ÎNGRIJIREA TENULUI
* Pentru tenurile deshidratate și sensibile
Frunze de untișor tocate mărunt (grăbiți-vă, untișorul e pe trecute), frecate cu 1/2 linguriță ulei de porumb și amestecate cu 1 linguriță de miere de tei. Masca rezultată se aplică pe față seara, timp de 20 de minute, după care se curăță cu apă călduță.
* Pentru tenurile obosite și ofilite
Câteva fire de mărar și câteva fire de pătrunjel mărunțite bine se amestecă cu un gălbenuș de ou, la care se adaugă 1/2 linguriță miere de tei. Masca rezultată se aplică ca în cazul precedent.
* Pentru tenurile grase, acneice
În 100 ml de oțet de mere se pun frunze de păpădie, se lasă amestecul în frigider 5 zile, apoi se strecoară, iar în lichidul rezultat se adaugă 30 de picături tinctură de propolis. Se aplică seara.
* Împotriva petelor maronii de pe față
Preparați infuzii de salată și pătrunjel (pe care le puteți păstra în frigider), cu care – alternativ – dimineața și seara vă „spălați” fața. Nu vă ștergeți apoi, ci lăsați infuzia să se usuce pe ten.
* Pentru catifelarea și frăgezirea feței
Puteți să vă aplicați o mască dintr-un strat subțire de miere, pe care o masați ușor pentru a pătrunde în piele. Apoi vă spălați cu apă.
Dacă aplicați dimineața și seara o cremă cu conținut de propolis, obțineți un excelent „ecran” protector împotriva razelor solare.
* Pentru tenurile uscate
Se face o infuzie de urzici (o „mână” de urzici, peste care se toarnă 300 ml de apă clocotită, se acoperă și se lasă 15 minute, apoi se strecoară și se răcește), la care se adaugă 1/2 linguriță de miere. Cu această compoziție se șterge fața. O dată pe săptămână, după operația de mai-nainte, se aplică pe ten o fiolă de lăptișor de matcă liofilizat.
* Pentru tenurile cuperozice
Se amestecă 10 g de miere (2 lingurițe) cu 20 g infuzie de cimbrișor (se găsește la Plafar). Se aplică comprese cu tifon seara, apoi se unge fața cu o cremă hidratantă anticuperozică.
* Pentru tenurile cu tendință de ridare prematură
Se amestecă 10 g de miere cu 20 g decoct de rădăcină de nalbă (de la Plafar, care se prepară astfel: 2 linguri de rădăcină de nalbă, tocată, se fierbe, apoi se strecoară și se răcește). Se aplică comprese seara, apoi se întinde crema adecvată fiecărui tip de ten.
ÎNGRIJIREA PĂRULUI
* Împotriva mătreții și a căderii părului
Pisați în mojar 100 g cârcei de viță-de-vie; amestecați-i apoi cu 60 g de miere (12 lingurițe) și aplicați soluția obținută cu ajutorul unui tampon de vată la rădăcina părului, seara. A doua zi, spălați-vă părul, fie cu șampon cu polen (pentru păr uscat), fie cu șampon cu propolis (pentru păr gras).( Atenție! Cele două tipuri de șampon se recomandă persoanelor nealergice la polen sau propolis.) În final, se limpezește părul cu infuzie de urzici, în care s-a adăugat 1/5 l de rachiu. Tratamentul durează 10 zile. Doar în prima zi se spală părul temeinic, ca la un spălat obișnuit, în restul zilelor – după tamponare și o șamponare ușoară – se limpezește părul foarte bine.
* Împotriva căderii părului
Se curăță 3 cepe, se desfac și se pun la macerat timp de 24 de ore în 1/2 l rom, apoi se strecoară și se adaugă 30 g de miere. Cu această soluție se fricționează pielea capului înaintea spălatului săptămânal.
* Pentru revitalizarea și întărirea firului de păr
Se fricționează și se masează pielea capului cu soluție Dermapin (se găsește în magazinele „Apimondia”), înaintea fiecărui spălat. Lăsați soluția pe păr o jumătate de oră ca să acționeze, apoi spălați-vă pe cap în mod obișnuit. Tratamentul se aplică 3 luni.
* Pentru combaterea alopeciei (cheliei) incipiente și a peladei (căderea părului de pe cap pe anumite porțiuni rotunjite)
Se iau 10 zile pe lună (timp de 3 luni) câte o fiolă de Pantotenat de calciu (se găsește în toate farmaciile, și sub altă denumire), după ce ați mâncat bine, și câte o tabletă dintr-un calmant de zi (Rudotel, de exemplu). Acest tratament se poate asocia fie primei rețete, fie celei de-a doua.