– Biserici preferate din București –

Printre credincioșii ce merg an de an să celebreze Învierea în biserici se numără și mulți actori. Obiceiul are tradiție în București. În timp ce unii preferă biserica din parohia lor, unde slujesc preoți ce le sunt și duhovnici, alții își părăsesc cartierul pentru a trăi Învierea la biserici celebre din Capitală. Un traseu, nu doar spiritual, ci și… cultural.
Mânăstirea Stavropoleos
Este preferata intelectualității orașului și a lumii artistice. Aici pot fi văzute mereu actrițele Valeria Seciu și Magda Catone, trupa actorilor de la „Teatrul Mic”, aduși la începuturi de marea actriță Poldi Bălănuță, oameni din presă, dar și oameni politici. Multe familii de tineri își aduc și copiii la împărtășit, în biserica păstorită de prețuitul părinte Iustin Marchiș. La Stavropoleos nu ai să vezi niciodată îmbrâncelile pentru „paște” sau pentru aghiazmă, Învierea e cu adevărat „luminată”, totul decurge în perfectă ordine şi deplină eleganţă. Dacă bisericilor li s-ar acorda stele, cu siguranţă că Biserica Stavropoleos ar primi cinci. Nu degeaba este printre foarte puţinele edificii din Bucureşti trecute în faimosul ghid „Michelin”. Dincolo de atmosfera care-ţi încălzeşte sufletul, Mânăstirea Stavropoleos îţi încântă şi ochii cu o arhitectură superbă, dar şi auzul, cu minunaţii cântăreţi de la strană, care păstrează în muzica lor, cu sfinţenie, tradiţia muzicii psaltice.
Biserica „Sfântul Silvestru”
O altă biserică foarte populară în rândul intelectualilor este Biserica Sfântul Silvestru. Ea a rămas în inima multor credincioşi, de pe când părintele Constantin Galeriu îşi ţinea aici, încă din timpul comunismului, faimoasele sale predici. Lumea venea puhoi, nu doar din Bucureşti, ci din toată ţara, ca să-l asculte pe bunul părinte, atât de blând cu oamenii, dar atât de dur cu autorităţile vremii. La Biserica Sfântul Silvestru a mai slujit și părintele Nicolae Bordaşiu, apropiat al părintelui Arsenie Boca. El a făcut parte, alături de scriitorul Vasile Voiculescu, de părintele Sofian Boghiu şi de mulţi alţi intelectuali, din cunoscuta grupare isihastă „Rugul aprins”, ce îşi găsise refugiu în perioada interbelică şi-n primii ani ai comunismului, la Mânăstirea Antim. Toţi acei oameni şi-au plătit credinţa cu ani grei de temniţă. În această biserică, puteţi vedea icoane pictate de Sorin Dumitrescu, care este, de altfel, nelipsit de la slujbe. În curtea bisericii se află şi mormântul modest al părintelui Galeriu, la care puteţi aprinde o lumânare.
Biserica Kretzulescu
Înălțată pe Calea Victoriei, în apropiere de Palatul Regal, este una dintre cele mai simple, dar cu atât mai frumoase biserici din București. Aici slujeşte părintele Nicolae Răducă, un mare profesor teolog. Una dintre enoriaşele sale cele mai fidele a fost Olga Tudorache, actriță de geniu, dascăl înzestrat cu un har special (mulți dintre marii noștri actori i-au fost studenți). Dar eu am cunoscut-o într-o postură mai deosebită. Într-o vreme, eram enoriașele aceleiași parohii. Doamna Olga era nelipsită de la slujbele Bisericii Kretzulescu. Și când spun „nelipsită”, asta înseamnă că venea nu doar la liturghia duminicală, ci și la acatistele de miercuri sau de vineri și era foarte implicată în bunul mers al parohiei.
Biserica Rusă
În altarul ei slujeşte un preot-vedetă, părintele Vasile, cel cunoscut prin emisiunea de la TV „Duhovnicul de la miezul nopţii”. Cum această biserică, ce are ca hram ziua Sfântului Nicolae, este şi paraclis studenţesc, fiind situată vizavi de Universitate, ea este întotdeauna plină-ochi de tineri evlavioşi, care-şi amintesc de Dumnezeu, chiar şi în afara sesiunii.
Biserica Patriarhiei, Schitul Darvari
Mulţi creştini cu frica lui Dumnezeu vor să ia, dacă se poate, lumină chiar din mâna Patriarhului Daniel. Aceştia se îngrămădesc cu miile în noaptea de Înviere pe Dealul Mitropoliei, atraşi şi de soborul de înalţi prelaţi ce slujeşte alături de Patriarh, dar şi de celebrul cor al Catedralei Mitropolitane. În schimb, bucureștenii care-şi doresc un loc liniştit şi plin de har merg la minunatul schit Darvari, care funcţionează tot în regim mânăstiresc. Nu este nevoie să mergi până în nordul Moldovei sau în Maramureş pentru a simţi pacea mânăstirilor. Este de ajuns să părăseşti aglomeratul bulevard Maria Rosetti şi, la un colţ, să o iei în sus pe micuţa stradă Darvari, să asculţi toaca bătând şi dangătul mângâietor al clopotelor ca să simţi deja o presimțire a Raiului.