Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Marțienii și ATV-urile

Deunăzi, o fotografie aeriană făcută dea­supra Poienii Rotunde, din pădurea clujeană Hoia-Baciu, a făcut repede înconjurul rețelelor sociale și al site-urilor de știri din Cluj și din țară. Exact în poiana în care, în 1968, un teh­nician militar fotografia ceea ce el susținea că sunt o­biecte zburătoare neidentificate, foto­gra­fia recentă „identifică” și ea niște urme ciudate: tot felul de cercuri concentrice și de volute legate între ele, ca și cum niște iele marțiene ar fi dănțuit prin pădurea de la marginea Clujului. Din păcate pentru amatorii genului „Science Fiction”, mis­terul urmelor din Pădurea Hoia-Baciu a fost repede dezlegat: celebra Poiană Ro­tun­dă a devenit, în ultima vreme, fieful pa­sionaților de curse cu ATV-uri și moto­ci­clete enduro. Pasionații de sporturi mo­to­rizate extreme și-au tăiat de capul lor drumuri prin pădure și au transformat Po­iana Rotundă într-un spectru a ceea ce a fost cândva. Un binecuvântat spațiu ver­de, la marginea Clujului.

Situația nu e nici nouă, nici izolată: dim­potrivă, cu fiecare an în care auto­ritățile închid ochii la gălăgia și la distru­gerile pe care le provoacă conducătorii de ATV-uri, fenomenul se intensifică și se ex­tinde tot mai mult. Nu mai departe de toamna trecută, într-o documentare în rezervația Retezat, am descoperit cărări adânci, tăiate în pământul pădurii de motociclete și ATV-uri. Încurajate de des­tui proprietari de pensiuni montane, care le pun clienților la dispoziție ATV-uri, România a ajuns „raiul” amatorilor unor ast­fel de distracții și, desigur, iadul pădu­ri­lor noastre și iadul nostru, al celor con­damnați să le suportăm gălăgia asur­zitoare, în momentele când ne refugiem în natură tocmai pentru ca să găsim un dram de liniște.

Probleme de acest fel au semnalat, re­cent, și autoritățile din zona Parcului Na­țional Piatra Craiului și din zona Mo­ieciu-Fundata, unde caravanele de ATV-uri străbat drumurile comunale și pădu­rile, fac fum, gălăgie și sperie animalele sălbatice. Administrația Parcului a fost nevoită să cheme Jandarmeria Montană ca să îi prindă și să-i sancționeze pe bădă­ranii care au trecut barierele și au intrat în zona protejată de lege. La rândul lor, edilii din Moieciu au dat o hotărâre de consiliu local, prin care interzic acce­sul respectivelor autovehicule în scop turistic pe teritoriul comunei și în zonele din comună aflate sub protecția legii.

Astfel de reacții salutare rămân, însă, izolate. Ar fi nevoie de legi mai stricte, cu aplicabilitate generală. Suntem de aproape 15 ani în Uniunea Europeană, și ar fi cazul să încetăm să mai fim refugiul străinilor veniți în vacanță în România, ca să facă la noi ce la ei este interzis. Dacă nu ne vom trezi repede, marțienii care vizitează Pădurea Hoia-Baciu vor ateriza, în curând, în mijlocul unui deșert, ivit pe locul fostei și frumoasei Poieni Rotunde.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian