Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Acum zboară polenul – ce ne ajută?

Foto: Shutterstock – 2

* Antihistaminicele sunt medicamente care blochează histamina, substanța cu rol de mediator al inflamației și al majorității simptomelor neplăcute provocate de reacția alergică. Spray-urile și pică­turile pentru ochi acționează local, în timp ce tabletele oferă protecție generală pentru 24 de ore. În farmacii găsiți numeroase preparate din această categorie, de exemplu: Cla­ritine (Bayer), Alerid (Terapia), Aerius (SP Labo NV), Symphoral (Gedeon Richter), Reactin (McNeal Health­care). Dacă vi se pare că medica­mentul pe care îl luați nu vă ajută, încercați altul, însă cereți și sfatul unui medic alergolog, deoarece unele dintre ele au con­traindicații. Merită atenție și suplimentele antialergice pe bază de plante. Iată câteva: Aler­gonat (cu trei-frați-pătați, lemn-dulce și cicoare) – (Herbagetica), Bettarax Forte (trei-frați-pătați, mes­teacăn, coada-șoricelului) – (Rotta Natura), Anti­alergic (trei-frați-pătați, osul-iepurelui, pir) – (Hype­ricum), Phyto Alergin (coacăz-negru, trei-frați-pătați, brusture) – (Pro Natura).

* Odihnă fără alergeni – Ar fi înțelept să vă programați întotdeauna concediul în perioadele cu concentrație maximă de alergeni și să călătoriți în regiuni ferite de ei. Începând de la altitudinea de 1.500 metri, practic, nu mai există în aer polen și microparticule toxice.

* Peliculă protectoa­re – Strănutul repetat irită, iar spray-urile cu apă sărată usucă suplimentar mucoasa. Îngrijiți-o zilnic cu puțin ulei, care va forma un strat izolator și de protecție în calea pole­nului. Puteți folosi pur și simplu ulei de măsline sau cumpărați-vă de la farmacie Rhinoil, picături ule­ioa­se (TIS Farmaceutic), Quixx Pro­tect, spray (Phar­mas­ter), Ri­nopanteină, spray, picături și unguent (DMG).

* Spălături nazale – În perioada când înflo­rește vegetația, vă pătrund în nas până la 8000 de gră­unțe de polen, zilnic. De aceea este bine ca, o dată sau de două ori pe zi, să vă clătiți nările cu o soluție salină, pentru a curăța cilii și mucoasa. Puteți întrebuința și un spray cu apă de mare, de ex.: Nazomer (Pro Natura), Septimar Forte (Vitalia Pharma), Humer (Urgo Healthcare).

* Alimentație selectivă – Vinul roșu, berea, ciocolata, brânzeturile tari, roșiile, bananele și căp­șunile conțin o cantitate mare de histamină, deci ar fi indicat să renunțați la ele. Pentru a reduce nivelul histaminei, luați 1000 mg vitamină C de trei ori pe zi, plus 15-30 mg zinc, zilnic.

* Eliminați factorii iritanți – Nasul și ochii au o sensibilitate sporită în sezonul alergiilor. Așadar, evitați substanțele cu efect iritant, ca apa cu clor de la robinet sau fumul de țigară. Pentru zona ochilor, alegeți produse cosmetice fără parfum.

* Menajați pielea, deoarece și ea poate reacționa cu prurit și eczeme la întâlnirea cu polenul. Mai ales în această perioadă a anului, persoanele care se știu sensibile la alergeni ar trebui să folosească pentru îngrijirea pielii cosmetice neagresive, prefera­bil cu ingrediente naturale, în orice caz, fără parfum și adaosuri sintetice. De pildă: uleiul sau gelul de duș Atoderm (Bioderma), șamponul și gelul de duș Buttermilk&Lemon (Biobaza) sau produsele cosme­tice Neraplant (lucrate cu delicatețe și respect de măicuțele de la Mânăstirea Nera).

* Reguli de fiecare zi – Nu vă dezbrăcați în dormitor de hainele purtate în timpul zilei și nu pu­neți rufele la uscat afară, în sezonul polenului. Spăla­ți-vă pe cap înainte de culcare, pentru a îndepărta grăunțele de polen lipite de firele de păr. Ștergeți cât mai des praful în casă. La țară, unde aerul este încăr­cat cu o cantitate maximă de alergeni în cursul dimineții, intervalul cel mai potrivit pentru aerisirea locuinței se dovedește a fi cel dintre orele 19 și 24. La oraș, în schimb, se recomandă să deschideți fe­restrele dimineața devreme, între 6 și 8.

Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/04/19/cea-mai-raspandita-boala-de-pe-continentul-european-alergiile/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian