Tenul deshidratat

Dimineaţa – emulsie demachiantă + tonic (fără alcool) sau infuzie de gălbenele, apoi cremă de zi (grasă și hidratantă), machiaj cu pudră și fond de ten (pudră pulbere și fond de ten hidratant).
Seara – demachiere cu o cremă grasă, masată ușor timp de 8-10 minute, după care se aplică o fiolă de lăptișor de matcă, timp de 10 zile pe lună. Se fac pulverizări dese cu apă minerală. Se beau zilnic 2-3 l de apă.
La sfârșit de săptămână – băi calde de abur la față, de 8-10 minute, după care aplicați o mască de argilă (1 linguriță argilă amestecată cu apă minerală sau infuzie de gălbenele). Se spală și se aplică următoarea mască: morcov ras + 3-4 picături ulei de măsline + 1/2 linguriță miere. Peste cremă se pun comprese călduțe cu infuzie de nalbă. La sfârșit de săptămână, dacă stați acasă, fața să se ungă cu cremă hrănitoare și hidratantă, dacă ieșiți la munte sau la mare, folosiți cremă cu factor mare de protecție solară. Dacă înainte de machiaj tenul e iritat, aplicați următorul amestec: măr fiert în lapte – se pisează și se amestecă cu 2-3 picături de ulei de măsline și miere.
Tratamentul cosmetic este indicat în fiecare lună. Pentru acest tip de ten este important a se păstra greutatea corporală constantă (variațiile duc la pierderea elasticității și tonusului muscular).
Tenul gras
Dimineața – loțiune tonică degresantă. Se aplică un strat subțire de cremă de zi (să conțină propolis și multă apă). Este indicată pudra compactă (sicativă), pentru tenul matur, iar pentru tineri, la pubertate, este indicat un preparat special, cu rol de acoperire și de reglare a secreției sebacee.
Seara – demachiere riguroasă + tonic + infuzie de plante (amestec de cimbru, coada-calului, mentă). Se masează fața ușor cu ulei de măsline (este sicativ și normalizează secreția).
La sfârșit de săptămână – se masează fața cu următorul amestec: 1 linguriță tărâțe de grâu, 1 linguriță mălai, 1 vârf de cuțit bicarbonat de sodiu. Se aplică pe fața ușor umezită și se freacă prin mișcări circulare, timp de 8-10 minute. Se spală cu apă călduță, după care se aplică în strat subțire iaurt natural, în care se adaugă câteva picături de tinctură de propolis. Când stați acasă, nu puneți nimic pe față, iar dacă ieșiți în aer liber, folosiți unguente pe bază de propolis. Aplicați o dată la 10 zile praz fiert, amestecat cu zeamă de lămâie. Periodic, trebuie făcut un tratament cosmetic, efectuat de un specialist.
Tenul cu sensibilitate vasculară (eritroză, cuperoză, acnee rozacee)
Dimineața – curățire cu infuzie de levănțică, apoi aplicarea unei creme de zi speciale. Machiaj ușor, cu pudră și fond de ten.
Seara – demachiere cu mișcări blânde, cu o cremă pe bază de lanolină, ceară, miere, vitamina Pp, extract de arnică.
La sfârșit de săptămână – comprese călduțe din următorul amestec: 5 picături ulei de măsline, 1 linguriță miere și 5 picături zeamă de lămâie. Se face o mască din: mărar tocat + 10 g tărâțe de grâu + 1 linguriță de miere.
Regiunea ochilor
La orice tip de ten, ochii se demachiază separat de restul feței, în fiecare seară, prin mișcări ușoare: de sus în jos și din afară înăuntru. Se aplică atât seara, cât și dimineața, creme sau geluri speciale, masând ușor, circular, de circa 15-20 de ori. Măștile emoliente pot fi aplicate și în această zonă. Pentru prevenirea și atenuarea ridurilor (laba gâștii), puteți aplica în fiecare seară miere simplă sau în amestec cu lăptișor de matcă sau infuzie de petale de mac (se pun comprese seara). Pentru atenuarea cearcănelor și a edemelor, se utilizează infuzie de albăstrele sau suc proaspăt de cartof (în fiecare seară, timp de o lună). Compresele cu infuzie din petale de trandafiri (o linguriță de petale la o cană de apă) decongestionează. Pentru pleoape ridate, se folosesc comprese cu infuzie de nalbă.