Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Tata are hepatită cronică persistentă” (Răspuns pentru MIRUNA S., F. AS nr. 1444)

Foto: Shutterstock

Eu am același diagnostic ca tatăl dvs. și mă tratez naturist, cu următoarea rețetă: borș de sfeclă, preparat din 1 kg sfec­lă roșie tăiată mă­runt, plus câte o legătură de mă­rar, de pătrunjel și de leuștean, cât și o căpățână me­die de usturoi (cură­țată și tăiată). La acestea se adau­gă o mână de mălai sau drojdie. Se pune totul într-un bor­can de 5 l, se completează cu apă și se lasă la fer­men­tat 5-7 zile. Când se simte că înțeapă ușor, se stre­coa­ră bor­șul și se ține la frigider. Între timp, se va pre­găti șarja ur­­mătoare. E bine să se bea pe sto­macul gol. Se vor face 6-7 por­ții, deci în total 6-7 săptămâni de cură. În pa­ra­lel, se va bea ceai de găl­benele – circa 1 l pe zi (in­fu­zie), ceai de armu­rariu – 2 căni pe zi (de­coct). Tra­ta­­mentul este mai eficace, dacă se ia și Hepanox – un me­di­­ca­ment na­­turist.

* Trebuie să țină un re­gim na­tu­rist – cu puțină car­ne de pa­săre, cu miere, nuci, morcovi, brân­­­ză de vaci, salată de păpădie, lă­mâi, frun­ze de aloe (2-3 cm de plan­tă pe zi), ceapă, spanac, usturoi, mere, iaurt, căp­­șuni, varză etc. Multă sănătate!

RADU S.

„Am mucus excesiv în gât” (Răspuns pentru ANDREI V. – Iași, F. AS nr. 1453)

Ca și dvs., și eu am fost lovit de această nemi­loasă boală pulmonară – BPOC (bronhopneu­mopatie cronică obstructivă). Deși nu sunt fumă­tor, nu am trăit într-un mediu poluat, nu am dus o viață dezordonată, ba chiar mai mult, am avut o alimentație cât se poate de sănătoasă. Sunt născut, crescut și trăiesc la curte, de unde vegetalele și fructele nu au lipsit niciodată. Dețin o grădină micuță, cu toate cele necesare traiului sănătos, dar cu toate acestea, am fost lovit de această boală pulmonară (bron­ho­pneu­mopatie cronică obstruc­tivă). Simptomele greu de suportat ale bo­lii pul­monare: respirația greoaie, ex­cesul de mucus greu de expectorat, uneori tuse, oboseală, nopți nedor­mite – toate mă îngrijorau, căci îmi dădeam seama că nu fac nimic pen­tru a le ameliora și a scăpa de boală. Am consultat specialiști buni în pneu­mo­logie, le-am urmat sfaturile și tratamentele reco­mandate (printre care: Aerovent, Siran 100, Taro­dex sirop, Ventolin, ca și multe altele pe care nu le mai amintesc), sperând într-o ameliorare a afec­țiunii mele, care uneori dădea impresia că se ame­liorează, dar curând tot recidiva. Am efectuat toate analizele, de la Spirometrie, la radiografie și CT. Menționez, de asemeni, vitaminele și minera­lele care mi-au fost recoman­date în această peri­oadă, precum: Omega 3, Vitaminele D, C, A, E, mine­rale: Seleniu, Magneziu, Fier. Sigur, acestea toate mi-au întărit sistemul imunitar, dar mai mult de atât, nu. În disperarea mea, am apelat la un tra­tament natural, pe care l-am găsit în revista „For­mula AS”. Am urmat o cură cu remediile na­tu­rale: Pectoralis Canadian Extract, Cellforce și altele pe care le-am comandat la tel. 0748/11.24.20 și care pot spune că m-au ajutat cel mai mult!

Vă recomand și niște leacuri ușor de preparat, care mi-au fost, de asemenea, de folos.

* Sirop din ceapă și miere. Se taie ceapa ron­dele sau cubulețe, se amestecă cu miere și se lasă, de sea­ra până dimineața; lichidul care se adună se pune într-un borcănel și se păstrează în frigider. Se iau 3-4 lin­guri pe zi, o perioadă cât se poate de îndelungată.

* Cataplasme cu varză crudă (la temperatura camerei). Se aleg câteva frunze mai mari de varză, se scot nervurile, se întind cu un su­citor, apoi se pun pe piept. Se aco­peră cu un prosop cald, timp de 20-30 de minute seara, înainte de cul­care.

* Ceai cu lămâie și miere. Se beau zilnic, un ceai sau două, din sucul unei lamâi și o linguriță de mie­re de albine, care se pun în cea­iul lăsat să se răcească la tempera­tura camerei și obținut din infuzia unei linguri de mentă (de preferat verde), la o cană de apă.

* Ceai – decoct din semin­țe de in, dimineața (două lin­gurițe de semințe de in într-o cană de apă, se acoperă și se fierb 5 minute), îndulcit cu mie­re de albine.

Zilnic, e bine să beți cam doi litri de lichide (cu tot cu ceaiuri, dar nu mai mult!). Mi s-au mai recomandat și ceva exerciții fizice. Duc pe cât po­sibil o viață activă, merg mult pe jos! Sunt bu­cu­ros că am re­curs la acest tratament, cu „Pec­­toralis Canadian Extract” și sunt convins că așa cum mie mi-a ajutat, vă va pune pe pi­cioa­re și pe dvs.! Vă doresc sănătate. (Aș vrea să știu că într-o bună zi veți recoman­da și dvs. acest tratament altcuiva, care va avea nevoie de el.)

DANIEL P. – Oradea, e-mail: [email protected]

„După un AVC, am rămas cu vedere dublă” (Răspuns pentru CATRINA S. – Buzău, F. AS nr. 1460)

1. Stimată doamnă, vă relatez din experiența mea și m-aș bucura să pot fi de folos. Vederea du­blă (diplopia) e puțin cunoscută și mai deloc tra­tată de către medicii oftalmologi. În urmă cu 3 ani și ceva, m-am îmbolnăvit de glau­com, cata­ractă și diplopie la un ochi, datorită privării de somn și oboselii de durată. Din păcate, medicii specia­liști care m-au consultat nu mi-au oferit tratament pentru diplopie, iar eu am înțeles că nu prea există trata­ment. Am luat la puricat colecția „For­mula AS” și am găsit în nr. 1266/mai 2017, o foarte scurtă referire a docto­rului Demea din Cluj, care a tratat un caz de diplopie. Din păcate nu era vreun telefon sau o adresă și am re­nunțat.

Spre norocul meu, într-o „For­mula AS” din 2018, apare un răspuns la „Pagina spe­cialiștilor”, și anume d-l Vasile Stanciu, fitoterapeut, care ex­plică cele ce urmează: „diplo­pia poate avea drept cauză un accident vascular la unul din ochi, în urma căruia nervii sau mușchii ce controlează mișcările glo­bului ocular au rămas afectate”. Dânsul recoman­dă medicamentele Vincamină și Tanakan pentru tulburări circulatorii retiniene și de altă natură. Ca in­ves­tigații, eu am făcut un RMN și a fost ok. Spe­cia­listul precizează în răspuns că diplopia mai poate fi cauzată de vicii de refracție (astigmatism, mio­pie, hipermetropie) sau de paralizia unor nervi cra­nieni (III, IV, V) în urma unui traumatism cra­nian.

În ce mă privește, acum sunt bine, mulțumesc lui Dumnezeu! Îmi tratez permanent glaucomul (picături în ochi dimineața și seara) și țin un regim alimentar sănătos.

Vă recomand să consumați fructe și legume având culorile roșu, verde, negru și să luați vita­mine A, B, C și E (vitaminele ochiului), dar să fie naturale, nu de sinteză.

Vă doresc multă sănătate!

P.S. Mulțumiri minunatei noastre reviste „For­mula AS”, care ne oferă săptămână de săptămână răspunsuri pentru atâtea și atâtea nevoi. Să aveți viață lungă, ca să ajutați și bucurați pe cititorii din țară și de peste hotare. Cu stimă,

EUGENIA H. – Suceava

2. Ca să vă vindecați de această neplăcere, vă re­­comand să vă adresați la Clinica de oftalmologie „Ofta-Recviem” din Cluj-Napoca (tel. 0745/65.99.45, 0364/10.72.06) și să solicitați programare pentru dr. Demea Horea. Am 85 de ani și am suferit și eu de di­plopie, iar astăzi văd perfect și conduc mașina fără ochelari. Sănătate multă,

ARON P. – Aiud, jud. Alba

Profitând de această oca­zie, vă rog să mă aju­tați să aflu adresa d-nei Elena Josan, sem­na­tara multor articole din mi­nunatul ziar „Formula AS”.

„Am anemie pernicioasă” (Răspuns pentru SIMONA– București, F. AS nr. 1460)

Anemia macrocitară (per­nicioasă) este cauzată de lipsa vitaminei B12 și/sau a acidului folic din organism. Deficitul de acid folic poate să apară drept consecință a alimentației deficitare (deci mare atenție la dietele de slăbit care nu sunt re­co­mandate și monitorizate de specialiștii nutri­țio­niști), în alcoolismul cronic, în absorbția defici­tară a vitaminelor la nivel gastro-intestinal sau la creș­terea cererii de acid folic întâlnită în sarcină și alăptare. Concentrații scăzute de acid folic pot fi întâlnite și sub influența unor boli: hipertiroi­dism, cancer, anemiile hemolitice menționate an­terior, care distrug globulele roșii printr-o serie de meca­nisme patologice. Deficitul de vitamina B12 sem­nalează de regulă o anemie cauzată de atrofia mu­coasei gastrice, dar poate să apară și ca efect se­cun­dar al unei gastroectomii (rezecția chirur­gicală a unei porțiuni din stomac sau intestin), la persoanele cu dietă vegetariană sau în cazul con­su­mului prelungit de medica­mente pentru afec­țiuni ale stomacului. În anemie, lipsă de calciu, lipsă de iod, sunt reco­mandate alimente ca: orez, grâu, orz, linte, fasole boabe și păstăi, spanac, lăptuci, sfeclă, morcovi, cartofi fierți în coajă și apoi copți timp de 1/2 oră în cuptor, legume verzi fierte cu condimente (coriandru, fenicul, anason, pătrunjel, tarhon, busuioc), unt, supă de carne (pa­săre de curte, fazan, porumbel, iepure de câmp), produse lactate, struguri, stafide, curmale, pepene verde, rodie, cireșe, banane și alte fructe dulci. Apă între mese. Polen, care conține toate vita­minele și mineralele necesare organismului, fiind și un tonic cardiac.

Alimente interzise: iaurt, citrice, lămâie, roșii, mei, soia, băuturi alcoolice, ulei de susan, oțet, ceai negru, cafea, băuturi fierbinți, ardei iute în exces, fructe prea coapte, sare în exces, alimente fer­mentate, alimente fripte sau prăjite. Este esen­țial să se ia masa la prânz, regulat.

Studiați catalogul cu produse Herbagetica (vezi pag. 11), B-Complex 100. D-na Simona, în București aveți pe d-na doctor Mihaela Tevet care tratează anemiile și o puteți găsi la secția Hemato­logie a spitalului Clinic Colentina (Șos. Ștefan cel Mare nr. 19-21, sector 2, tel. 021/317.32.45, int. 5667) sau la Columna Medical Center (str. Vlad Țepeș nr. 51, sector 2, tel. 021/308.80.80).

Vă doresc multă sănătate.

IONEL D. – Buzău

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian