
Din relatarea dvs. nu rezultă dacă vi s-au efectuat și radiografii dentare. În caz negativ, cred că ar fi utilă o radiografie dentară generală, deoarece durerile ar putea fi provocate și de un focar de infecție dentar sau de o sinuzită maxilară, care va trebui să fie tratate corespunzător.
* Puteți încerca și un tratament naturist: cu ceai de soc (Sambucus nigra) – infuzie dintr-o lingură cu flori de soc la 200 ml apă, sau cu ceai din frunze de iederă (Hedera helix) – decoct dintr-o lingură cu frunze de iederă fierte în 200 ml apă.
* Aplicațiile locale externe cu unguentul Boicil Forte (se găsește în farmacii) pot contribui și ele la reducerea durerilor faciale.
* Apreciez că v-ar putea fi de un real folos un tratament fizioterapic (ionizări, galvanizări) într-o stațiune balneară, de care puteți beneficia pe baza unei trimiteri de la medicul de familie, însoțită de carnetul de asigurare medicală și de dovada plății contribuției de asigurări medicale.
Multă sănătate!
ALEXANDRU P.
„Sufăr de arteriopatie obliterantă” (Răspuns pentru RAREȘ B., F. AS nr. 1384)
Efecte foarte bune în ameliorarea circulației arteriale și venoase, reducerea edemelor (inflamațiilor membrelor) precum și tratarea cu succes a unor afecțiuni reumatismale se pot obține prin aplicații locale, exclusiv externe, cu tinctură de spânz. Încercați și dvs. și sper să beneficiați de aceste efecte. Tinctura de spânz o puteți prepara singur, turnând într-o sticlă închisă la culoare 6 părți alcool de 60°, peste o parte rădăcină de spânz. Lăsați apoi la macerat, la întuneric, timp de o lună, după care tinctura obținută poate fi folosită. Mai simplu e să o cumpărați de la Plafar. Aveți însă o deosebită grijă ca tinctura să nu ajungă pe mâna unor persoane neavizate, care să o confunde cu o băutură alcoolică, deoarece spânzul face parte din categoria plantelor medicinale otrăvitoare. După aplicațiile externe cu tinctură (care se fac numai pe zone ale pielii lipsite de ulcerații, răni sau zgârieturi), este necesar ca persoana care o utilizează să se spele bine pe mâini. În cazul în care aveți posibilitatea, v-aș recomanda să faceți și mofete, într-o stațiune balneară. Sănătate!
VICTOR D.
„Caut un leac pentru veruci plantare” (Răspuns pentru SABINA L., F. AS nr. 1422)
Nu trebuie să disperați! Și fiica mea a fost într-o situație identică în urmă cu peste 22 de ani, când era elevă în clasa a VIII-a, și a scăpat definitiv de acestea. Din cauza verucilor de pe degete, abia putea ține creionul în mână și a început să aibă negi și pe tălpile picioarelor. A urmat mai multe tratamente de specialitate prescrise de medici, dar fără nici un rezultat. S-a hotărât extirparea chirurgicală a verucilor. În ziua programată pentru operație, din cauza serviciului (lucram în comerț), nu am reușit să duc fetița la spital. În acea zi, a dat Dumnezeu de a intrat în magazin o tânără binevoitoare, care, văzându-mă disperată, m-a întrebat ce am pățit și eu i-am povestit necazul meu. Mi-a spus că a doua zi se duce acasă, la țară, și când se va întoarce îmi va aduce o plantă medicinală mai puțin cunoscută, cu ajutorul căreia fetița mea se va vindeca fără intervenție chirurgicală. După trei zile, a venit și mi-a dat o pungă de hârtie cu circa 200-250 g plantă verde, proaspăt culeasă (era mijlocul verii). Mi-a spus să împart cantitatea în două părți și prima parte să o pun în 3 l de apă și să o fierb 1-2 minute, apoi să o las să se răcească până ce fetița suportă să-și bage mâinile și picioarele în fiertură. Tratamentul ține 20-25 de minute și se face de două ori pe zi. A doua și a treia zi se poate reîncălzi fiertura, apoi se aruncă. Se pregătește a doua parte din planta rămasă, respectând aceleași reguli (în total 6 zile de spălături). Am respectat întocmai sfatul primit, fără prea multă încredere, și – minune dumnezeiască! Când a terminat tratamentul, fetiței mele i-au dispărut verucile pentru totdeauna, fără a lăsa urme. Am aflat că planta se cheamă popular struțișori (Selaginella helvetica) și crește între stânci, pe malurile Crișului. Multă sănătate!
TUDORIȚA – Oradea
„Caut un remediu pentru gonartroză acută” (Răspuns pentru CLAUDIA S. – Arad, F. AS nr. 1441)
Pentru boala inflamatorie, degenerativă și dureroasă ce vă afectează genunchiul, puteți să aplicați cu încredere un „plasture” cu muștar, al cărui efect este imediat. Procedați în felul următor: amestecați trei linguri de boabe de muștar (măcinate sau zdrobite) cu apă rece, până ce rezultă un piure mai gros. Ungeți o bucată de pânză cu un strat de piure, lăsați să stea câteva minute (pentru ca uleiurile eterice să acționeze) și aplicați-o pe locul dureros. Când simțiți că vă arde, dați-o jos, apoi clătiți locul cu apă caldă.
* Pentru lipsa de calciu: sfărâmați mărunt o coajă de ou și puneți pudra obținută într-o sticlă închisă ermetic. Adăugați sucul de la o lămâie și lăsați-l la rece două ore. Agitați sticla, filtrați, adăugați 0,5 l de apă și îndulciți cu miere. Beți preparatul pe parcursul unei zile. Urmați tratamentul timp de trei săptămâni. Multă sănătate!
MAGDA S. – București
„Sufăr de o alergie la ochi” (Răspuns pentru LARISA D., F. AS nr. 1450)
La Institutul „Cantacuzino” din București se făceau autovaccinuri, foarte eficiente. Nu sunt sigură că se mai fac în prezent, dar vă recomand să vă interesați.
* Pentru întărirea sistemului imunitar, vă recomand să consumați un ceai preparat din următoarele plante medicinale: trei-frați-pătați (părțile aeriene), busuioc, lavandă, măghiran, mușețel și coada-șoricelului – amestec în părți egale. În 500 g apă se pun 6 linguri de amestec și se face o infuzie. Se beau 3 căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese, apoi se stă pe partea dreaptă timp de 20 de minute. Este un puternic dezinfectant. Cu acest ceai se drenează bila și se reechilibrează funcția ficatului, a pancreasului și mai ales a splinei, care este responsabilă de imunitatea organismului. Nu consumați alcool, conservanți, arome sintetice, coloranți, carne și preparate de porc pe toată perioada tratamentului! De asemenea, fumatul este cu desăvârșire interzis! Să auzim numai de bine!
VALERIA P. – Brașov