Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Calendar cosmetic

Foto: Shutterstock

E bine să știm că ziua bună se cunoaște de dimineață și când e vorba despre… obraz. Neglijarea lui are consecințe nefaste. Un vechi pro­verb, de care ar fi bine să ținem sea­ma, ne avertizează: „Până la 30 de ani, femeia are tenul pe care i l-a dă­ruit Dumnezeu; după 30 de ani, are tenul pe care îl merită”. Pe scurt: îngrijiți-vă încă din tinerețe de obraz. Ca să izbutiți, țineți un calendar de îngrijire cotidiană, recomandat de specialiști.

Tenul normal

Dimineața – Curățirea tenului: se șterge fața cu o loțiune tonică adec­vată (din comerț) sau cu o infu­zie de plante (mușețel, sunătoare), apă de trandafiri, apă de busuioc (se lasă de seara la macerat, într-o cană cu apă, o linguriță de plantă). Se tamponează cu șervețele moi, după care se aplică un strat subțire de cre­mă hidratantă cu conținut bioactiv (să conțină miere, vitaminele A, C, E, F). Puteți aplica apoi un machiaj ușor, cu pudră și fond de ten, dacă mergeți la serviciu, sau numai un strat subțire de fond de ten (hidra­tant), iar dacă rămâneți acasă – un strop de fard de obraz este suficient.

Seara – Demachierea: se face cu o emulsie cosmetică. Se aplică cu vârful degetelor pe toată fața, se ma­sează foarte ușor cu vârful degetelor, după care se îndepărtează cu tam­poane de vată ușor umezite (se repetă operațiunea până la îndepărtarea completă a fardului), apoi se șterge fața cu același tonic sau infuzie folo­sită dimineața. După una-două ore, se aplică o cremă hidratantă semi­grasă (conținut bogat bioactiv).

La sfârșit de săptămână, da­că stați acasă, se respectă toate re­gulile de mai sus, plus un gomaj din tărâțe de grâu, înmuiate în puțină infuzie de mușețel. Se masează ușor cu pulpa degetelor mijlocii, prin miș­cări ascendente, de la bărbie spre ure­che, de la colțul buzelor spre ureche, de la aripile nasului spre tâmplă, circular în jurul ochilor, de la tâmplă spre unghiul intern al ochiului, circu­lar pe frunte – timp de 15 minute. Se spală cu apă călâie, se ciupește ușor toată zona obrajilor, după care puteți aplica o mască cu rol de calmare-revigorare: miere ca atare (salcâm), se aplică în strat subțire; comprese cu suc de fructe (măr, grepfruit) sau cu infuzie de plante (tei, mușețel, pă­ducel).

Tenul uscat

Dimineața – Curățirea tenului: se șterge fața cu o emulsie dema­chiantă grasă, apoi se aplică o loțiune tonică emolientă (conținut mic de alcool) sau infuzie de gălbenele, du­pă care se lasă fața să se usuce. Se aplică apoi crema de zi, care trebuie să fie moale, hidratantă. Dacă plecați de acasă, este indicat să folosiți pudră pulbere.

Seara – Demachierea: obliga­torie (cu emulsie demachiantă), chiar dacă nu vă machiați, urmată de apli­carea unei infuzii de salvie și sulfină sau tei. Se șterge fața în completarea demachierii, se face apoi un masaj ușor cu cremă pe bază de lanolină bine hidratată. La sfârșit de săptă­mână, faceți o baie de aburi de 5-7 minute, după care aplicați un gomaj cu mucilagiu de flori de tei (o lingură de mucilagiu se fierbe circa 3-4 mi­nute în puțină apă, când se răcește, se pasează și se aplică pe față ușor, prin mișcări circulare, 15-20 minute). Du­pă spălarea cu apă călâie, se aplică una din următoarele măști: urdă fre­cată cu 3-4 picături de ulei (floarea-soarelui, porumb – presat la rece) + 30 ml suc de castravete; miere de salcâm aplicată ca atare, peste care se pune o compresă înmuiată în apă mi­nerală.

(Va urma)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian