– Este sportiv de elită, membru al lotului olimpic de canotaj, medaliat cu argint la ultima ediţie a Campionatului European. Dar Sergiu nu este doar un atlet de vârf, ci şi un fotograf talentat și pasionat, cu un mare ataşament pentru natură. Un „gigant” de 1,95 metri, cu o sensibilitate extraordinară… –
„Majoritatea canotorilor sunt selecționați din zona Bucovinei și a Moldovei”
– Sergiu, telefonul meu te găsește în Italia, unde te afli în cantonament, o țară destul de expusă din punct de vedere al pandemiei. Ce v-a mânat acolo?
– Da, sunt cu lotul olimpic în cantonament în Italia, la Piediluco, în provincia Umbria. La Snagov, unde e baza noastră de antrenament, iarna este prea frig, şi am venit în locul acesta cu adevărat minunat din Italia încă din octombrie, anul trecut. Suntem feriţi de orice pericol, singuri între munţi, pe malul unui lac. În mod normal, am fi avut vacanţă de Sărbători, dar, pentru că în 2020 am stat mult mai mult acasă din cauza pandemiei, cantonamentul nostru este fără pauză în acest an olimpic. A fost prima dată în zece ani de când practic eu canotajul, când nu am fost acasă, în Bucovina, de Sărbători.
– Folosesc prilejul să te întreb cum ajunge canotor un bucovinean, un ținut mai degrabă cu munți, decât cu ape…
– E ciudat, dar majoritatea canotorilor sunt selecţionaţi din zona Bucovinei şi a Moldovei (Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui), prea puţin din sudul ţării, de la Constanța sau din Deltă. Ici-colo câte un oltean sau un bănăţean. Ba, dacă fac un calcul rapid, Câmpulung Moldovenesc este oraşul cu cei mai mulţi canotori în lotul olimpic actual: trei băieţi şi o fată la seniori şi alţi patru la nivel de tineret şi juniori. Nu știu cum se explică. Poate că suntem mai serioşi, mai disciplinaţi şi, nu în ultimul rând, mai vânjoşi. Trăim în aer de munte, am copilărit cu hrană sănătoasă, cu lapte şi brânză din propriile gospodării. Şi mai cred ceva: cred că suntem bine crescuţi, că respectul pentru ceea ce facem, pentru părinţi, ruşinea înfrângerii sunt valori pe care familiile bucovinene încă le respectă. Suntem tare mândri. Unii ne consideră prea tradiţionalişti, dar mie îmi place felul acesta de a fi, de a-ţi creşte copiii.
– Cum a început aventura ta într-un sport atât de greu?
– Acum zece ani eram proaspăt admis la Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc. Nu trecuseră câteva zile de la începutul şcolii, când doamna Mariana Maliş (antrenoare de canotaj la „Clubul Sportiv Şcolar Orşova”) a intrat în clasă şi ne-a spus că a venit să caute amatori pentru acest sport. Eram înalt şi solid, aşa că m-a luat la ochi și mi-a propus să încerc. Habar nu aveam de canotaj. Părinţii au fost și ei reticenţi la început… Cum să le plece copilul printre străini, la opt sute de kilometri de casă?! Până la urmă, au chibzuit și au hotărât: dacă-i place, rămâne, dacă nu, știe drumul spre casă. Au ales să mă lase să încerc, decât să le reproşez mai târziu că mi-au refuzat şansa aceasta. Și apoi, m-am informat şi-am aflat că Orşova este cea mai bună pepinieră de juniori în canotaj din România, ba acum, în cunoștință de cauză, aş îndrăzni să zic, chiar din Europa sau chiar din lume. Antrenor în juniorat mi-a fost Cristi Maliş, un om destul de sever, dar el este creatorul de campioni de la Orşova. Acum, mari fiind, ne dăm seama cât de mult ne-a clădit stricteţea lui, și ca sportivi, şi ca oameni. Din cei treizeci de copii selectaţi odată cu mine, suntem în lotul olimpic trei băieţi şi patru fete.
– Ţi-a plăcut din prima canotajul?
– Nu prea are cum să te încânte sportul acesta chiar de la primul contact, mai ales când nu eşti obişnuit deloc cu apa, cu barca. Și-apoi au existat nişte voci în jurul meu, în cercul prietenilor, care nu-mi dădeau nicio şansă. Pronosticul era că mă voi întoarce repede acasă, înfrânt. Atât de mult am vrut să le demonstrez că reuşesc, încât am dat din prima tot ce-am avut mai bun. Ambiţia a fost arma mea principală la început. Apoi, ca în orice sport, începi să te integrezi, colegii şi antrenorii îţi devin a doua familie. După aceea, dacă eşti serios, apar și rezultatele, devii valoros şi nu mai trebuie să demonstrezi nimic nimănui. Poate doar ţie însuţi. Azi e o bucurie să mă întorc acasă, în Bucovina, şi să mă caute părinţii care vor să-şi dea copiii la canotaj. Îmi cer sfatul, iar pentru mine este extraordinar că am devenit un exemplu local.
„L-am primit în mine pe Dumnezeu”
– Sergiu, pe lângă valoarea ta sportivă, ceea ce m-a îndemnat pe mine să te caut pentru acest interviu este cealaltă mare pasiune a ta: fotografia. Descopăr pe internet, în dreptul numelui tău, nişte imagini extraordinare, unele chiar expuse în vernisaje. De unde dragostea ta pentru această artă?
– Ca orice copil din ziua de azi, am început să fac fotografii cu telefonul. Eram la Orşova, şi mereu când vedeam o imagine care-mi spunea ceva, simţeam nevoia să o imortalizez. Am observat destul de repede că instantaneele mele erau altfel decât ale prietenilor, parcă aveau ceva special. Uşor, uşor, calitatea camerei telefonului nu mă mai satisfăcea, aşa că în 2016, mi-am cumpărat un aparat bun de fotografiat. Natura, animalele, oamenii deveneau personaje, creații, și arta aceasta m-a vrăjit pe viaţă. Nu numai fotografia în sine, ci tot ceea ce implică ea: drumul, căutarea, emoţia, reuşita. Un cadru bun are mereu o poveste în spate. Văd lumea cu alţi ochi de când mă preocupă să o imortalizez în imagini, viaţa pare o selecție alcătuită din cadre fotografice. Preocuparea aceasta mă relaxează, mă încântă, îmi dă sentimentul că sunt mult mai integrat în natură, în viaţă, în general. Ţin minte primul meu răsărit „fotografic” din munţi, de pe Rarău. La şase dimineaţa mă instalasem în spatele Pietrelor Doamnei şi aşteptam soarele să se iţească de după ele. M-a răsplătit peisajul cu lumini și culori minunate. La un moment dat, au apărut şi ciobanii, cu turmele lor uriaşe de oi, tot tabloul se completa într-o aşa manieră, că după câteva poze, am lăsat aparatul şi doar am privit. Numai cu ochii şi cu inima. Nici când câştig concursuri sportive parcă nu mă simt aşa de fericit cum am fost atunci. Am primit dimineaţa aceea în mine ca pe Dumnezeu. Poate că El şi fusese, pentru că îmi aduc aminte că zâmbeam acolo, singur, privind toate aceste minunăţii. Era perfect. Nu mă puteam abţine să nu râd ca un copil.
„Fotografia mă ajută să fiu un atlet mai relaxat”
– Există vreo legătură între fotografie și sport? Cele două pasiuni ale tale se întâlnesc undeva?
– Da, am simţit de multe ori asta. De exemplu, eram la Snagov, terminam seara al doilea antrenament, iar după cină, porneam la fotografiat pe câmpurile din jurul lacului, prin pădurile de acolo. Cu toate că eram extrem de obosit, mai băteam câţiva kilometri buni. Ai zice că acest efort în plus ar fi trebuit să mă dărâme fizic, dar nu. Am observat că reveneam în cameră relaxat, liniştit, simţeam efectiv cum îmi face bine căutarea aceasta de cadre frumoase, de animale sălbatice… Deci, indirect, fotografia mă ajută să fiu un atlet mai relaxat. Iar lumea sportului m-a recompensat cu un vernisaj. În octombrie 2019 am avut prima expoziţie, organizată de „Federaţia Română de Canotaj” şi de „Comitetul Olimpic”. Vă daţi seama, un sportiv care e tot timpul în antrenamente, să aibă propriul vernisaj?! Am fost la fel de mândru ca atunci când mi se atârnă o medalie de gât.
„Iubesc Bucovina până la obsesie”
– Bucovina este „personajul” principal al fotografiilor tale. Iubeşti atât de mult tărâmurile natale?
– Vai de mine! Iubesc Bucovina până la obsesie, am o mândrie nemaipomenită că sunt de acolo. Cine confundă Bucovina cu Moldova, cum se întâmplă des, are de furcă cu mine. Din păcate, de când sunt sportiv, stau prea puţin acasă, dar în 2020, din cauza pandemiei, am stat la Câmpulung două luni, mai mult decât oricând în ultimii zece ani. Izolarea totală începută în martie a fost respectată şi de noi, sportivii. M-am antrenat acasă, am stat izolat, dar după un timp, am realizat că prin păduri şi creste înalte nu aveam cu cine să mă întâlnesc, în afară de sălbăticiuni. Cu aparatul de gât, la cinci dimineaţa, am bătut la pas toate potecile copilăriei. Doamne, ce mi-a plăcut să am Bucovina mea dragă la dispoziţie atâta timp!… Am fotografiat pădurea şi animalele în liniştea izolării – un sentiment straniu, dar şi unul foarte plăcut, de calm absolut. Aşa a apărut şi ideea expoziţiei virtuale, pe care am avut-o anul trecut. S-a numit „Libertate”, pentru că, în ciuda constrângerilor, nu m-am simţit niciodată mai liber. La fel am simţit şi animalele codrului. Parcă erau mai liniştite, parcă le pria să nu mai fie atât de mulţi oameni prin păduri. Vă spun, a arătat altfel natura în lockdown, iar eu mă simt extrem de norocos că am avut şansa să o cunosc aşa.
„Trebuie să știi cărările animalelor”
– Ai o mulţime de fotografii cu animale sălbatice, surprinse minunat în mediul lor natural. Cum le găseşti, cum le urmăreşti?
– Poate că ţine un pic şi de noroc să întâlneşti un cerb maiestuos în codru, dar e şi ceva ştiinţă sau experienţă. Trebuie să le ştii cărările, obiceiurile, comportamentul. În timp, înveţi orele la care animalele ies la lumină, unde se hrănesc, ce le sperie. Înveţi să stai împotriva vântului la pândă, pentru că nu ai nicio şansă altfel, imediat te adulmecă şi fug. Eu încerc să nu le deranjez deloc, să devin „invizibil”. Dar cred că lucrul care mă ajută cel mai mult este faptul că am copilărit pe munţii şi dealurile acestea. Până la paisprezece ani, verile mele erau la bunicii din codrii seculari ai Slătioarei, la cincizeci de kilometri de Câmpulung Moldovenesc. Mergeam cu ei la fân, la cules de ciuperci sau sus, în parchetele silvice, la adunat afine. Bunicul meu, Dumnezeu să-l ierte, a fost cel mai bun prieten al copilăriei mele. Mergeam împreună munţi întregi, pe jos, până pe Rarău, sau de la Slătioara la Câmpulung. Mă învăţa tainele codrului, îmi spunea po-veşti din tinereţea lui. El şi bunica au fost doi bunici cum alţii nu-s, s-au iubit enorm, şi în atmosfera aceasta am copilărit eu.
„Nu e numai forţă în barcă. E şi mult, mult suflet”
– Sergiu, a apucat bunicul tău atât de iubit să te vadă campion?
– Da, și mă bucur mult pentru asta. La prima mea medalie de campion naţional, m-am dus aţă la el să-i spun, era tare bucuros şi mândru de nepotul lui. Bunicul a murit în iunie 2019, după ce un an jumătate l-a chinuit un cancer de stomac. Eu eram la Europenele din Elveţia când a plecat dintre noi. S-a stins exact când am încheiat cursa şi simt că m-a aşteptat să termin competiţia, să nu primesc vestea asta rea înainte… Un an foarte greu pentru mine, 2019, mai ales că, la patru luni, am pierdut-o şi pe bunica. Lucru straniu, la noi se zice că se întâmplă coincidenţe din acestea când e dragoste mare între doi oameni: au murit amândoi într-o zi de patru, la patru luni distanţă, unul la opt dimineaţa, altul la opt seara. În ziua înmormântării bunicii, dis de dimineaţă, mergeam trist pe o cărare spre Slătioara lor dragă. Era puţină ceaţă şi dintr-odată mi-a apărut în faţă o imagine cum nu mi-a fost dat niciodată să văd. Culorile, felul în care au apărut razele soarelui printre fagi şi molizi… am simţit cum pacea îmi intră în suflet. Parcă m-am luminat, am ştiut atunci că bunicii mei sunt bine. Un timp am ţinut fotografia aceasta pentru mine, dar apoi am crezut că atmosfera din ea poate linişti mai multă lume şi am expus-o. Bunicii m-au învăţat să preţuiesc natura, iar fotografia îmi dă posibilitatea să împart şi cu alţii ceea ce cred eu că e frumos. Îmi este tare dor de ei şi, când voi avea mai mult timp, voi relua absolut toate drumurile, voi bate la pas toate potecile pe care am mers cu bunicul când eram mic. Sunt norocos să am asemenea amintiri.
– Sergiu, ce simţi că duci cu tine din Bucovina când eşti acolo, pe apă, în febra cursei?
– În primul rând, duc mândria că sunt bucovinean. Trag la rame şi simt că reprezint locul acesta minunat. Duc cu mine părinţii şi bunicii, le simt dragostea şi îi preţuiesc pentru felul în care m-au crescut. E numai meritul lor că sunt un băiat cuminte, politicos, cu respect pentru oameni şi natură. Nu e numai forţă în barca aceea, să ştiţi. E şi mult, mult suflet.
„Tragem «la sânge» pentru România”
– Ce competiţii urmează pentru tine şi echipa României? Le aşteptăm cu mare speranță și nerăbdare, canotajul fiind un sport în care am făcut mereu performanţă…
– Pe 9-11 aprilie avem, din nou, Campionatele Europene. După aceea sunt câteva Cupe Mondiale şi turneul de calificare la Olimpiada de la Tokyo, din luna mai. Apoi, „Doamne ajută!”, Olimpiada de la finalul lui iulie şi începutul lui august. Visul olimpic este unul suprem pentru orice sportiv de performanţă. O medalie obținută acolo este motivul pentru care munceşti zilnic. Te antrenezi din greu patru ani, pentru ca în şapte, opt minute de cursă olimpică, să-ţi dovedeşti că munca aceasta enormă nu a fost în zadar. Şi apoi, indiferent de rezultat, o iei de la capăt. E o trudă nevăzută, iar eu nici măcar nu mă mai supăr că, în ciuda rezultatelor bune din canotaj, primele ştiri sportive, tot fotbalul le ocupă. Aş vrea, totuşi, să se ştie că se simte o mare schimbare în bine şi în rezultate, de când îl avem pe Antonio Colamonici, antrenorul nostru italian. În plus, federaţia are şi o echipă de marketing care lucrează la imaginea canotajului şi ajută să fim ceva mai vizibili. Să ştii că ne simţim iubiţi în România, şi fiecare canotor trage până la sânge pentru ţara noastră. Sperăm să răsplătim cu medalii aprecierea pe care o primim şi, dacă nu reuşim de fiecare dată, aş vrea să se ştie că facem tot ce putem mai bine la fiecare concurs. Hai, România!
Foto: Sergiu Bejan, FRANK LELOIRE, CIPRIAN HUC