Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru CAMELIA S. – Galați, F. AS nr. 1409: „La fiecare trei-patru zile, mă umflu la față”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimată doamnă, ceea ce descrieți dvs. pare să confirme un diagnostic de angioedem, o maladie în care lichidul din vasele sangvine se scurge în țesuturile sub­cu­tanate și în submucoase. Angioede­mul poate fi asociat uneori și cu urti­caria, caz în care este însoțit și de prurit. Pericolul apare în clipa când poate provoca edemul tractului res­pirator, ceea ce poate deveni fatal.

În proporție de 40 %, cauza angioedemului este necunos­cută, restul cauzelor fiind re­pre­zentate de medicamente, alimente, înțepături de insecte, frig, vibrații, boli autoimune, deficit de enzimă C1 esterază (fie moștenit, fie dobândit). Stresul și traumatismele joacă roluri declanșatoare. După cum am spus, în angioedem există o permeabilitate rapidă a vaselor sangvine, care duce la scurgere rapidă de lichid în țesuturi și provoacă edeme. Această per­meabilitate vasculară este me­diată de anumite substanțe, printre care histamina.

Angioedemul poate fi împărțit în două grupe:

* Angioedemul cu urticarie.

*Angioedemul fără urticarie – dobândit sau moștenit.

Alte clasificări:

*Angioedemul alergic – la medicamente, ali­mente (nuci, pește, ouă), înțepături de insecte, latex, substanță de contrast radiologic.

* Angioedem nealergic – la aspirină, factori fizici (frig, vibrație).

* Angioedem idiopatic – la boli autoimune. Această formă este cronică și recidivantă.

* Angioedem cu deficiență de inhibitori de C1 esterază – care poate fi rezultatul unor boli, cum ar fi cele canceroase.

* Angioedem moștenit – este rar întâlnit.

Dincolo de medicamente și alimente, ca factori declanșatori, este important să vă întrebați dacă nu există și alte cauze care ar putea să vă fi declanșat boala – stresul fizic și psihic, expunerea la frig etc. Este important să verificați și dacă printre rudele dvs. de sânge există oameni care au suferit de ase­menea boală.

Ați pomenit de senzația de arsură, resimțită de mulți bolnavi. Alte simptome posibile sunt senzația de usturime în gât, guturai, limbă umflată sau dificultate de respirație – toate fiind urgențe, pentru că sunt semne de complicații respiratorii. Durerile abdominale și balonările pot fi și ele consecințele unui angioedem la nivel abdominal, ceea ce poate necesita intervenții chirurgicale.

Există și edeme cu manifestări, ca umflarea lobului urechii, a buzelor, pleoapelor, mâinilor și picioarelor, precum și a organelor genitale.

Soluții ale medicinei alternative:

* Evitarea surselor de stres psihic – învățând să nu cădem pradă dezechilibrelor emoționale intense, care pot fi urmarea unor situații dificile.

* Evitarea anumitor medicamente, dacă par să fie o cauză.

* Mișcarea fizică – este excelentă, căci acordă organismului un alt tonus.

* Exerciții cum ar fi tai chi și yoga ajută la calmarea interioară, fiind un răspuns la stres.

* Fumatul este interzis cu desăvârșire.

* Alcoolul, în cantități reduse. În afară de efec­tul asupra ficatului, el vă va împiedica abili­tatea de a sesiza atunci când sunteți în pericol, în timpul unui episod de angioedem, cum ar fi o complicație respiratorie.

* Purtați haine largi, preferabil din bumbac, pentru a evita iritarea pielii.

* Evitarea alimentelor procesate, pline de aditivi, sau foarte grase.

* Consumul de alimente proaspete, cu precă­dere de origine vegetală (ajută sistemul digestiv).

* Băi cu pudră de ovăz sau cu bicarbonat – calmează pielea, atunci când există simptome gen prurit sau senzație de arsură.

* Dacă simptomele nu au legătură cu frigul, atunci compresele reci pot ajuta în reducerea lor.

* Plante medicinale: trei-frați-pătați (Viola tricolor), urzica (Urtica dioica), mușețelul (Cha­momilla recutita) ajută la curățirea organismului.

* Acupunctura – reglează energiile stomacului, ale intestinului gros și ale splinei, ceea ce duce la eliminarea edemului.

* Homeopatia este un re­mediu excelent. Trebuie găsit un medicament constituțional, deci individualizat. Unele me­dicamente, cum ar fi Apis mellifica, Dulcamara, pot fi de folos în situații acute.

Fiindcă angioedemul poa­te amenința viața, iar alte boli cum sunt cele cance­roase sau autoimune pot sta la baza lui, este bine să vă consultați me­dicul, dacă vă bănuiți de angioedem!

Vă urez succes!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Mi-am scos o măsea și locul nu se mai vindecă” (Răspuns pentru IOANA M. – București, F. AS nr. 1461)

Carmen Ponoran

Doamnă Ioana, pentru că aveți o vârstă înain­ta­tă, este posibil ca procesele fiziologice de redu­cere a inflamației cauzate de extracția dentară să fie mai anevoioase. Eu vă propun două preparate fito­tera­pice (fabricate la Plantextrakt – Cluj), care și-au do­vedit eficiența, cu acțiune antiseptică, antiinfla­ma­toare și analgezică. Este vorba de badijonajul gin­gi­val Plantagingival (care conține extracte de găl­be­nele, revent și tătăneasă, în glicerină farma­ceu­tică) și Mira – o apă de gură concentrată, din ex­tract de smirnă. Pregătiți o soluție din 10 picături de Mira, diluate cu o linguriță de apă, cu care clătiți gura, in­sis­tând pe zona inflamată, timp de 20-30 de secun­de. După aceea badijonați cu Plantagingival locul dureros și încercați să mențineți soluția glice­ri­nată a produsului cât mai mult pe gingia infla­ma­tă. Re­pe­tați această procedură de 3-4 ori pe zi. Nu­mai bine!

„Am Helicobacter pylori și mă doare stomacul orice aș mânca” (Răspuns pentru GEORGE – Vaslui, F. AS nr. 1461)

Stimate domnule George, ați comunicat faptul că a fost pusă în evidență bacteria Helicobacter pylori, dar nu și diagnosticul primit. Este esențial să faceți un control de specialitate la un medic gastroenterolog, pentru ca diagnosticul care se va stabili de către medic, în urma mai multor inves­tigații, să fie clarificat și să fiți ținut sub observație. Această bacterie poate semnala o gastrită, dar și un ulcer gastric sau chiar cancer gastric. Eu vă reco­mand, până la clarificarea diagnosticului, să înce­peți o cură cu Extract din muguri de Smochin – 2 administrări pe zi, Extract din mlădițe de Iarbă-neagră – o dată pe zi și Extract din muguri de Nuc – o dată pe zi. Această cură o puteți urma și în paralel cu medicamentele prescrise de medic și este indicat să o continuați cel puțin trei luni, chiar dacă apar ameliorări și veți fi tentat să opriți adminis­trarea extractelor gemoterapice. În foarte multe cazuri de infecție cu Helicobacter pylori, acest tratament gemoterapic a fost eficient. Vă doresc multă sănătate!

„Am candidoză vaginală recidivantă” (Răspuns pentru A.T., F. AS nr. 1463)

Stimată doamnă, refacerea mucoasei vaginale este un proces care trebuie susținut după dispariția simptomelor, iar boala a revenit mereu pentru că ați dobândit o sensibilitate la acest nivel. Vă reco­mand o cură cu extracte gemoterapice recomandate în candidoza vaginală, care trebuie urmată timp de trei luni și repetată după o lună de pauză, pentru prevenirea recidivelor. De adminis­trat: Extract din mlădițe de Iarbă-neagră și Extract din mlădițe de Cimișir, dimineața, Extract din mlă­dițe de Lemn-câinesc, la prânz și Extract din mlă­dițe de Caprifoi, seara. Extractul din mlădițe de Cimișir se va lua doar în prima lună, iar apoi va fi înlocuit cu Extract din muguri de Coacăz negru. A­ceste recomandări nu se vor regăsi în prospectul ex­tractelor gemoterapice, dar sunt experimentate și evidențiate în literatura de specialitate din dome­niul gemoterapiei. Multă sănătate vă doresc!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian