– Datorită metodelor de prevenție și depistare precoce, din 1988 până în 2021, au fost prevenite aproximativ 5 milioane de decese prin cancer –
Cancerul este, alături de bolile cardiovasculare, printre principalele cauze de deces la nivel european. În etiologia cancerelor sunt incriminați factori de risc nemodificabili și modificabili, aceștia din urmă fiind responsabili de apariția a 80-90% din totalul neoplaziilor. Printre factorii de risc nemodificabili se numără terenul genetic, secreția nemodificabilă de hormoni, sexul, vârsta, statusul imunologic – aceștia neputând fi modificați prin schimbarea stilului de viață. În schimb, asupra factorilor modificabili, care vor fi tratați în articolul de față, se poate interveni și pot fi înlăturați.
Cum poate fi blocat cancerul
* Evitarea expunerii la radiații ionizante (de tipul razelor x sau gamma), care pot duce la apariția, printre altele, a cancerului de sân, precum și a leucemiilor.
* Tratarea precoce a unor infecții virale sau bacteriene. Spre exemplu, există virusuri de tipul Epstein-Barr, HIV sau HPV, care prin interacțiune cu alți factori fizici sau chimici pot duce la apariția unui cancer. Idem bacterii, precum Helicobacter pylori, care se pot asocia cu creșterea riscului de cancer gastric.
* Depistarea precoce a unei displazii. Screeningul este principala metodă de a depista precoce un cancer, în stadiile în care poate fi vindecabil. Este cunoscut faptul că dacă depistarea unor leziuni se face în stadiile incipiente (înaintea apariției semnelor clinice de boală), tratamentul nu va fi la fel de agresiv, iar șansele de curabilitate cresc.
Recomandări
* Femeile să facă regulat consult ginecologic cu examen Babeș-Papanicolau, mamografie sau ecografie de sân, să își autoexamineze sânii.
* Să se adreseze unui consult de specialitate, în cazul în care: observă modificări de culoare sau textură ale sânului, eventual dacă pot palpa în interior o formațiune, iar la nivelul mamelonului identifică scurgeri, sângerări, retracții.
* Să se adreseze unui ginecolog, în cazul în care apar dureri abdominale suspecte sau sângerări postmenopauză.
* Screeningul cancerului de prostată se face prin dozarea regulată a PSA-ului, consult urologic, ecografie abdomino-pelvină.
* Screeningul cancerului pulmonar se poate realiza prin radiografii toracice la persoanele susceptibile.
* Persoanele aflate la risc de a dezvolta cancer gastro-intestinal au indicația de a efectua endoscopie și/sau colonoscopie regulat, conform indicațiilor medicului curant.
Alimentație sănătoasă
O dietă dezechilibrată poate duce la apariția în special a cancerelor gastro-intestinale, dar nu numai. Spre exemplu, o dietă bazată pe consumul excesiv de sare poate duce, pe lângă creșterea riscului cardiovascular, la cancer gastric, iar excesul de colesterol poate determina apariția neoplasmului mamar. Dieta trebuie să fie echilibrată, să confere energie pe parcursul zilei și să nu conțină exclusiv anumite alimente.
* Este indicat să conferim un loc deosebit legumelor și fructelor proaspete, de sezon.
* Fibrele au mai multe roluri, printre care, importante în oncologie sunt cele de absorbție a substanțelor carcinogene, dar și de scădere a riscului de a dezvolta cancer colorectal.
* Moderația este cheia. Mesele nu trebuie să fie copioase. Mestecând încet, dăm timp creierului să proceseze informațiile transmise de stomac, astfel încât să percepem corect când stomacul este plin și să nu facem excese alimentare.
* Micul dejun echilibrat este masa „de aur”, care ne conferă energie pe tot parcursul zilei și nu trebuie să fie sărit.
* Consumul de zahăr trebuie redus, iar mesele să fie preparate acasă ori de câte ori este posibil.
* Societatea Europeană de Oncologie Medicală recomandă consumul a 400-800 g de fructe sau legume/zi, rădăcinoase, și evitarea consumului de alimente prăjite sau afumate.
* Menținerea unei greutăți corporale optime, prin evitarea sedentarismului și a exceselor alimentare.
* Reducerea consumului de alcool: aproape 50% din populația țării este consumatoare de alcool, ceea ce nu este deloc un procent îmbucurător. Este adevărat că 20-30 ml de alcool pot fi benefici pentru sistemul cardiovascular, dar consumat în exces, alcoolul poate avea efecte devastatoare în organism, putând duce la neoplasm hepatic, pancreatic sau de stomac, inclusiv din sfera ORL.
* Oprirea fumatului. Conform unui studiu realizat în SUA, publicat în februarie 2021, 4 din 10 cancere sunt cauzate de fumat. Acest obicei nu generează numai neoplazii pulmonare, după cum este deja cunoscut. Fumatul poate cauza cancer oral, din sfera ORL, pancreatic, genital, de colon, iar lista poate continua. Fumatul pasiv are aceleași riscuri ca și cel activ.
* Nivelul educațional: persoanele cu un nivel educațional sanitar ridicat au speranța de viață mai mare decât cele neșcolite în această privință. Având în vedere explozia actuală de informații pe internet, este necesară discernerea informațiilor veritabile de cele false și apelarea la un sfat medical calificat, în cazul în care avem îndoieli. Atenție însă, informațiile false ce conțin sfaturi nepotrivite pot afecta sănătatea și pot amâna un tratament de specialitate!
* Eliminarea sedentarismului. Mișcarea este necesară organismului, indiferent că este vorba de practicarea unui sport (atunci când sănătatea o permite) sau de mersul pe jos ori exerciții cardio, activități casnice, în limita tolerabilității individuale. Pe lângă faptul că ajută la arderea caloriilor în exces, poate fi de real ajutor în combaterea depresiei. Această afecțiune nu trebuie neglijată, pentru că stările depresive pot duce la scăderea imunității și, consecutiv, la apariția recidivelor tumorale.
* Îmbunătățirea stării de spirit. În menținerea unei stări psihice pozitive ajută și o alimentație echilibrată. Este dovedit științific faptul că persoanele optimiste dezvoltă mult mai rar tumori maligne, iar dacă le dezvoltă, trec mult mai bine prin boală.
* Vaccinarea anti-HPV și igiena sexuală, cu evitarea începerii precoce a vieții sexuale și a partenerilor sexuali multipli, pot scădea riscul de apariție a cancerului de col uterin, mamar, uterin, ovarian.
* Evitarea expunerii excesive la soare, în special vara, dar și evitarea folosirii solarului. Persoanele cele mai susceptibile de a dezvolta cancer de piele sunt cele cu multe alunițe, cu pielea deschisă la culoare. În cazul în care pe piele sunt prezente alunițe, trebuie urmărite orice modificări ale formei, dimensiunilor, culorii, și solicitarea unui consult dermatologic.
Dr. FLORESCU IOANA, medic rezident Oncologie Medicală