Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O șansă pentru casele de patrimoniu

Sunt atâtea de făcut într-un oraș mare, moș­te­nit după mai multe administrații de batjocură, că nici nu știi de ce să te ocupi mai întâi! Totul în jur își strigă urgența, pe tonul înnebunitor al cla­xoa­nelor exasperării din intersecții, care au devenit „brand turistic” în București: să te apuci prima oară de fluidizarea traficului, să te apuci de construirea de locuri de par­care, să ai grijă de spațiile verzi, să pui umărul și la noi in­vestiții private… Care-i urgența ma­ximă?

Dar nevoile unui oraș țin nu doar de prezentul tot mai acaparator, țin și de tre­cutul față de care avem – dacă și câți mai avem! – oarecare responsabilitate. Așa corcit de vremuri cum e, prin arhitectura lui ceaușistă, Bucureștiul are încă o uriașă moștenire arhitectonică, o bo­gă­ție care piere pe an ce trece. Sub ochiul vigilent al rechinilor imobiliari, pe care patrimoniul cons­truit al Capitalei i-a interesat mai mult decât pe șefii direcțiilor ce se ocupă de cultură și patri­mo­niu din Primărie, multe din casele vechi și valo­roase ale orașului s-au șubrezit, ba unele au fost lăsate să cadă, tocmai ca să poată fi construite blocuri pe locul lor.

Din fericire, noua administrație a Capitalei a pus gând rău dezvoltării orașului, cu prețul distru­gerii patrimoniului. După ce Primăria Generală a reușit să obțină, în justiție, oprirea demolării unor case vechi din Piața Icoanei, primarul Nicușor Dan și echipa sa au venit imediat cu un argument ca­re demonstrează că acțiunile lor nu sunt un sim­plu joc de imagine, ci o direcție serioasă, în care se va investi în viitor. Edmund Niculușcă, direc­tor adjunct al Administrației Municipale pentru Con­solidarea Clădirilor cu Risc Seismic, fost ma­re apărător al patrimoniului Capitalei, din postura de activist, ajuns acum pe poziție de decizie, a anun­țat recent crearea primului mecanism de sal­vare a clădirilor istorice din Capitală. Programul Mu­nicipal de Restaurare va finanța proiectarea, definitivarea cărților funciare, inventarierea, con­so­lidarea, restaurarea și punerea în valoare a imo­bilelor monumente istorice, a imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură clasate și în zone cons­truite protejate de pe raza municipiului București. Practic, în funcție de starea de degradare a clă­dirii, de viitoarea ei destinație și de procentul de cofinanțare al proprietarului, un consiliu tehnico-științific va acorda un anume punctaj, iar primăria va sprijini cu bani refacerea clădirilor istorice. Un criteriu important al programului este stabilirea unor funcțiuni ale imobilelor „ajutate”, care să asigure finanțarea mentenanței lor, crearea de locuri de muncă și susținerea industriilor cultu­-ra­le, HORECA, educația etc., care asigură creș­tere economică și atractivitate turistică. În sfârșit, un plan coerent de salvare a clădirilor din Capita­lă! Valoarea lui e triplă: pune frână dezvoltării hai­ducești a orașului, reduce riscul seismic prin intervenția asupra clădirilor celor mai vulnerabile și, în fine, aduce și un plus cultural și turistic, prin punerea în valoare a arhitecturii vechi a „Micului Paris” interbelic. Va dura ceva până să vedem re­zultatele acestui program, dar el trebuie început cât mai repede, iar Nicușor Dan își respectă, prin pu­nerea în dezbatere publică a acestui plan, pro­mi­siunea de a da prioritate salvării patrimo­niului Capitalei…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian