Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MARIANA, F. AS nr. 1453: „Un AVC mi-a afectat vorbirea, masticația și deglutiția”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Accidentul vascular cerebral (AVC) este numele comun al mai multor tulburări ce apar la scurt timp după perturbarea aportului sanguin cerebral. Când cir­culația sanguină spre creier este blo­cată, celulele nervoase sunt deprivate de oxigen și substanțe nutritive. Drept urmare, funcționarea neuro­nală poate fi alterată sau compromisă definitiv. Din această cauză, cu cât este mai mare durata de timp în care un AVC ră­mâne netratat, cu atât mai mari vor fi leziunile și, implicit, sechelele neurologice. Succesul terapeutic depinde, deci, de promptitudinea instituirii trata­men­tului medicamentos.

În altă ordine de idei, AVC-ul este o afecțiune potențial letală, ce necesită intervenție medicală de urgență. După orice fel de AVC (ischemic, hemo­ragic), poate rămâne o arie de țesut cerebral mort (infarct cerebral), astfel încât recuperarea funcțiilor afectate depinde de capacitatea țesutului cere­bral rămas neafectat de a suplini funcțiile celui afectat.

În cazul unui accident cerebral, tra­tamentul imediat vizează îmbună­tă­ți­rea circulației sanguine. În acest scop, mai multe tipuri de medica­men­te pot veni în ajutor. Astfel, com­bina­ția din­tre aspirină, dipiridamol și co­pidro­grel reprezintă o formulă tera­peu­tică (antiagregante plachetare) ce reduce tendința sângelui de a for­ma cheaguri, împiedicând agrega­rea pla­chetară în momentul când sân­gele tre­ce prin lo­curi înguste. War­farina și heparina sunt medica­mente anticoa­gulante care acționează siner­gic. He­parina are un efect imediat în reducerea ten­dinței de coa­gu­lare sanguină, în timp ce se așteaptă intra­rea în acțiune a warfarinei. Terapia tromboli­tică ce folo­sește acti­vatorul tisular de plasminogen poate îm­piedica sau reduce afectarea cerebrală, prin di­zol­­varea chea­gurilor sanguine și restabilirea cir­cula­ției.

Sigur că, așa cum probabil vi s-a spus, recupe­rarea parțială sau totală, consecutivă unui AVC, poate dura o perioadă de timp mai îndelungată, în funcție de severitatea afectării țesutului cerebral, de vârsta, condiția fizică și patologiile asociate care, la rândul lor, pot deveni factori de risc pentru insta­larea accidentului vascular cerebral (hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul etc.)

În acest context, medicina complementară vă poate veni în ajutor cu remedii care pot grăbi recu­perarea neuro-motorie și senzitivă. Dintre aces­tea, aș menționa Ginkgo prim max, Resveratrolul, Coen­zima Q10, acidul Alfa lipoic, DVR stem neuro, complexul vitaminic B și, nu în ultimul rând, extrac­tul de muguri de Arin-negru, gemoderivat consa­crat în tratamentul sechelelor post AVC.

Să auzim numai de bine!

Dr. Li LuoXi – specialist în medicină tradițională chineză – București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

„Am discopatie lombară și osteoporoză” (Răspuns pentru M. ARANDRU – Brașov, F. AS nr. 1353)

Discopatia lombară este cauzată de modificările degenerative la nivelul discului intervertebral care apar în mod natural pe măsură ce înaintăm în vâr­stă. De-a lungul vieții, 80% dintre adulți vor avea cel puțin o dată du­rere de spate joasă, afectarea discu­lui intervetebral fiind cea mai frec­ventă cauză a durerii lombare. De­generarea discului interver­tebral este o parte naturală a îmbătrânirii.

Se cunosc două tipuri de artrite: osteoartrita (în­seamnă degenerarea cartilajelor arti­culațiilor, cau­zată de cele mai multe ori de îmbă­trânire) și artrita reumatoidă (presupune inflamarea mem­branei si­no­viale, alcătuită din lichidul lubri­fiant care prote­jează articulațiile).

Sfaturi utile:

* Faceţi exerciţii fizice: înot, plimbare, dans și taijiquan (gimnastică bazată pe principii chine­zeşti).

* Faceți băi de nămol, băi de nisip sau hidro­terapie.

* Evitați expunerea la frig și umezeală, încă­perea în care locuiți să fie caldă şi uscată.

* Nu dormiți direct pe pământ și nu stați multă vreme pe o piatră.

* Să nu vă expuneți în aria de funcționare a aerului condiționat.

Rețete tradiționale chinezești

* Chimen dulce și sare: se folosește doar dacă articulația nu este roșie și umflată.

Preparare: prăjiți ușor într-o tigaie 50 g chimen și 250 g de sare. Apoi puneți-le într-o pânză de bum­bac și țineți-le pe locul dureros câte o oră, de două ori pe zi, timp de cinci zile. Ingredientele se arun­că după fiecare utilizare.

* Orez fiert cu sare (în cazul în care arti­culația nu este roșie și um­flată)

Preparare: amestecați 4 părți de orez fiert cu o parte de sare. Le puneți apoi într-un vas și țineți 2-3 minute la aburi. Așteptați până ce tem­peratura scade, apoi pu­neți amestecul într-o pânză de bum­bac și țineți-l pe lo­cul du­­reros o oră. Proce­dura se face o dată pe zi, timp de cinci zile.

* Ghimbir (doar dacă articulația nu este roșie și umflată)

Preparare: puneți într-un storcător 30 g de ghimbir și o jumătate de cană de apă fierbinte și faceți suc de ghimbir. Înmuiaţi în suc o bucată de tifon, stoarceți-o, apoi puneți-o pe locul dureros. Repetați de două-trei ori pe zi.

* Ghimbir cu zahăr brun și vin (doar dacă articulația nu este roșie și umflată)

Preparare: fierbeţi 30 g de ghimbir cu o lingu­riță de zahăr brun și 500 ml vin. Consumați acest conținut în 2 zile: jumătate într-o zi și cealaltă a doua zi.

* Țuică fiartă (doar dacă articulația nu este roșie și umflată)

Fierbeți puțină țuică, apoi înmuiați o bucată de bumbac în ea și faceți masaj cu ea 10 minute. Re­pe­tați de două-trei ori pe zi.

Alte remedii

* Ulei de masaj. Dacă articulația nu este roșie și umflată, puteți folosi un ulei pentru masaj HONG HUA YOU. Faceți masaj cu el, de două-trei ori pe zi. De asemenea, puteți folosi cre­ma antireumatism din plante chinezești. Folosiți crema de două ori pe zi.

* Centuri cu plasturi din plante, în funcţie de zonele afectate – bustieră pentru umeri, brâu pentru spate, genunchiere pentru ge­nunchi: se folosesc contra durerilor provocate de artrită.

* Plasturi cu amestec din plante chinezești, care se aplică în funcție de zona afectată.

* Folositi foehn-ul, în funcție de zona afectată – timp de 10-20 minute, se fac mișcări circulare, pentru masaj.

* Pieptenele de lemn: puteţi face masaj cu aces­ta, în funcție de zona afectată, timp de 10 mi­nute.

* Acupunctura este un remediu benefic, în cazul discopatiei lombare, al osteoporozei și dure­rilor, în general.

* Pastile adjuvante: Feng Shi Ning, Die Da Wan.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Am încontinuu țiuituri în urechi” (Răspuns pentru AURA M. – București, F. AS nr. 1420)

Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri în urechi) sunt senzații sonore, care nu-și găsesc origi­nea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Acu­fenele nu sunt o boală de-sine-stătătoare, ci un simptom, în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depre­sie etc). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiolo­gie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâ­jâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de slăbirea auzului, vertij, tulburări de echilibru, gre­țuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie ver­tebro-bazi­lară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intemperii pot fi cauzele sau factorii favorizanţi în declanșarea acufenelor și tulbu­rărilor de echilibru. Hipertonia mus­culaturii cefei care se instalează la spon­diloza cervicală modifică activi­tatea spontană a căilor nervoase de la nivelul gan­glionilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Ca tratament, cu cât perioada de evoluție a unui zgo­mot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin po­si­bil ca acesta să dispară. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, și se poate sche­matiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumina infra­roșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Tera­pia medicamentoasă constă în perfuzii cu lido­caină/procaine, pentoxifilină/oxy­bral, vitaminele B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, adminis­trare orală de Ginkgo biloba (Circu­lație cerebrală), Passiflora sau Valeriană (2 x 1 ta­bletă/zi). Este uti­lă aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept spray (aerosol salin, 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, mușețel). „Ocnasept” poate fi comandat la tel. 0722/20.27.36, 0722/73.52.72 sau e-mail: [email protected]

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Am spasme musculare în tot corpul, ce să fac?” (Răspuns pentru GEORGE M. – București, F. AS nr. 1427)

Vă preparaţi, dimineaţa, un litru de ceai de mentă mai concentrat, în care dizolvaţi 4-5 linguriţe de sulfat de magneziu (sare amară) şi 2-3 linguri de miere de albine (după gust). Acest amestec tre­buie băut în cursul unei zile, în serii de câte 3-4 guri, de dimineaţa până seara la culcare. Cantitatea de sare amară poate varia, în funcţie de răspunsul terapeutic şi de reacţiile adverse, care este efectul laxativ-purgativ. Dacă apare un efect la­xativ accentuat, cu scaune moi spre diareice, atunci se va scădea doza de sulfat de magneziu utilizată, folosin­du-se doar 2-3 linguriţe pe zi, sau, dacă efectul terapeutic nu este cel dorit, se poate creşte doza la 5-6 lingurițe pe zi di­zolvate în ceaiul de mentă. Deci, cantitatea de sare amară folo­sită se reglează în funcţie de consistenţa scaunului. De asemenea, trebuie instituită abstinenţă totală faţă de alcool, tutun, cafea. Ajută mult alimentaţia pre­ponderent vegetariană, alături de consumul important de apă plată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian