Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pregătirea de primăvară

ÎNGRIJIREA TENULUI

Foto: Dreamstime

* Pentru tenurile deshidratate și sensibile

Frunze de untișor tocate mărunt (gră­biți-vă, untișorul e pe trecute), fre­cate cu 1/2 linguriță ulei de po­rumb și amestecate cu 1 linguriță de miere de tei. Masca rezultată se apli­că pe față seara, timp de 20 de minu­te, după care se curăță cu apă călduță.

* Pentru tenurile obosite și ofilite

Câteva fire de mărar și câ­teva fire de pătrunjel mă­runțite bine se ames­te­că cu un găl­benuș de ou, la care se ada­u­­­gă 1/2 linguriță miere de tei. Mas­­ca re­­zultată se aplică ca în cazul pre­ce­dent.

* Pentru tenurile grase, acneice

În 100 ml de oțet de mere se pun frun­ze de păpădie, se lasă amestecul în frigider 5 zile, apoi se strecoară, iar în lichidul rezultat se adaugă 30 de picături tinctură de propolis. Se aplică seara.

* Împotriva petelor maronii de pe față

Preparați infuzii de sa­lată și pă­trun­jel (pe care le puteți păstra în fri­gider), cu care – alternativ – diminea­ța și seara vă „spălați” fața. Nu vă șter­geți apoi, ci lăsați infuzia să se usu­ce pe ten.

* Pentru catifelarea și frăgezirea feței

Puteți să vă aplicați o mas­că din­tr-un strat subțire de miere, pe care o masați ușor pentru a pătrun­de în pie­le. Apoi vă spălați cu apă.

Dacă aplicați dimineața și seara o cremă cu conținut de propolis, ob­țineți un excelent „ecran” protector împotriva razelor solare.

* Pentru tenurile uscate

Se face o infuzie de urzici (o „mână” de urzici, peste care se toarnă 300 ml de apă clocotită, se acoperă și se lasă 15 minute, apoi se strecoară și se răcește), la care se adaugă 1/2 linguriță de mie­re. Cu a­ceastă com­poziție se șterge fața. O dată pe săp­tămână, după operația de mai-nainte, se aplică pe ten o fiolă de lăptișor de matcă lio­filizat.

* Pentru tenurile cuperozice

Se amestecă 10 g de miere (2 lin­gu­rițe) cu 20 g infuzie de cimbrișor (se gă­sește la Plafar). Se aplică com­prese cu tifon seara, apoi se unge fața cu o cremă hidratantă anticuperozică.

* Pentru tenurile cu tendință de ridare prematură

Se amestecă 10 g de miere cu 20 g decoct de rădăcină de nalbă (de la Plafar, care se prepară astfel: 2 lin­guri de rădăcină de nalbă, tocată, se fierbe, apoi se strecoară și se ră­ceș­te). Se aplică comprese seara, apoi se în­tinde crema adecvată fie­cărui tip de ten.

ÎNGRIJIREA PĂRULUI

* Împotriva mătreții și a căderii părului

Foto: 123RF

Pisați în mojar 100 g cârcei de viță-de-vie; amestecați-i apoi cu 60 g de miere (12 lingurițe) și aplicați soluția obținută cu ajutorul unui tam­pon de vată la rădăcina părului, sea­ra. A doua zi, spălați-vă părul, fie cu șampon cu polen (pentru păr uscat), fie cu șampon cu propolis (pentru păr gras).( Atenție! Cele două tipuri de șampon se reco­man­dă persoanelor nealergice la polen sau propolis.) În final, se limpezește pă­rul cu infuzie de urzici, în care s-a adăugat 1/5 l de rachiu. Tra­ta­mentul durează 10 zile. Doar în prima zi se spală părul te­mei­nic, ca la un spălat obiș­nuit, în restul zilelor – du­pă tam­ponare și o șam­ponare ușoară – se limpezește părul foarte bine.

* Împotriva căderii părului

Se curăță 3 cepe, se desfac și se pun la macerat timp de 24 de ore în 1/2 l rom, apoi se strecoară și se adau­gă 30 g de miere. Cu această soluție se fricționează pielea capului înain­tea spălatului săptămâ­nal.

* Pentru revitalizarea și întărirea firului de păr

Se fricționează și se masează pie­lea capului cu soluție Dermapin (se gă­sește în magazinele „Apimon­dia”), îna­in­tea fiecărui spălat. Lăsați soluția pe păr o jumătate de oră ca să acțio­neze, apoi spălați-vă pe cap în mod obișnuit. Tra­ta­mentul se aplică 3 luni.

* Pentru combaterea alopeciei (cheliei) incipiente și a peladei (căderea părului de pe cap pe anumite porțiuni rotunjite)

Se iau 10 zile pe lună (timp de 3 luni) câte o fiolă de Pantotenat de cal­ciu (se găsește în toate far­ma­ciile, și sub altă denumire), după ce ați mân­cat bine, și câte o tabletă dintr-un cal­mant de zi (Rudotel, de exem­plu). Acest tra­ta­ment se poate asocia fie primei rețete, fie celei de-a doua.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian