Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Programul anticancer

– Datorită metodelor de prevenție și depistare precoce, din 1988 până în 2021, au fost prevenite aproximativ 5 milioane de decese prin cancer –

Foto: Shutterstock – 4

Cancerul este, alături de bolile cardio­vas­culare, printre principalele cauze de deces la nivel european. În etio­logia cancerelor sunt incriminați factori de risc nemo­dificabili și modificabili, aceștia din urmă fiind responsabili de apariția a 80-90% din tota­lul neo­plaziilor. Printre factorii de risc nemodifi­cabili se numără terenul genetic, secreția nemo­dificabilă de hormoni, sexul, vârsta, statusul imunologic – aceș­tia neputând fi modificați prin schimbarea stilului de viață. În schimb, asupra factorilor modificabili, care vor fi tratați în arti­colul de față, se poate interveni și pot fi înlătu­rați.

Cum poate fi blocat cancerul

* Evitarea expunerii la radiații ionizante (de tipul razelor x sau gamma), care pot duce la apa­ri­ția, printre altele, a cancerului de sân, precum și a leu­cemiilor.

* Tratarea precoce a unor infecții virale sau bacteriene. Spre exemplu, există virusuri de tipul Epstein-Barr, HIV sau HPV, care prin interac­țiune cu alți factori fizici sau chimici pot duce la apariția unui cancer. Idem bacterii, precum He­licobacter pylori, care se pot asocia cu creșterea riscului de cancer gastric.

* Depistarea precoce a unei displazii. Screenin­gul este principala metodă de a depista precoce un cancer, în stadiile în care poate fi vindecabil. Este cunoscut faptul că dacă depistarea unor leziuni se face în sta­diile incipiente (îna­intea apa­riției semnelor clinice de boală), tratamentul nu va fi la fel de agresiv, iar șansele de curabi­li­tate cresc.

Recomandări

* Femeile să facă regulat consult ginecologic cu examen Babeș-Papani­colau, mamografie sau ecografie de sân, să își autoexamineze sânii.

* Să se adreseze unui consult de specialitate, în cazul în care: observă modificări de culoare sau textură ale sânului, eventual dacă pot palpa în interior o formațiune, iar la nivelul mame­lonului identifică scurgeri, sângerări, retracții.

* Să se adreseze unui ginecolog, în cazul în care apar dureri abdominale suspecte sau sânge­rări postmenopauză.

* Screeningul cancerului de prostată se face prin dozarea regulată a PSA-ului, consult urolo­gic, ecografie abdomino-pelvină.

* Screeningul cancerului pulmonar se poate realiza prin radiografii toracice la persoanele susceptibile.

* Persoanele aflate la risc de a dezvolta can­cer gastro-intestinal au indicația de a efectua en­doscopie și/sau colonoscopie regulat, conform in­dicațiilor medicului curant.

Alimentație sănătoasă

O dietă dezechilibrată poate duce la apariția în special a cancerelor gastro-intestinale, dar nu numai. Spre exemplu, o dietă bazată pe consu­mul excesiv de sare poate duce, pe lângă crește­rea riscului cardiovascular, la cancer gastric, iar excesul de colesterol poate determina apariția neoplasmului mamar. Dieta trebuie să fie echilibrată, să confere ener­gie pe parcursul zilei și să nu con­țină exclusiv anumite alimente.

* Este indicat să conferim un loc deosebit legumelor și fructelor proaspete, de sezon.

* Fibrele au mai multe roluri, printre care, importante în onco­logie sunt cele de absorbție a sub­stanțelor carcinogene, dar și de scă­dere a riscului de a dez­volta cancer colo­rectal.

* Moderația este cheia. Me­sele nu trebuie să fie co­pioase. Mestecând încet, dăm timp creierului să proceseze infor­mațiile transmise de sto­mac, astfel încât să percepem co­rect când stomacul este plin și să nu facem excese alimen­tare.

* Micul dejun echilibrat este masa „de aur”, care ne conferă energie pe tot parcursul zilei și nu trebuie să fie sărit.

* Consumul de zahăr trebuie redus, iar me­sele să fie preparate acasă ori de câte ori este posibil.

* Societatea Europeană de Oncologie Me­dicală recomandă consumul a 400-800 g de fructe sau legume/zi, rădăcinoase, și evitarea consumului de alimente prăjite sau afumate.

* Menținerea unei greutăți corporale optime, prin evitarea sedentaris­mului și a exceselor alimentare.

* Reducerea consumului de alcool: aproape 50% din populația țării este con­sumatoare de alcool, ceea ce nu este deloc un procent îmbucurător. Este adevărat că 20-30 ml de alcool pot fi benefici pentru sistemul car­diovascular, dar consumat în exces, alcoolul poate avea efecte devastatoare în orga­nism, putând duce la neo­plasm hepatic, pancreatic sau de stomac, inclusiv din sfera ORL.

* Oprirea fumatului. Conform unui studiu realizat în SUA, publicat în februarie 2021, 4 din 10 cancere sunt cauzate de fumat. Acest obicei nu generează numai neoplazii pulmonare, după cum este deja cunoscut. Fumatul poate cauza can­cer oral, din sfera ORL, pan­creatic, genital, de colon, iar lista poate continua. Fumatul pasiv are aceleași riscuri ca și cel activ.

* Nivelul educațional: persoa­nele cu un nivel educațional sanitar ridicat au speranța de viață mai mare decât cele neșcolite în această privință. Având în vedere explozia actuală de informații pe internet, este necesară discernerea infor­ma­țiilor veritabile de cele false și apelarea la un sfat medical calificat, în cazul în care avem îndoieli. Atenție însă, informațiile fal­se ce conțin sfaturi nepotrivite pot afecta sănăta­tea și pot amâna un tratament de specialitate!

* Eliminarea sedentarismului. Mișcarea este necesară organismului, indiferent că este vorba de practicarea unui sport (atunci când sănătatea o permite) sau de mersul pe jos ori exerciții cardio, activități casnice, în limita tolerabilității individuale. Pe lângă faptul că ajută la arderea caloriilor în exces, poate fi de real ajutor în com­baterea depresiei. Această afecțiune nu trebuie neglijată, pentru că stările depresive pot duce la scăderea imunității și, consecutiv, la apariția recidivelor tumorale.

* Îmbunătățirea stării de spirit. În men­ținerea unei stări psihice pozitive ajută și o ali­mentație echilibrată. Este dovedit științific faptul că persoanele optimiste dezvoltă mult mai rar tumori maligne, iar dacă le dezvoltă, trec mult mai bine prin boală.

* Vaccinarea anti-HPV și igiena sexuală, cu evitarea începerii precoce a vieții sexuale și a partenerilor sexuali multipli, pot scădea riscul de apariție a cancerului de col uterin, mamar, uterin, ovarian.

* Evitarea expunerii excesive la soare, în special vara, dar și evitarea folosirii solarului. Persoanele cele mai susceptibile de a dezvolta cancer de piele sunt cele cu multe alunițe, cu pielea deschisă la culoare. În cazul în care pe piele sunt prezente alunițe, trebuie urmărite orice modificări ale formei, dimensiunilor, culorii, și solicitarea unui consult dermatologic.

Dr. FLORESCU IOANA, medic rezident Oncologie Medicală

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian