Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri de sănătate cu alimente

MIEREA DE ALBINE

Foto: Shutterstock – 3

Oboseală, apatie, epuizare

Iată o combinație infailibilă: mie­rea și zerul de lapte. Mai precis: ener­gie și substanțe vitale. Când vă simțiți epuizați după un efort mare, in­telec­tual sau fizic, beți un pahar de zer proaspăt, amestecat cu două lingurițe de miere.

Ciupercă la degetele picioarelor

O rețetă scandinavă: amestecați miere cu polen pisat și ulei de pește, până ce obțineți o emulsie omogenă. Aplicați-o pe locurile bolnave de mai multe ori pe zi.

Alergie la fân și polen

Se manifestă printr-un strănut chinuitor, însoțit de lacrimi, mucozi­tăți lichide sau, dim­potrivă, nas în­fundat, ochi roșii, înlăcrimați etc. La venirea verii, când alergicii știu ce urmează, sunt sfătuiți să mănânce zil­nic una sau două lingurițe de miere. Cura trebuie începută cu șase săp­tă­mâni înainte de in­stalarea strănutu­lui. După o perioadă îndelungată, de unu-doi ani, organismul devine imun la polen. Mierea trebuie să provină de la un stup care să nu se afle la o distanță mai mare de zece kilometri de lo­cu­ința dvs. Mierea trebuie să conțină pole­nul care provoacă aler­gia. Cui pe cui se scoa­te. Același principiu care funcțio­nează și în homeo­patie, când același agent care provoacă boala o și vin­decă atunci când este foarte diluat.

Probleme legate de circulația sângelui

Vin de miere

Celebra călugăriță germană Hilde­gard van Bingen își vin­deca bolnavii cu probleme legate de circulație cu ur­mătoarea rețetă: 400 grame de miere curată se amestecă în trei litri de vin, apoi se pun la fiert pe flacără mică. Când dă în clocot, se adaugă 150 ml suc de pelin. Se mai lasă 4-5 secunde pe foc, apoi se toarnă lichidul în sticle sterilizate. Se bea din două în două zile, dimineața, pe stomacul gol, un păhărel cu vin.

Amigdalită

Amestecați într-o ceșcuță 2-3 lin­gu­rițe de miere cu 60 de picături de propolis lichid sau cu 3 lingurițe de oțet. În primul caz se ține mierea în gură până ce se topește încet. În al doilea caz, se amestecă cu apă caldă și se face gar­gară.

Sinuzită

Se mestecă de șase ori pe zi, vreme de 15-20 de minute, bucăți de fagure de miere de circa 2 cm grosi­me. Tratamentul durează o săptămână. După aceea, se administrează miere curată, după mesele principale. Se ține pe limbă cât mai mult.

Dureri reumatice

Se înfierbântă două linguri de miere pe baie de abur, apoi se aplică pe locul dureros. Deasupra se pune un bandaj gros. Se lasă cataplasma peste noapte.

Insomnie

Miere cu bere

Puneți să se încălzească până ce dă aproape în fiert, un sfert de litru de bere blondă. Lăsați-o să se răcească ușor, apoi dizolvați în ea o lingură de miere. Se bea înainte de a vă culca.

Arsuri

Mierea este un leac excelent în arsuri, potoleș­te du­re­rile, împiedică for­marea bășicilor și gră­­beș­te vin­de­carea: se aplică pe arsură, de mai mul­te ori pe zi.

Răni

Grecii antici știau deja că mierea vin­de­că spectaculos ori­ce răni. Raniților în lup­te li se dezin­fectau mai întâi rănile cu apă cal­dă, apoi se apli­cau dea­­su­pra bandaje de in unse cu un strat gros de mie­re. Se aplică o dată pe zi.

Constipație

Beți dimineața pe stomacul gol un pahar de apă călduță în care dizolvați o linguriță de miere.

MÂNCĂRURI-MEDICAMENT

Foto: Dreamstime

Preotul Sebastian Kneipp, ce­le­brul vinde­că­tor german, a afir­mat încă din secolul trecut: „Cel mai bun drum către sănătate nu duce la far­macie, ci în bucătărie”. Astăzi, lu­crul acesta a fost dovedit: o ali­men­tație corectă preîntâm­pină bolile și le vindecă pe cele existente. Iată câteva diete propuse de medicii americani nu­­triționiști, în cazul unor boli curente.

Boli de stomac

Nu există o prescripție tip. Bol­na­vii de stomac trebuie să-și alcă­tu­iască sin­guri dieta, mâncând ali­­mente ușoa­re, care nu produc dureri. În ge­neral, alimentele con­tra­indicate sunt: fructele uscate (nuci, alu­ne), castraveții, varza, băuturile aci­du­late, condimentele iuți, al­coolul. Se re­comandă legume cât mai bogate în fibre: cartofi, mor­covi și țelină fierte, cereale complete.

Hipertensiune

Primele urgențe: elimi­narea gră­si­milor, a pră­jelilor și a mezelu­rilor, consum masiv de legu­me și fructe. Re­ducerea drastică a sării. Folosiți sa­rea marină sau sarea iodată. Dar fiți atenți și la faptul că multe alimente sunt gata sărate: con­servele, meze­lurile, brân­zeturile. Reduceți con­su­mul de alcool la 1/8 l pe zi.

Tulburări de metabolism și exces de colesterol

E aceeași cu cea prescrisă la hi­pertensiune: puține grăsimi, multe le­gume și fructe. Legu­mele conțin fibre și vitamine care acționează efi­cient asu­­pra valorilor crescute de gră­simi din sânge.

Osteoporoză

Se recomandă o alimentație bo­gată în calciu. Mai ales după vâr­sta a doua se recomandă inge­rarea zilnică de 1.000 mg de calciu (800 ml lapte, 5 pahare de iaurt, 100 g brânză, 400 g varză cru­dă). Calciul trebuie mâncat mai ales în com­binație cu un alt fel de mâncare. Sto­­ma­cul se go­lește mai încet, pro­duc­ția de sucuri gas­trice este mai mare. În felul acesta, calciul este mult mai bine pre­luat și stocat.

Diabet

Primul lucru pe care tre­buie să-l facă diabeticii este să piar­dă din greu­tate. Mân­carea trebuie să fie săracă în calorii, săracă în grăsimi și în albu­mine. Baza alimen­tației trebuie să o consti­tuie hidrații de carbon: fruc­te uscate, pâine inte­grală, paste făinoa­se, fulgi de porumb și de ovăz, orez, anumite fructe. Vitaminele C, E, beta-caroten.

Reumatism

Interzicerea mezelurilor, a mărun­taielor de animale, a grăsimilor. Se re­comandă peștele, de două ori pe săp­­tămână, și produsele lactate degre­sate. Din când în când, câte un post ar fi ideal. Porția de carne slabă sau peș­te nu trebuie să fie mai mare de 150 grame.

Oboseală psihică și lipsă de concentrare

Se recomandă o alimentație bo­gată în hi­drați de carbon (făi­noase, orez, pâine integrală, alu­ne și nuci), multe lichide, vi­tamine, pastile de magneziu și cal­ciu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian