– Talentată, frumoasă, elegantă. O imagine perfectă, pentru un artist de valoare, care pune pariu cu succesul, la Eurovision –
Recapitulare în Grecia

– Bună ziua, Chişinău!..
– Bună ziua, Bucureşti! Îmi place salutul acesta pe model „Eurovision”, dar… nu sunt acasă. Vorbim de la Atena, acolo unde repet pentru acest concurs. O parte din echipa mea internaţională este greacă, aşa că ne-am reunit aici, pentru a mai pune lucrurile la punct. Din păcate, este lockdown în Grecia, aşadar suntem blocaţi şi tot ce putem face e să repetăm şi să stăm prin camere de hotel. Nu tu o plimbare, o masă în oraş, nimic. Foarte dificil, dar nu mă plâng, aceasta este situaţia pentru toată lumea. Nimeni nu mai poate face turnee de promovare ca în anii precedenţi; ne bazăm numai pe impactul reclamei online. Acum e greu să te întorci acasă, darămite să mai faci turnee internaţionale. Doamne ajută să se termine cu bine perioada Covid-ului şi să învăţăm să preţuim mai bine momentele frumoase pe care le aveam înainte. Parcă le luam ca atare, fără să le înţelegem profund valoarea.
– Suntem deja în al doilea an de pandemie… Cum v-aţi descurcat, atât tu, cât şi lumea artistică basarabeană, în 2020?
– Anul trecut a început tot cu pregătiri pentru concursul „Eurovision”, dar după ce virusul acesta ne-a dat lovitura şi toată planeta s-a închis, evenimentul s-a amânat. A fost foarte greu, pentru că la noi, statul nu a ajutat cu nimic artiştii sau pe ceilalţi angajaţi ai acestei industrii. De un an şi jumătate, nu se întâmplă absolut nimic. Înţelegem situaţia, dar nu putem să nu vedem că în Rusia, de exemplu, s-au menţinut totuşi evenimentele, concertele, activitatea teatrelor, chiar dacă în număr limitat. Viaţa continuă parcă mai normal acolo. Sigur, sănătatea e cea mai importantă, şi tocmai de aceea eu încă din martie anul trecut am atârnat muzica în cui şi m-am concentrat asupra familiei, adică am stat nesperat de mult cu Christian, băieţelul meu de trei ani şi trei luni. Eu cred că pentru copii a fost cea mai fericită perioadă, mai ales pentru cei mici, ai căror părinţi, altminteri, muncesc zi lumină. La fel de fericită am fost şi eu, am primit pauza din carieră ca pe o posibilitate de a sta încontinuu cu fiul meu. Pe timpul verii, Turcia a fost deschisă pentru Republica Moldova, aşa că am fost amândoi la mare. Apoi, iar la muncă. Echipa s-a reunit pentru pregătirile „Eurovision 2021”, o echipă de vis, internaţională: din Moldova, Rusia, Grecia (Philip Kirkorov, Dimitris Kontopoulos, Mihail Gutseriev şi alţii). Am realizat că piesa aleasă iniţial nu se mai potrivea, pentru că era lentă, dramatică, de altfel se şi numea „Prison” (închisoare). Nu am vrut să adăugăm presiune pe o lume deja lipsită de libertăţile obişnuite, o lume stresată şi tristă. Astfel a apărut melodia „Sugar” (zahăr), una de o factură diametral opusă: veselă, colorată, dulce. Are şi o poveste haioasă acest nume al piesei… Compozitorul era în căutarea unui titlu cu priză, pe care să-l înţeleagă toată lumea. Stăteam cu toţii la o cafenea, vorbeam despre asta, când chelnerul ne-a adus zahăr pentru cafele. „Evricaaa!”, a strigat dintr-odată colegul nostru. „Sugar”, aşa se va numi piesa! Am lucrat întâi varianta rusească, apoi artista nominalizată la „Grammy”, Sharon Voughn, ne-a adaptat melodia la limba engleză. La ce visăm? La cea mai bună clasare a Moldovei din istorie, ba mai mult, ne dorim să câştigăm. Dacă nu munceşti cu gândul la victorie, la primul loc, e degeaba. Vrem mult de la noi, simţim presiunea aşteptărilor din partea ţării noastre, una de oameni atât de frumoşi şi talentaţi.
Buna școală rusească
– Am întrebat mai mulţi cântăreţi din Basarabia cum se explică densitatea de talent pe metru pătrat și performanța profesională de excepție? Te întreb acelaşi lucru și pe tine: ești un artist doldora de studii, de premii, și cu multă experiență.

– Mulţumesc de compliment în numele meu şi al artiştilor moldoveni. Explicaţia… În primul rând, contează foarte mult faptul că avem o mare diversitate etnică în Republica Moldova. Adică, aici locuiesc români, ucraineni, ruşi, bulgari, polonezi, evrei… Peste tot în lume este dovedit: cu cât amestecul acesta este mai divers, cu atât oamenii sunt mai frumoşi şi mai talentaţi. În al doilea rând, sistemul de studiu muzical şi de învăţământ, în general, este rusesc, adică unul foarte riguros, strict, chiar dur. Profesori în vârstă, exigenţi, până nu-ţi iese ceea ce ai de făcut, nu te ridici de la pian. Da, am primit şi noi democraţia aceasta nouă, în care faci tot ce vrei, dar sistemul de odinioară a dăinuit şi ne-a intrat în sânge. Eu am făcut şcoală românească (la şcoală am învăţat limba română), una ceva mai liberă decât cea rusească, dar rigoarea era aceeaşi, clar inspirată din sistemul sovietic. Când eram elevă, nu aveam posibilitatea să am pian acasă. Primii doi ani, eu rămâneam în clasă după ore şi exersam acolo, la şcoală. Profesorii mă înţelegeau şi-mi lăsau sala de pian, ca eu să-mi fac studiul individual. Profesorii noştri sunt foarte inimoşi, pun suflet enorm, dar, în acelaşi timp, vor rezultate. Nu există jumătăţi de măsură. La partea vocală, la fel. În timp, a apărut o mică problemă la acest capitol. Când carierele noastre de solişti vocali prind avânt internaţional, avem mari probleme să ne adaptăm la stilistica europeană. Noi cântăm deschis, larg, cu suflet, cu tehnici şi inflexiuni ruseşti. Ne concentrăm mult şi pe texte, pe semnificaţia cuvintelor cântate. Când ajungem pe mâna specialiştilor europeni, au de lucru cu noi, pentru că muzica occidentală se axează pe ritm, pe structuri moderne. Am luat lecţii de canto la Bucureşti, tocmai pentru a mă adapta acestui stil, iar profesoara mea îmi spunea mereu să renunţ la inflexiunile ruseşti, unele care par luate din operă, nu din muzica pop. La fel îmi spune azi profesoara de canto din Grecia: „Cânţi ca toţi ruşii, ieşi din stilul acesta dramatic, cântă modern, sexy!”. Ha! Ha! Acum, concluzionând, poate tocmai combinaţia aceasta de şcoală rusească, împletită cu o mare dorinţă de a răsplăti eforturile profesorilor şi ale părinţilor, îi face pe artiştii moldoveni atât de serioşi şi, implicit, foarte apreciaţi.
Cu bunica de mână
– Şi în cazul tău au făcut părinţii eforturi ca să poți studia?

– În cazul meu, bunica este stâlpul. Tot ce am făcut în viaţă i se datorează ei. M-a determinat să fiu perfecţionistă, cu ea de mână mergeam la cele mai bune şcoli, la profesori, la toate concursurile internaţionale. Mică fiind, nu-i înţelegeam tot timpul determinarea, pentru că eu tot ce voiam era să mă joc, să am o copilărie normală, dar nu am avut parte de aşa ceva. Numai muncă, studiu şi concursuri. Cu bunica de mână! Părinţii mei au divorţat când eu eram mică, iar bunica a ales să mă ia sub aripa ei, ca să-i lase timp mamei să muncească, să câştige bani pentru mine. Bunica a crezut foarte mult în talentul meu, nu concepea ca eu să-l irosesc. Eram energică, prietenoasă, îmi spune şi acum că a făcut tot posibilul să mă ţină mereu ocupată, ca să nu devin vreun „bandit”, sub influenţa unor tineri scăpaţi din mână de părinţi. Și uite aşa, sub supravegherea ei, am făcut opt ani de dans, în paralel cu şcoala de muzică şi cu Liceul Teoretic. Apoi, „Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice”. Foarte puternică femeie, bunica! Nu se plânge niciodată, mereu îmi spune să merg înainte, orice ar fi. Eu sunt Foc, ea e Apă. Eu întâi fac, apoi gândesc, pe când ea, întâi analizează totul până la cel mai mic amănunt şi abia apoi acţionează. E critică. Vorbim zilnic, chiar şi în prezent mă sună să mă mustre: „Ți-am văzut rochia! De ce te-ai îmbrăcat aşa, arăţi grasă! Și ce-i cu melodia asta? Nu-mi place, nu-ţi pune în valoare vocea!”. Ha! Ha! Dar eu ştiu că dacă ea mă sună şi mă critică, înseamnă că se simte bine, că e sănătoasă şi cu mintea ageră.
– Toată truda la care ai fost supusă de mică s-a dovedit de mare folos, ai ajuns artist emerit…
– Este adevărat. Atât de multe concursuri internaţionale am câştigat, încât am devenit, la optsprezece ani, cel mai tânăr artist care să primească distincţia de „Maestru în artă, artist emerit al Republicii Moldova”. Dar această onoare i se datorează ei, bunicii mele, care mă ducea peste tot. La competiţiile unde participam, copiii şi tinerii veneau însoţiţi de producători, de sponsori. Eu veneam cu bunica. Banii pentru clipuri şi deplasare îi obţineam de la oameni de afaceri locali, iar datoriile le plăteam din premiile câştigate. Au avut încredere în mine, m-au ajutat. Apoi, am primit distincţia de care vorbeai. Dar azi, când lumea mă prezintă „Maestru în arte…”, nu-mi place. Se pune o povară pe umerii mei, parcă mă obligă permanent să fiu mult mai bună decât alţii şi este foarte stresant.
„Iubesc Chişinăul. Niciodată nu m-am gândit să îl părăsesc”
– Natalia, ce limbă se vorbeşte în familia ta?

– Cei mai mulţi din familie, inclusiv bunica, suntem polonezi. O altă parte, ucraineni (familia tatălui meu). Din cauza regimului sovietic, în copilărie vorbeam rusă oficial, iar în familie, poloneză şi ucraineană. Am și crezut că spiritul acestor două etnii este şi al meu. Asta, până să-mi cunosc rudele poloneze. Mă înşelasem amarnic! Ei sunt atât de calmi, de liniştiţi, de calculaţi, pe când eu sunt moldoveancă cu sânge clocotitor. Cu cât trec mai mult prin viaţă, cu atât realizez că firea mi-e de latin, cu sânge care arde intens pentru orice. La şcoală am învăţat în limba română. Aşadar, în ciuda amestecului de neamuri din familia mea, eu, înainte de toate, sunt moldoveancă.
– Te-ai născut şi trăieşti în Chişinău, un oraș frumos, care nu și-a pierdut farmecul interbelic. Cum arată acum, primăvara?
– Iubesc oraşul acesta. Mai ales străzile lui mici, cafenelele, parcurile au mult farmec primăvara. Este un oraş verde Chişinăul, iar în luna mai, e splendid. Dar peisajul oraşului e completat primăvara de frumuseţea deosebită a femeilor. Sunt naturale, dar pun preţ pe cum arată şi cum se îmbracă, şi ai spune că defilează la un concurs de eleganţă. În plus, Chişinăul este plin de copii, or, un oraş cu mulţi copii este un oraş viu, un oraş vesel. Da, iubesc Chişinăul, îl iubesc atât de mult, încât niciodată nu am conceput să-l părăsesc, să locuiesc în altă parte. Mi-am dorit întotdeauna să trăiesc aici, alături de familia mea, şi doar să călătoresc în alte părţi. Până acum am reuşit să fac lucrul acesta şi sunt extrem de fericită. Dar este greu, pentru că show-business-ul din Republica Moldova nu are nici show, nici business. Între toate oraşele, doar Chişinăul are două, trei săli, în rest, nimic. De ce am rămas aici? Pentru că am avut şi noroc, pe lângă multă muncă. Am susţinut spectacole internaţionale, am cântat atât la Bucureşti, cât şi la Moscova. Nu am plecat de tot și pentru că bunicii mi-au rămas aici, şi pentru nimic în lume nu i-aş părăsi. Când nu ai pe nimeni, e uşor să închizi uşa şi să pleci, dar când viaţa ta, sufletul tău, oamenii pe care-i iubeşti sunt într-un loc, pur şi simplu nu poţi pleca definitiv. Sincer, spun cu toată inima că este o şansă enormă să am posibilitatea să rămân acasă şi, totuşi, să am o carieră de succes. Este varianta la care am visat şi iată că se împlineşte.
– Să mai zăbovim pe străzile Chișinăului, un oraș de care multor români plecați din Basarabia le e dor. Cum era adolescenta Natalia?

– Mă ademeneşti în acele vremuri şi îmi place. Academia de muzică nu e departe de casa mea şi îmi plăcea la nebunie să fiu studentă acolo, pentru că e într-o clădire specială. Nu e una din aceea pătrată, de tip sovietic, ci una veche, elegantă, imperială. Cum o vedeam la capătul străzii, aveam plăcerea aceasta estetică, bucuria să fiu parte din ea. Ieşeam cu colegii în parcul de lângă Academie, simţeam că suntem speciali, aparte, faţă de alţi studenţi. Chiar mă mândresc cu faptul că am fost într-o grupă de excepţie, majoritatea colegilor mei au ajuns artişti cunoscuţi şi apreciaţi. Eram muncitori, eu deja din facultate câştigam bani, cântând la evenimente. Am fost mereu foarte cuminte, am savurat viaţa de student prin prisma studiului, nu a distracţiei. Nu ieşeam deloc în cluburi, eram ascultătoare şi controlată în continuare de bunica. Apoi, la optsprezece ani, am primit cea mai cruntă lovitură a vieții: a murit mama. Transformarea mea din copil în adult s-a produs într-o singură noapte. Dacă până atunci mama şi bunica erau responsabile de mine, din acea noapte am devenit eu cea care a trebuit să aibă grijă de familie. M-am schimbat radical. În noaptea aceea am înţeles că dacă eu nu voi putea face anumite lucruri, nimeni nu le va face pentru mine. Nu m-am mai plâns niciodată de nimic, nu m-am codit în faţa niciunei responsabilităţi. Am mers înainte cu toată forţa, pentru a avea grijă de familia mea. Un timp am suferit că Dumnezeu mi-a luat prea mult, odată cu mama. Apoi am realizat că în toate există un echilibru, că ce ți se ia ți se dă înapoi. Cred în energia de Sus care ne ghidează pe toţi, care face ca până la urmă lucrurile care ni se par dureroase să devină armonie.
– Îţi seamănă băiatul tău, Christian?
– Christian e foarte muzical. Mă uit la el şi mă văd pe mine. Sportiv, dinamic, îşi doreşte realizări dintr-o singură încercare. Săgetători amândoi, vrem să controlăm totul. Suntem de-a dreptul telepatici, dacă nu sunt lângă el şi am o zi mai grea, mă sună bona şi-mi spune: „Sigur nu sunteţi prea bine, pentru că nici lui Christian nu-i intru în voie cu nimic”. Va învăţa muzică, va face un instrument, pentru că din proprie experienţă ştiu că oamenii care au drag de artă văd altfel viaţa. Alte culori are lumea pentru aceşti oameni. Da, vreau ca băiatul meu să aibă parte de cât mai multă artă în viaţă, dar parcă nu mi-aş dori să urmeze o carieră profesionistă în muzică. E prea greu. Prea multe sacrificii. Cel mai dificil este că nu poţi avea o viaţă de familie, în adevăratul sens al cuvântului.
Cu inima deschisă
– În afara copilului, mai este loc și pentru o altă iubire în viața ta?

– Inima mi-e deschisă, sunt un om care nu poate trăi fără iubire. Eu şi tatăl băiatului meu ne-am despărţit, dar dacă acum nu sunt în nicio relaţie sentimentală, nu înseamnă că am renunţat la dragoste. În continuare îmi doresc o viaţă precum visul american: casă mare, familie numeroasă, copii şi nepoţi împreună, doi câini, curte cu iarbă şi flori. Eu cred sincer că lucrul cel mai important pentru o femeie este să fie fericită ca… femeie. O nouă iubire, dacă va veni, este foarte bine primită în inima mea. Din experienţa de până acum, pot spune că în viaţă, lucrurile cele mai frumoase apar când nu ne aşteptăm, iar nu atunci când tânjim după ele.
– Natalia, îţi urăm mult succes la Eurovision, la fel cum îi ţinem pumnii şi lui Roxen, reprezentanta României!
– Mulţumesc foarte frumos pentru urări şi pentru şansa pe care mi-aţi dat-o să mă prezint românilor. Iubesc foarte mult publicul din România. Înainte de pandemie, am avut multe concerte prin ţară. Cât despre Eurovision, cum românii nu au voie să voteze pentru Roxen, îi îndemn să-şi dea voturile Republicii Moldova. Cu siguranță, și noi, moldovenii, vom vota la fel pentru fraţii români. Nu avem alţi prieteni în această competiţie, România şi Moldova au fost mereu singurele care s-au susţinut una pe cealaltă, ca surorile. Hai, Moldova! Hai, România!
Foto PR