Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un caz de manual: cazul Nădlac

Un raport oficial dat publicității la fi­nele anului trecut (din păcate n-a fă­cut vâlvă în presa noas­tră preocupată de ni­micuri) revela o realitate pur și simplu șocantă: în plină pandemie, când tranzitul de persoane și de mărfuri a fost în evi­dent și explicabil declin peste tot în lu­me, încasările Vamei Nădlac au cres­cut de 25 de ori (da, ați citit bine) față de perioada similară a anului prece­dent, înainte de criza sanitară. Același ra­port semnala creșteri ale încasărilor la ab­solut toate categoriile de taxe: ro­vi­nie­te, autorizații speciale de trans­port, amenzi etc. În plus, o comparație între cele două perioade arăta că în 2020 fu­seseră înregistrate ca tranzitând Vama Nădlac 70.000 de vehicule în plus față de 2019!

Toate aceste fenomene, demne de „Cartea Recordurilor”, au o explicație mult mai simplă decât am fi tentați să credem. Ce s-a întâmplat anul trecut la Vama Nădlac a fost, de fapt, rezultatul anihilării unei rețele tipic fanariote de șpăgi și relații controlate politic (în­tâm­­plător, sau mai degrabă nu, de PSD). Sis­temul furniza funcții călduțe în ad­ministrația vamală și cerea înapoi, pe lângă banii de „instalare”, cote lunare, cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro, pentru menținerea susținerii politice. Ca să se strângă toate aceste sume, șpă­gile în vamă variau între 5 și 100 de euro de mașină. Numai dacă înmulțim cele 70.000 de vehicule în minus, din 2019, cu o medie a șpăgii de 30 de eu­ro, și ajun­gem la ordinul milioanelor de euro. Și asta, doar pentru un clipit de ochi, cât trecea mașina prin vamă fără să de­clare nimic. Până la urmă, rețeaua Năd­lac a fost destructurată, au fost făcute ares­tări, iar controalele din vamă au fost draconice, pe durata lui 2020. De frica legii și a controalelor, va­meșii au în­registrat – presupunem – cam tot ce a trecut pe la Nădlac. De aici recor­durile „Guiness” la încasări, de aici traficul fabulos din vremea pan­demiei.

Cazul Nădlac e atât de limpede, că ar trebui predat în universități. Dincolo de demonstrația piramidei de putere ca­re a acaparat multe dintre instituțiile noas­tre, el demonstrează și forța șo­cantă a schimbării. Ajunge să dai jos trei-patru corupți din jilțurile lor fa­nariote, ajunge să bagi un pic frica în sub­alterni, nu brutal, ci prin simple me­canisme de control inopinat, și di­fe­rența se vede deja. Și nu e o diferență de zecimale, e o diferență de cinci, de 25 sau de 70 de ori mai mare. Și, la final, o diferență de milioane bune de eu­ro, care nu intră în buzunarele sus-pu­șilor politici, ci merg la bugetul de stat. Schimbarea pe care ne-o dorim noi, cei mulți, neracordați la „rețea”, nu se poate face decât ca „în cazul de manual Nădlac”. Instituție cu instituție, domeniu cu domeniu. Cazul scandalos al uciderii ursului Arthur, ajuns și el în atenția DNA, ne-a readus în atenție un alt domeniu care colcăie de corupție.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian