„Vreme de șase luni am fost zero”
– Roxana, ne regăsim după mulţi ani, într-o perioadă grea şi complicată. Cum te descurci după un an de pandemie?
– Slavă Domnului, eu mi-am păstrat echilibrul psihic şi cel emoţional. În primul rând, pentru că am avut şi am alături familia şi pentru că am credinţă neclintită în Dumnezeu. Rare au fost perioadele din viaţă în care am fost la pământ, cum se spune, iar ele au fost întotdeauna provocate de pierderea unui om drag. Aşa cum a fost când am pierdut-o pe bunica, în ianuarie 2017. Am iubit-o mult și am avut nevoie de multă forţă ca să mă remontez după plecarea ei! Prin urmare, anul ăsta de pandemie l-am trecut relativ uşor, deşi, din punct de vedere profesional, am pierdut foarte multe proiecte. Practic, vreme de şase luni, am fost aproape pe zero. Abia din toamnă au prins să se mişte din nou lucrurile. Şi, cel mai important este că, din 31 august, am început să lucrez în Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), în calitate de consilier al ministrului. Eu nu am nicio afiliere politică. Politica nu mi-a plăcut niciodată, nici nu mă pricep la ea şi, în general, nu mă implic în lucruri pe care nu ştiu să le gestionez. Dar sportul e domeniul meu – am fost şi eu sportiv de performanţă, am jucat handbal în lotul naţional, şi fac sport în continuare – şi am primit această propunere, de a deveni consilier, strict din dragoste pentru sport şi din dorinţa de a face lucruri bune pentru sportivi. În plus, munca din minister îmi e şi ea de folos, ca să-mi conserv starea de spirit pozitivă. Pentru mine, ideea asta, de a ajuta oamenii, în general, e foarte importantă. Cred că în viaţă nu e suficient să te îngrijeşti doar de tine, ca om, ci trebuie să încerci, după puterile tale, să faci bine şi dincolo de propria ta persoană: să-ţi ajuţi semenii, să ajuţi animale, să ajuţi natura… De-asta, de exemplu, de vreo cinci ani, sunt „brand ambasador” pentru „Habitat for Humanity”, o organizaţie non-profit care se ocupă de construirea de case pentru persoanele fără posibilităţi, o organizaţie care, practic, aduce oamenii împreună pentru a construi case, comunităţi şi speranţă. Proiectele „Habitat for Humanity” au fost afectate de pandemie, în sensul că nu s-au mai putut organiza evenimente ca „Big Build” (cu ajutorul multor voluntari, se construiesc mai multe locuinţe pentru familii vulnerabile într-un ritm accelerat, adică în doar 5 zile), dar chiar şi aşa organizaţia a mers mai departe: s-au strâns bani şi oamenii în nevoie au putut totuşi să fie ajutaţi.
„Lucrez foarte bine cu ministrul Eduard Novak”
– Această nouă postură a ta, de consilier al unui ministru, ar putea să surprindă, dat fiind că ai devenit cunoscută ca prezentatoare a emisiunii „ProMotor” de la Pro TV. De ce ai renunțat la televiziune?
– Şi eu am fost surprinsă de această propunere! (râde) De nişte ani încoace, eu practic catchball-ul, un sport nou, derivat din volei. La un moment dat, mi-am dat seama că era neapărat necesar să înfiinţez o federaţie de catchball şi, din acest motiv, într-o zi, m-am dus la MTS, să discut cu ministrul din acea perioadă, cu domnul Ionuţ Stroe. Și uite-aşa s-au legat lucrurile: am intrat în audienţă ca să pledez cauza catchball-ului în România şi am ieşit de-acolo cu propunerea de a deveni consilier al ministrului! (râde) Am avut însă o ezitare: mă temeam ca acceptul meu să nu însemne că se aştepta de la mine să devin şi membru de partid, adică să intru în PNL. Am stat o vreme şi m-am gândit, apoi am abordat problema direct şi m-am lămurit că nu aveam motive de îngrijorare, că nu mi se cerea aşa ceva. Prin urmare, am acceptat postul şi îi mulţumesc şi acum domnului Stroe că mi-a văzut potenţialul în acest domeniu şi că mi-a oferit această şansă. Am lucrat foarte bine cu dânsul, iar acum lucrez foarte bine şi cu ministrul Eduard Novak, care deși, la rândul lui, a fost surprins de propunerea de a ocupa funcţia de ministru, iată că se descurcă extraordinar şi în postura asta. Eduard Novak a fost propus pentru funcţia de ministru de UDMR, deşi nu face parte din partid, cred însă că a fost cea mai inteligentă propunere şi alegere pentru cârma acestui minister. Este sportiv de performanţă: fost patinator de viteză şi, ulterior accidentului din cauza căruia şi-a pierdut un picior, ciclist paralimpic rutier şi de pistă, multiplu medaliat mondial şi european, singurul campion paralimpic al României, cel care a câştigat prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din Londra, din 2012. Este un om tânăr, inteligent, devotat, energic, extrem de capabil, are toate calităţile pentru acest post şi sunt convinsă că şi în continuare va face treabă foarte bună la cârma ministerului. Ines, ne cunoaştem de mulţi ani, şi tu ştii: mie nu-mi stă în fire să periez oamenii, deci ceea ce spun despre Eduard Novak este purul adevăr, aşa cum îl percep eu.
„Nu mi-am mai găsit locul în Pro TV”
– Totuşi, nu mi-ai răspuns încă la întrebare: de ce ai renunţat la televiziune?
– După 13 ani de „ProMotor”, pur şi simplu nu mai aveam ce să mai arăt, ce să mai demonstrez. Făcusem tot ce se putea face şi tot ce-mi trecuse prin minte, lucruri pe care nu le mai făcuse nici un alt prezentator de emisiune auto. Gândeşte-te că sunt un om care deţine carnet sau atestat pentru toate categoriile de conducere, am sărit din elicopter în mare, m-am scufundat la 40 de metri adâncime, am zburat cu avionul supersonic, am făcut şcoala de elicoptere, am condus toate vehiculele posibile… Aşa că începusem să simt că mă plafonam şi, în plus, obosisem foarte tare, pentru că ajunsesem ca un soi de minge de ping-pong: pe lângă „ProMotor”, eram şi reporter la „Poveştiri adevărate”, la emisiunea „La Măruţă”, la Ştirile mari, când aveau nevoie de mine… Deci mi-am dat seama că venise momentul să mă retrag din proiectul „ProMotor”. Voiam foarte mult să continui să fac televiziune, însă doar pe zona de sport. În Pro TV nu mi-am mai găsit locul şi atunci mi-am anunţat plecarea. Ulterior am primit multe oferte, de la alte televiziuni, însă tot pe domeniul auto, în care nu mai avea sens să mă implic. În primăvara lui 2014, am început o colaborare cu Look TV, care tocmai luase drepturile de difuzare pentru Liga 1. Era vorba de o emisiune de fotbal, pe modelul celebrelor emisiuni de fotbal din Italia, care sunt conduse de femei şi sunt foarte apreciate. Pentru proiectul ăsta m-am pregătit până când am ajuns să mănânc fotbal pe pâine, însă publicul de fotbal nu m-a primit şi nu m-a adoptat aşa cum fusesem adoptată de publicul de auto: nu pot să-ţi spun ce mesaje primeam în privat de la tot felul de suporteri, mi se făceau poze la maşină când ajungeam la studioul unde filmam… În fine, din punctul ăsta de vedere, n-a fost o experienţă plăcută! În continuare, am mai avut nişte colaborări de mai scurtă durată, cu alte televiziuni, şi apoi, în 2017, mi s-a propus, de către „Kanal D”, să mă implic în show-ul „Exatlon”, o emisiune extraordinar de populară şi de bine cotată. Aceea, într-adevăr, ar fi fost o provocare cu care mi-ar fi plăcut mult să mă confrunt, însă, în aceeaşi perioadă, eu eram în plin divorţ şi m-am temut ca, din cauza plecării din ţară, pe care o implica „Exatlon-ul”, să nu pierd custodia fetiţei mele. Şi, la fel de important, nu voiam să risc s-o traumatizez pe Ana, căci fetiţa mea este realmente dependentă de mine: dacă lipsesc două zile de-acasă, Ana suferă teribil. Deci aşa s-au petrecut lucrurile! Azi… dacă stau şi mă gândesc, îţi spun sincer că încă mi-e dor de televiziune, dar simt că am trecut deja într-o altă etapă a vieţii, în general, şi a profesiei, în particular. M-ar mai tenta să fac televiziune, dar ar trebui să fie o propunere extraordinar de interesantă, să fie vorba de o emisiune de calitate, de valoare indubitabilă. Şi, oricum, nu aş vrea să renunţ la munca mea de la MTS: îmi place foarte mult, mă înţeleg foarte bine cu întreaga echipă de acolo…
„Am început să fac sport încă de la 4 ani”
– Cum se explică patima asta, a sportului, în viaţa ta?
– Sunt copilul a doi baschetbalişti de performanţă şi sora unui hocheist. Iar eu am început să fac sport încă de la 4 ani. Abia învăţasem să merg ca lumea pe picioare, şi mama m-a dus la gimnastică ritmică. Cu asta am început! Doar că, la 4 ani, eram înaltă cât fetiţele de 10 ani – e ceva genetic, mama avea 1,80 metri, iar tata măsura 2,02 metri! – şi antrenoarea i-a spus mamei că, din cauza înăţimii pe care mi-o preconiza, nu credea c-aveam să fac mare performanţă în sportul ăsta şi c-ar fi fost mai util să mă reorientez. Mai târziu am făcut shotokan, un sport de contact, după care am fost cooptată în echipa de handbal „Antilopa” şi, în câţiva ani, am ajuns în lotul naţional, unde eram pivot. Din păcate, cariera mi-a fost curmată de un accident teribil, care a survenit când aveam 18 ani. Însă nici după operaţii şi după recuperare n-am putut să mă ţin departe de sport. M-am apucat de kickboxing, pe care l-am practicat intensiv vreo 5-6 ani, după care am început să-mi deschid şi mai mult evantaiul sportiv. Aşadar, pentru mine, sportul e religie! Este o dependenţă fizică, dar şi o dependenţă psihologică. În „vremurile bune”, mă duceam în fiecare zi să fac sport, iar în perioadele foarte aglomerate, tot aveam măcar 3 antrenamente pe săptămână! Acum, e adevărat, din cauza programului de la minister, am o mare problemă: pur şi simplu, nu mai am timp să mă duc la sport şi mă simt ca o piftie! (râde) De-asta orice posibilitate de a recupera, în weekend-uri, o primesc ca pe o uriaşă fericire: că schiez un pic, că mă „joc” puţin cu sacul de box, orice formă de mişcare e binevenită! Şi să ştii că şi pentru copiii mei gândesc la fel: că sportul e extrem de util. Nu neapărat la nivel de performanţă, dar ca antrenament fizic şi mental. Sportul nu doar că-ţi îngrijeşte corpul, dar îţi îngrijeşte şi mintea. Te învaţă ce înseamnă disciplina, ce înseamnă gândirea strategică, te învaţă să te construieşti frumos, cu o mentalitate sănătoasă, cu şira spinării dreaptă, cu spirit de fair-play şi te fereşte de bătutul maidanului.
„Dumnezeu mi-a împlinit dorința de a avea o familie”
– Tocmai te-ai referit la „copiii mei”, ai folosit pluralul. Asta e, de fapt, cea mai importantă noutate din viaţa ta: că Dumnezeu ţi-a împlinit dorinţa fierbinte de a mai avea şi un al doilea copil!
– Şi nu numai! Mi-a împlinit şi dorinţa de a avea o familie în care să domnească iubirea, liniştea, armonia şi buna înţelegere. Dumnezeu întotdeauna aranjează lucrurile cum trebuie şi când trebuie. Şi cu cine trebuie! (râde) În perioada aceea, a negocierilor purtate cu cei de la Kanal D, pentru emisiunea „Exatlon”, despre care ţi-am vorbit mai devreme, în viaţa mea, în mod miraculos, a apărut un om minunat, care ulterior a devenit soţul meu şi tatăl celui de-al doilea copil al meu. Şi-am spus „în mod miraculos” fiindcă, sincer, nu mai credeam în genul ăsta de fericire. Prima mea căsnicie nu mai funcţionase, practic, din primul an, dar, pentru c-o născusem deja pe Ana, făcusem, ca mulţi părinţi, compromisul de a accepta, de a înghiți, de a strânge din dinţi şi de a merge mai departe, totul pentru ca fetiţa mea să aibă şi mamă, şi tată, şi să fie fericită. Şi-aşa trecuseră nişte ani! Până când, la un moment dat, îmi dădusem seama că eu nu mai eram eu, că nu mă mai recunoşteam, că personalitatea mea dispăruse şi, în acelaşi timp, realizasem că nu mai avea niciun sens să mai insist în compromis, fiindcă Ana nici nu avea o relaţie extraordinară cu tatăl ei. În consecinţă, atunci, în 2017, am spus „Stop joc!” şi am divorţat. Mi-am strâns bagajele, am luat-o pe Ana, care avea deja 9 ani şi jumătate, şi-am repornit-o de la zero. Cu ajutorul mamei mele, care mai stătea cu fetiţa, şi cu ajutorul lui Dumnezeu. Or, îţi închipui că, în starea aceea emoţională în care eram, numai în iubire curată şi sinceră nu mai credeam eu! Dar l-am întâlnit pe Silviu (n. red. Silviu Bulugioiu, fost handbalist de performanţă, fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Off-Road din cadrul Federaţiei de Automobilism, preşedintele Clubului de Off-Road Corb44), apoi a venit pe lume şi băieţelul nostru, Cezar-Ioan, şi temerile şi tristeţea au dispărut.
– Când spui „temeri”, te referi la implicarea într-o nouă căsnicie? În general, după un divorţ, femeile privesc cu reticenţă ideea de a mai face pasul într-un mariaj „cu acte în regulă”…
– Exact! După eşecul primei căsnicii, după ce fusesem „singură în doi” atâţia ani, şi eu am fost foarte reticentă faţă de ideea unui alt mariaj. Pur şi simplu, mi-era frică! Apoi, când am văzut şi testul de sarcină pozitiv, m-am speriat foarte tare. Trei zile şi trei nopţi n-am pus geană pe geană, pentru că tot rostogoleam în minte frici legate de viitor. Dar apoi mi-am zis că trebuia să fiu curajoasă, pentru că Silviu este unul dintre cei mai minunaţi oameni pe care i-am cunoscut în toată viaţa, pentru că a venit către mine şi către copilul meu, către Ana, cu atât de multă dragoste şi atât de multă grijă… Iar noi – şi eu, şi Ana – eram atât de avide de iubire, încât, atunci când acest om a intrat în vieţile noastre, amândouă am simţit că aşa, toţi trei, ne completam perfect. Silviu ne-a schimbat amândurora perspectiva asupra a ceea ce înseamnă o familie. Şi, peste toate calculele astea logice şi emoţionale, ceea ce a contat a fost credinţa mea în Dumnezeu, gândul că Silviu nu apăruse întâmplător în vieţile noastre.
„Părinte nu e cel care-i dă viață copilului, părinte e cel care-l crește”
– Ana cum și-a primit frățiorul? Cum a acceptat să te împartă cu el?
– La scurt timp după ce l-am născut pe Cezar, Ana a venit să ne vadă. Şi aceea a fost o scenă absolut copleşitoare: a deschis uşa salonului şi, chiar de-acolo, a strigat „Cezar!”, apoi a venit la pat, a început să-şi mângâie frăţiorul pe căpuţ şi a izbucnit în plâns. Iar când am întrebat-o „De ce plângi, iubita mea?”, mi-a răspuns: „Plâng de emoţie!” Ana e un copil foarte, foarte sensibil, cu un suflet superb! M-am bucurat enorm că, încă de la început, între ea şi Cezar s-a creat aşa o legătură frumoasă. Şi la fel de mult mă bucur că e extrem de ataşată de tatăl ei – iar când spun asta mă refer la Silviu, nu la tatăl ei biologic. Vorba ceea: părinte nu e cel care-i dă viaţă copilului, părinte e cel care-l creşte. Pentru Ana, tată este Silviu. Între ei doi e o relaţie fenomenală! Şi în rest, Ana e un copil foarte bun: învaţă bine, e topită după cai şi face echitaţie, până anul trecut a făcut şi volei, şi înot, dar, din cauza pandemiei, a trebuit să întrerupă antrenamentele… Într-un cuvânt, sunt extraordinar de mândră de fetiţa mea!
– Roxana, aş vrea să încheiem interviul cu o referire la postările tale de pe reţelele de socializare: am remarcat că multe dintre ele vorbesc despre puterea îmbrăţişării, o soluţie despre care se vorbește pe larg în perioada asta de izolare și însingurare creată de pandemie. La ce ne ajută să ne strângem în brațe?
– Afecţiunea, îmbrăţişările şi empatia sunt calea supravieţuirii! Că-ţi îmbrăţişezi familia, că-ţi îmbrăţişezi prietenii, că îmbrăţişezi un om care suferă, că îmbrăţişezi un copac sau un animăluţ, întotdeauna îmbrăţişarea aduce binele şi alungă răul. Or, nu ăsta ar trebui să fie ţelul vieţii noastre pe pământ? Să trăim întru bine şi lumină şi să luptăm împotriva răului, indiferent ce formă ia el – de meschinărie, de violenţă…?! Ştiu că există destui oameni uscaţi la suflet, care nu urmăresc în viaţă decât să adune bani şi care n-au nicio problemă în a le face rău altora, fie cu vorba, fie cu fapta, dar eu „privesc” cu mintea şi cu sufletul doar către bine şi către frumos, mă încăpăţânez să cred în puterea binelui şi în triumful lui.
Foto: ION COȚA (2), arhiva personală