Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri naturale

Problemele digestive simple se pot trata cu remedii oferite de natură. Iată ce plante medici­nale vă stau la dispoziție.

Angelică

* Rădăcina de angelică – Favorizează diges­tia, stimulând producția de sucuri gastrice, acizi biliari și enzime pan­creatice. De asemenea, are și efect antispastic. Pentru calma­rea colicilor la stomac, puneți 2-5 g rădăcină în 200 ml apă clo­cotită, fierbeți 5 minute și stre­curați. Se bea jumătate de cană înainte de ma­să. În magazinele naturiste găsiți tinctură de an­gelică (de la Hofi­gal, Hypericum Impex și Fa­vi­san).

* Menta – Este un remediu tra­dițional, între­buin­țat la diaree, spasme stomacale și biliare, ca și la sindromul de colon iritabil. Dacă aveți crampe abdominale, turnați 150 ml apă fier­binte peste 3 lingurițe cu frunze și infuzați 10 minute. Beți această cantitate de 2-4 ori pe zi.

* Chimenul – Atenuează balonările, senzația de greutate în stomac și crampele abdominale ușoa­re. Luați de 2 ori pe zi, în timpul mesei, câte 3 picături dintr-un ulei esențial de chimen, în puțină apă. Co­lonul iritat se poate calma cu o combinație de două ule­iuri: chimen și mentă. Pentru com­ba­terea balonărilor, infuzați, timp de 10-15 minute, 1/2 lin­guriță cu semințe în 200 ml apă clocotită. Ceaiul se bea călduț, înaintea meselor principale.

* Roinița – Tratează cu succes problemele de natură nervoasă ale aparatului digestiv. Preparați o infuzie din 2 lingurițe cu frunze și 150 ml apă, ținând ibricul acoperit 10 minute. Se bea de 3 ori pe zi, câte o ceașcă, în timpul sau la sfârșitul me­selor.

* Feniculul – Ameliorează senzația de prea-plin după o masă consistentă, precum și colicile la stomac și vezica biliară. Zdrobiți 1 linguriță cu semințe, pentru ca uleiul eteric conținut în ele să poată trece în ceai. Opăriți-le cu 150 ml apă fierbinte, lăsați-le la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Beți zilnic 2-3 cești.

* Mușețelul – Liniștește spas­me­le tractului digestiv și acționează efi­cient contra balonărilor și a diareei. Turnați 150 ml apă clocotită peste 2 lingurițe cu flori uscate, acoperiți vasul, infuzați 10 minute și apoi strecurați. Beți 3-4 ceaiuri pe zi.

Lemn-dulce

* Lemnul-dulce – Calmează durerile de sto­mac provocate de hiperaciditate și arsurile din capul pieptului. Lăsați la infuzat 10-15 minute 2 lingurițe cu rizom mărunțit, opărit cu 150 ml apă clocotită. Beți câte o ceașcă, de 3 ori pe zi, după mese. Suplimentele cu extract de lemn-dulce – ex. Lemn-dulce (Favisan), Licorice (Na­ture’s Way/Secom), Lico­rice Root Extract (Solgar) ofe­ră concentrații mai mari ale substanței active, dar tocmai de aceea sunt contraindicate hipertensi­vilor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian