AURA M. – București, F. AS nr. 1420)

Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri în urechi) sunt senzații sonore, care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Acufenele nu sunt o boală de-sine-stătătoare, ci un simptom, în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depresie etc). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de slăbirea auzului, vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intemperii pot fi cauzele sau factorii favorizanţi în declanșarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei care se instalează la spondiloza cervicală modifică activitatea spontană a căilor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Ca tratament, cu cât perioada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumina infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitaminele B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo biloba (Circulație cerebrală), Passiflora sau Valeriană (2 x 1 tabletă/zi). Este utilă aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept spray (aerosol salin, 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, mușețel). „Ocnasept” poate fi comandat la tel. 0722/20.27.36, 0722/73.52.72 sau e-mail: [email protected]
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Am spasme musculare în tot corpul, ce să fac?” (Răspuns pentru GEORGE M. – București, F. AS nr. 1427)

Vă preparaţi, dimineaţa, un litru de ceai de mentă mai concentrat, în care dizolvaţi 4-5 linguriţe de sulfat de magneziu (sare amară) şi 2-3 linguri de miere de albine (după gust). Acest amestec trebuie băut în cursul unei zile, în serii de câte 3-4 guri, de dimineaţa până seara la culcare. Cantitatea de sare amară poate varia, în funcţie de răspunsul terapeutic şi de reacţiile adverse, care este efectul laxativ-purgativ. Dacă apare un efect laxativ accentuat, cu scaune moi spre diareice, atunci se va scădea doza de sulfat de magneziu utilizată, folosindu-se doar 2-3 linguriţe pe zi, sau, dacă efectul terapeutic nu este cel dorit, se poate creşte doza la 5-6 lingurițe pe zi dizolvate în ceaiul de mentă. Deci, cantitatea de sare amară folosită se reglează în funcţie de consistenţa scaunului. De asemenea, trebuie instituită abstinenţă totală faţă de alcool, tutun, cafea. Ajută mult alimentaţia preponderent vegetariană, alături de consumul important de apă plată.