MIEREA DE ALBINE
Oboseală, apatie, epuizare
Iată o combinație infailibilă: mierea și zerul de lapte. Mai precis: energie și substanțe vitale. Când vă simțiți epuizați după un efort mare, intelectual sau fizic, beți un pahar de zer proaspăt, amestecat cu două lingurițe de miere.
Ciupercă la degetele picioarelor
O rețetă scandinavă: amestecați miere cu polen pisat și ulei de pește, până ce obțineți o emulsie omogenă. Aplicați-o pe locurile bolnave de mai multe ori pe zi.
Alergie la fân și polen
Se manifestă printr-un strănut chinuitor, însoțit de lacrimi, mucozități lichide sau, dimpotrivă, nas înfundat, ochi roșii, înlăcrimați etc. La venirea verii, când alergicii știu ce urmează, sunt sfătuiți să mănânce zilnic una sau două lingurițe de miere. Cura trebuie începută cu șase săptămâni înainte de instalarea strănutului. După o perioadă îndelungată, de unu-doi ani, organismul devine imun la polen. Mierea trebuie să provină de la un stup care să nu se afle la o distanță mai mare de zece kilometri de locuința dvs. Mierea trebuie să conțină polenul care provoacă alergia. Cui pe cui se scoate. Același principiu care funcționează și în homeopatie, când același agent care provoacă boala o și vindecă atunci când este foarte diluat.
Probleme legate de circulația sângelui
Vin de miere
Celebra călugăriță germană Hildegard van Bingen își vindeca bolnavii cu probleme legate de circulație cu următoarea rețetă: 400 grame de miere curată se amestecă în trei litri de vin, apoi se pun la fiert pe flacără mică. Când dă în clocot, se adaugă 150 ml suc de pelin. Se mai lasă 4-5 secunde pe foc, apoi se toarnă lichidul în sticle sterilizate. Se bea din două în două zile, dimineața, pe stomacul gol, un păhărel cu vin.
Amigdalită
Amestecați într-o ceșcuță 2-3 lingurițe de miere cu 60 de picături de propolis lichid sau cu 3 lingurițe de oțet. În primul caz se ține mierea în gură până ce se topește încet. În al doilea caz, se amestecă cu apă caldă și se face gargară.
Sinuzită
Se mestecă de șase ori pe zi, vreme de 15-20 de minute, bucăți de fagure de miere de circa 2 cm grosime. Tratamentul durează o săptămână. După aceea, se administrează miere curată, după mesele principale. Se ține pe limbă cât mai mult.
Dureri reumatice
Se înfierbântă două linguri de miere pe baie de abur, apoi se aplică pe locul dureros. Deasupra se pune un bandaj gros. Se lasă cataplasma peste noapte.
Insomnie
Miere cu bere
Puneți să se încălzească până ce dă aproape în fiert, un sfert de litru de bere blondă. Lăsați-o să se răcească ușor, apoi dizolvați în ea o lingură de miere. Se bea înainte de a vă culca.
Arsuri
Mierea este un leac excelent în arsuri, potolește durerile, împiedică formarea bășicilor și grăbește vindecarea: se aplică pe arsură, de mai multe ori pe zi.
Răni
Grecii antici știau deja că mierea vindecă spectaculos orice răni. Raniților în lupte li se dezinfectau mai întâi rănile cu apă caldă, apoi se aplicau deasupra bandaje de in unse cu un strat gros de miere. Se aplică o dată pe zi.
Constipație
Beți dimineața pe stomacul gol un pahar de apă călduță în care dizolvați o linguriță de miere.
MÂNCĂRURI-MEDICAMENT
Preotul Sebastian Kneipp, celebrul vindecător german, a afirmat încă din secolul trecut: „Cel mai bun drum către sănătate nu duce la farmacie, ci în bucătărie”. Astăzi, lucrul acesta a fost dovedit: o alimentație corectă preîntâmpină bolile și le vindecă pe cele existente. Iată câteva diete propuse de medicii americani nutriționiști, în cazul unor boli curente.
Boli de stomac
Nu există o prescripție tip. Bolnavii de stomac trebuie să-și alcătuiască singuri dieta, mâncând alimente ușoare, care nu produc dureri. În general, alimentele contraindicate sunt: fructele uscate (nuci, alune), castraveții, varza, băuturile acidulate, condimentele iuți, alcoolul. Se recomandă legume cât mai bogate în fibre: cartofi, morcovi și țelină fierte, cereale complete.
Hipertensiune
Primele urgențe: eliminarea grăsimilor, a prăjelilor și a mezelurilor, consum masiv de legume și fructe. Reducerea drastică a sării. Folosiți sarea marină sau sarea iodată. Dar fiți atenți și la faptul că multe alimente sunt gata sărate: conservele, mezelurile, brânzeturile. Reduceți consumul de alcool la 1/8 l pe zi.
Tulburări de metabolism și exces de colesterol
E aceeași cu cea prescrisă la hipertensiune: puține grăsimi, multe legume și fructe. Legumele conțin fibre și vitamine care acționează eficient asupra valorilor crescute de grăsimi din sânge.
Osteoporoză
Se recomandă o alimentație bogată în calciu. Mai ales după vârsta a doua se recomandă ingerarea zilnică de 1.000 mg de calciu (800 ml lapte, 5 pahare de iaurt, 100 g brânză, 400 g varză crudă). Calciul trebuie mâncat mai ales în combinație cu un alt fel de mâncare. Stomacul se golește mai încet, producția de sucuri gastrice este mai mare. În felul acesta, calciul este mult mai bine preluat și stocat.
Diabet
Primul lucru pe care trebuie să-l facă diabeticii este să piardă din greutate. Mâncarea trebuie să fie săracă în calorii, săracă în grăsimi și în albumine. Baza alimentației trebuie să o constituie hidrații de carbon: fructe uscate, pâine integrală, paste făinoase, fulgi de porumb și de ovăz, orez, anumite fructe. Vitaminele C, E, beta-caroten.
Reumatism
Interzicerea mezelurilor, a măruntaielor de animale, a grăsimilor. Se recomandă peștele, de două ori pe săptămână, și produsele lactate degresate. Din când în când, câte un post ar fi ideal. Porția de carne slabă sau pește nu trebuie să fie mai mare de 150 grame.
Oboseală psihică și lipsă de concentrare
Se recomandă o alimentație bogată în hidrați de carbon (făinoase, orez, pâine integrală, alune și nuci), multe lichide, vitamine, pastile de magneziu și calciu.