Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dreptate pentru Sebastian Colțescu

De obicei se întâmplă așa: un scan­dal – bazat sau nu pe realitate – se infla­mea­ză foarte tare la început, ajunge să fie știut în orice col­țișor de planetă, cu pagu­bele de imagine inevitabile, după care, când cel acuzat pe nedrept își câștigă drep­ta­tea, nimeni nu mai e in­teresat de știre. Un titlu de genul „Arbitru rasist în Champions League!”, scris cu litere de-un lat de palmă, va vinde întot­deauna mai bine ziarul decât unul care spune că „UEFA absolvă un arbitru de acuzațiile de rasism”.

Arbitrul român Sebastian Colțescu a sim­țit pe propria-i piele cum stau lu­cru­rile, atunci când jucătorii echipei „Istan­bul Bașakșehir” au ieșit de pe teren, ca protest față de folosirea cuvântului „ne­gru”, interpretat drept „ra­sist”. În za­dar au încercat Ovidiu Hațe­gan, arbitrul de cen­tru al meciului, și „in­culpatul” Col­țescu să explice că „negru”, în limba ro­mâ­nă, e o culoare, și că nu în­seamnă ace­lași lucru cu apelativele „ne­gro” sau „nigger” din alte limbi. Scandalul a căpătat ime­diat încăr­cătură politică: președintele Tur­ciei a „condamnat ferm” rasismul, pe o pa­gină de socializare, iar ministrul Spor­tului din România, de la acea vreme, s-a simțit îndreptățit să își ceară scuze, în numele întregii țări. În tot acest timp, Se­bastian Colțescu a început să fie martelat de televiziunile de la noi, inclusiv de foști mari arbitri români, de la care te așteptai dacă nu la un dram de empatie, măcar la o lectură mai bună, pe legi și regula­men­te, a întregii situații. Puțini au rămas cu mintea rece, în seara aceea și în cele care au urmat, puțini s-au mai întors la ce fă­cuse și spusese, de fapt, Colțescu, puțini au încercat să analizeze la nuanță ce se întâmplase. Printre ei s-a aflat scriitorul Radu Paraschivescu, un pasionat al spor­tu­lui cu balonul rotund, care, într-o emi­siu­ne tv, a pus punctul pe „i”, de­mons­trând, lingvistic, că Sebastian Colțescu nu poate fi acuzat de rasism.

Vremea a trecut, iar Comisia creată de UEFA pen­tru a judeca problema a dat, în sfârșit, ver­dictul: românul Colțescu a fost acuzat doar de „conduită nepotrivită”. Niciun cuvințel despre „rasism”, cuvân­tul care făcuse audiențe-record cu luni în urmă! Evident, știrea cu absolvirea lui Colțescu de acuzele de rasism n-a mai prins prima pagină a marilor cotidiane de sport din Europa. După cum, la fel de evident, nici președintele turc, nici fostul ministru ro­mân al Sportului, nici acuza­torii publici ai lui Colțescu de la noi, care s-au grăbit să prindă „trendul”, fără să se gândească de două ori, nu și-au înghițit cuvintele la aflarea verdictului. E o lecție aici peste ca­re nu trebuie să tre­cem: să ne recâști­găm demnitatea și să nu ne mai punem singuri ce­nușă în cap. Pupincuris­mul nu mai este în trend.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian