Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Calendar cosmetic

Tenul deshidratat

Foto: 123RF

Dimineaţa – emulsie dema­chian­­­tă + tonic (fără alcool) sau in­fuzie de gălbenele, apoi cremă de zi (grasă și hidratantă), machiaj cu pu­dră și fond de ten (pudră pulbere și fond de ten hidratant).

Seara – demachiere cu o cremă grasă, masată ușor timp de 8-10 mi­nute, după care se aplică o fiolă de lăptișor de matcă, timp de 10 zile pe lună. Se fac pulverizări dese cu apă minerală. Se beau zilnic 2-3 l de apă.

La sfârșit de săp­tă­mână – băi calde de abur la față, de 8-10 mi­nute, după care aplicați o mască de ar­gilă (1 lin­gu­riță argilă ames­tecată cu apă mi­nerală sau infuzie de gălbenele). Se spală și se aplică următoa­rea mască: morcov ras + 3-4 picături ulei de măsline + 1/2 lin­guriță miere. Pes­te cremă se pun comprese călduțe cu infuzie de nalbă. La sfârșit de săp­tămână, dacă stați acasă, fața să se ungă cu cremă hrănitoare și hidra­tantă, dacă ieșiți la munte sau la mare, folosiți cremă cu factor mare de protecție solară. Dacă înainte de machiaj tenul e iritat, aplicați urmă­torul amestec: măr fiert în lapte – se pisează și se amestecă cu 2-3 picături de ulei de măsline și miere.

Tratamentul cosmetic este indicat în fiecare lună. Pentru acest tip de ten este important a se păstra greutatea corporală constantă (variațiile duc la pierderea elasticității și tonusului mus­cular).

Tenul gras

Dimineața – loțiune tonică de­gresantă. Se aplică un strat subțire de cremă de zi (să conțină propolis și multă apă). Este indicată pudra com­pac­tă (sicativă), pentru tenul matur, iar pentru tineri, la pubertate, este in­dicat un preparat special, cu rol de aco­perire și de reglare a secreției sebacee.

Seara – demachiere riguroasă + tonic + infuzie de plante (amestec de cimbru, coada-calului, mentă). Se ma­sează fața ușor cu ulei de măsline (este sicativ și normalizează se­creția).

La sfârșit de săptămână – se masează fața cu următorul amestec: 1 linguriță tărâțe de grâu, 1 linguriță mălai, 1 vârf de cuțit bicarbonat de sodiu. Se aplică pe fața ușor umezită și se freacă prin mișcări circulare, timp de 8-10 minute. Se spală cu apă călduță, după care se aplică în strat subțire iaurt natural, în care se adau­gă câteva picături de tinctură de pro­polis. Când stați aca­să, nu puneți ni­mic pe față, iar dacă ieșiți în aer liber, folosiți un­gu­ente pe bază de propolis. Aplicați o dată la 10 zile praz fiert, ames­tecat cu zeamă de lămâie. Periodic, tre­­buie făcut un tra­tament cosmetic, efectuat de un spe­cialist.

Tenul cu sensibilitate vasculară (eritroză, cuperoză, acnee rozacee)

Dimineața – curățire cu infuzie de levănțică, apoi aplicarea unei creme de zi speciale. Machiaj ușor, cu pudră și fond de ten.

Seara – demachiere cu mișcări blânde, cu o cremă pe bază de lano­lină, ceară, miere, vitamina Pp, ex­tract de arnică.

La sfârșit de săptămână – com­­prese călduțe din următorul ames­­­tec: 5 picături ulei de măsline, 1 linguriță miere și 5 picături zeamă de lămâie. Se face o mască din: mărar tocat + 10 g tărâțe de grâu + 1 lin­guriță de miere.

Regiunea ochilor

La orice tip de ten, ochii se demachiază separat de restul feței, în fiecare seară, prin mișcări ușoare: de sus în jos și din afară înăun­tru. Se aplică atât seara, cât și dimineața, creme sau geluri speciale, masând ușor, circular, de circa 15-20 de ori. Măștile emoliente pot fi aplicate și în această zonă. Pentru prevenirea și atenuarea ridurilor (laba gâștii), puteți aplica în fiecare seară miere simplă sau în amestec cu lăptișor de matcă sau infuzie de petale de mac (se pun comprese seara). Pentru atenuarea cearcănelor și a edemelor, se utilizează infuzie de albăstrele sau suc proaspăt de cartof (în fiecare seară, timp de o lună). Compresele cu infuzie din petale de trandafiri (o linguriță de petale la o cană de apă) decongestionează. Pentru pleoape ridate, se folosesc comprese cu infuzie de nalbă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian