Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Coțofenele de la fereastra mea

Foto: Shutterstock – 2

Coțofenele mele sunt foarte curajoase. Nu se mai tem de Negrilă, bătrânul câine maidanez pe care l-am adoptat astă toamnă. Și-au dat seama că, oricât le-ar lătra și le-ar fugări, nu le poate ajunge sus, în vârful ul­mu­lui. Nici pe marginea gardului și, hehe – ce mirare – nici chiar la pervazul feres­trei! Au învățat un zbor ocolit și sigur până la gea­mul de la bucătărie, unde le-am asigurat stocul de semințe.

Sunt mari și frumoase, cu pieptul alb și cu coada lungă și arcuită, care când zboară li se deschide într-un evantai în „V”. Le pot privi în voie, la adăpostul perdelei de pânză de la geam. Pe spate, penajul lor negru virează spre albastru-co­balt lu­cios și au ochișori ne­gri, de măr­gică scân­te­ie­toare.

De vreo câ­teva săp­tă­mâni au de­ve­nit foar­te ac­tive. Tot cară crenguțe în ciocuri. S-au apucat și ele să-și cons­tru­iască o casă. La în­ceput, cuibul la care lucrau arăta destul de pre­car, oarecum instabil, dar încet-încet, cons­trucția a prins contur. După o săptă­mână, arăta cam ca o farfurie adâncă, după do­uă săptă­mâni, ca un castron mai mare de supă, iar acum, o lună mai târziu, căsuța lor arată cam ca un ou uriaș. Și culmea e că oul ăsta din crenguțe, paie și rădăcini chiar a ferit familia de coțofene de gerul de -10 grade de săptă­mâ­na trecută.

Noua lor reședință e amplasată fix în fața fe­restrei mele de la bucătărie, într-un lăstăriș de ulmi ce și-au revendicat o parcelă consi­derabilă, la doar câțiva metri de gardul casei. Dimineața le observ cu plăcere… Ies din cuib, își întind gâturile zvelte, se scutură, își aran­jează penele, își vântură aripile sau își curăță ciocurile frecându-le cu latul de crengi. Se pare că le place aici. Au hotărât că e un loc bun de întemeiat o familie. E pace și e bine. Din vârful ulmilor se vede totul împrejur. Măceșii și drumul de colb, câmpul pe care a încolțit deja grâul, șoseaua și pădurea… Ce e dincolo de pădure? Nu știu ele. E o apă… și lumea lar­gă. Dar coțofenele nu-și bat capul. Aici, în lăstăriș, sunt ocrotite de orice rău. În jur sunt case cu oameni buni, care le dau semințe, câi­nii le apără de pisici, iar soarele le vede cuibul toată ziulica. Vor crește cu toții în tihnă, puii de coțofană, împreună cu ulmii, măceșii, pisoii și copiii…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian