– Când intră pe platoul de televiziune, aduce soarele după ea. Tonică, exuberantă, cu simţul umorului, a facut din felul ei de a fi o marcă de succes şi din lupta cu kilogramele în plus, un mod de a te cunoaşte pe tine. De vorbă despre mâncare şi alţi demoni, cu cea mai cunoscută nutriţionistă din România, ale cărei cărţi de nutriţie, scrise cu umor şi sinceritate, au bătut recordurile de vânzări –
„Suntem cei mai mari dușmani ai noștri”

– Acum mai bine de zece ani, televiziunile au vuit când cura de slăbire propusă de tine a ajutat-o pe Teo Trandafir să scape de kilogramele în plus. Ce secrete ai împărtășit cu ea, Mihaela?
– Pe Teo am cunoscut-o odată, când am fost invitată la emisiunea ei. După emisiune, m-a sunat și m-a rugat să-i fac și ei o dietă. Am fost uluită. Ideea de cură de slăbire la o femeie ca ea, care părea atât de asumată și de împăcată cu felul în care arăta, mi se părea total nepotrivită. N-aș fi crezut niciodată că-și dorește să slăbească. Credeam că îi e bine cu ea, așa cum e. Am avut câteva întâlniri în care i-am explicat principiile, ce îngrașă și ce nu și cum trebuie să mănânce, iar restul a fost voința ei. Adevărul adevărat e că eu cred că am fost doar picătura care a apărut când ea decisese deja să facă o schimbare majoră în propria viață. Nu e niciun secret la mijloc. Ce a funcționat în cazul ei a fost mai ales promisiunea pe care a făcut-o pe sticlă, angajamentul pe care și l-a luat în fața publicului. Teo a dus cura de slăbire într-un soi de demonstrație publică, a arătat tuturor că se poate.
– Avem nevoie de ceilalți atunci când vrem să slăbim? Felul în care suntem apreciați pentru felul în care arătăm reprezintă o motivație?
– Eu cred că din exemplul lui Teo avem ceva de învățat. Prezența celor din jur activează în noi înșine un soi de observator interior, care ține în mod real cu noi. Când nu avem martori, suntem tentați să cedăm. Persoanele care știu că au atacuri de bulimie, de pildă, trebuie să-și facă înainte de toate o promisiune că nu vor mai mânca niciodată singure. Nu înseamnă neapărat că trebuie să fie mereu cu prieteni, pot fi și singuri la masă, undeva la restaurant. În public, crizele de bulimie dispar. E straniu cum, atunci când suntem singuri, ne pierdem reperele și ne abandonăm păgubos propria ființă. Noi suntem cei mai mari dușmani ai noștri.
– De ce spui asta?
– Uneori, dăm dovadă de o cruzime pe care cu alții n-am putea-o afișa. Într-o zi, am ieșit la un restaurant cu o prietenă care mi-a zis cu nonșalanță: „Am mâncat ca o vacă!” I-am zis: „Cum poți să-ți zici așa ceva? Nici în glumă n-ai voie. Celuilalt ai putea să-i spui că a mâncat ca o vacă? Nu, n-ai putea!” Nimeni nu ne umilește mai tare decât o facem noi înșine. Or, tocmai aici e problema. Că relația pe care o avem cu mâncarea e de multe ori oglinda relației pe care o avem cu noi înșine. De cele mai multe ori ne raportăm greșit la kilogramele în plus, ni se par o problemă de care trebuie să scăpăm, ca totul să fie bine în viața noastră. Nu ne dăm seama că ele sunt doar un simptom a ceva interior, psihic, a ceva ce trebuie reparat înainte de toate la nivel emoțional.
– Cu alte cuvinte, orice cură de slăbire începe în cap?
– Absolut. Să ne împăcăm cu noi e mai important decât câte kilograme avem. Kilogramele noastre nu sunt sursa tuturor nefericirilor. Ele sunt doar o armură sub care ne ascundem uneori, fiindcă nu avem curajul să ne uităm să vedem cine suntem de fapt. Am văzut mulți oameni în jurul meu care, după ce au slăbit, nu au găsit neapărat liniștea și bucuria după care tânjeau. Am văzut cure drastice, care au schimbat total felul de a fi al unui om, personalitatea. Abia după ce au slăbit și-au dat seama cine sunt ei la interior, cum sunt construiți sufletește, cât de mult se foloseau de mâncare ca să mascheze alte frustrări. Uneori, slăbitul scoate din tine o persoană pe care nu întotdeauna o cunoști și care nu întotdeauna e plăcută. Ăsta e și motivul pentru care multe persoane slăbesc și apoi se îngrașă la loc. Nu găsesc nimic odată ce ajung acolo, nici satisfacție, nici împăcare. Iar apoi efortul de a rămâne slab e prea mare și nu are răsplată pe măsură.
„Toată viața mea a fost o cură de slăbire”
– Tu cum faci, Mihaela, cum reușești să te păstrezi mereu în formă?

– Eu fac toate prostiile lumii, și asta îi încurajează pe cei care mă ascultă, ceea ce nu e neapărat bine. Ultima oară eram pe stradă, mâncam un croissant și m-a oprit un domn să-mi zică: „V-am prins!” Păi, când, Doamne, iartă-mă, am zis eu că nu mănânc? Cartofii prăjiți, merdenelele și croissantele sunt slăbiciunile mele. Am preferat să rabd o zi întreagă și să mănânc ce-mi place, decât să mănânc numai rădăcini și salate. Toată viața mea a fost o cură de slăbire, pentru că am avut mereu privilegiul de a-mi inventa ce dietă am vrut, de la cura de slăbire cu înghețată, din timpul rezidențiatului, o cutie de 600 kcalorii și atât, până la cura de slăbire cu două felii de pâine prăjită pe zi, după care nu am slăbit niciun gram. Nu mi-a ieșit întotdeauna, am variat de-a lungul vieții între 55 kg și 65 de kg la o înălțime de 1,70 m. Am trăit mereu la extreme și mi-a luat timp să fac pace cu mine. Am avut perioade lungi de viață în care am încercat să mănânc numai cu control rațional și, credeți-mă pe cuvânt, e foarte obositor și foarte nesatisfăcător pe toate planurile. Curele de slăbire duse a la longue îți consumă foarte multă energie vitală, te fac să pierzi toată bucuria vieții. Ca să nu mai zic că, în momentele în care eu însămi nu reușeam să-mi țin greutatea sub control, nu mai puteam lucra nici ca nutriționist. Cum aș fi putut eu să stau în fața unui om, să dau sfaturi, când nu reușeam să mă controlez pe mine? Toate căutările mele în direcția asta au explodat la 40 de ani. Eram disperată, mă îngrășasem din cauza unor tratamente hormonale, fiindcă am vrut să fac copii, nu reușeam să slăbesc, eram disperată. Țin minte că mi-am zis: „Nu mai pot, cu toate curele tale de slăbire, nu mai vreau!” Nu mai voiam nici măcar să mă gândesc la ce trebuie să mănânc. Și atunci am zis: „Mihaela, ce nu-ți place ție? Peștele! Perfect, o să mănânci pește cu legume un an de zile, ca să nu mai trebuiască să te gândești deloc la mâncare. Peștele e sănătos, nu poți da greș cu el.” Atunci mi-am dat seama că cel mai mare dușman al meu nu era mâncarea, era propriul cap. După două săptămâni, nu mai aveam fantezii culinare, dorințe, pofte, am simțit dintr-odată o mare eliberare. După vreo șase luni, fără să-mi dau seama, ajunsesem mai slabă ca niciodată. A fost cea mai frumoasă perioadă a mea, în care eram complet detașată, nici nu mă mai gândeam la mâncare. Am înțeles atunci că, pe cât suntem mai încrâncenați, pe atât pierdem mai tare controlul, și organismul se răzbună. Mâncarea nu trebuie să devină niciodată o miză atât de mare.
„Succesul ține de cantitate”
– Și totuși, ai niște criterii de la care nu te abați?

– Cred că cel mai important lucru e că am ajuns să fac pace cu mine și am reușit să mă relaxez și să înțeleg că până la urmă totul ține de cantitate. Eu sunt în continuare uluită de cât de puțină mâncare avem nevoie, de fapt, ca să putem funcționa. De la o vârstă încolo, o masă pe zi ne e arhisuficientă. Apoi, am învățat să strâng bani albi pentru zile negre. În 80% din timp, mănânc corect, doar cât să-mi țină de foame. În ceilalți 20% din timp, când ies în oraș cu prieteni sau când merg în vacanță, îmi fac și anumite pofte culinare. Dacă îmi place ceva, am învățat să aștept. Nu stau să mă întreb în fiecare zi ce mi-ar plăcea să mănânc, pentru că oricum răspunsurile mele nu sunt în acord cu regulile de nutriție. Cu cât mă gândesc mai mult la ce mi-aș dori, știind că nu-mi permit din punct de vedere caloric, cu atât e mai păgubos emoțional. Și nu în ultimul rând, am învățat de la francezi ca, înainte de a mânca, să-mi pun două întrebări esențiale.
– Împărtășește-le cu noi!
– Prima este: „De ce mănânc, de fapt?”. Faceți măcar o dată exercițiul ăsta, veți rămâne uluiți să vă dați seama că, în mai mult de jumătate din cazuri, mâncăm de plictiseală, de frustrare, de furie, pentru că de fapt ne e sete sau frig, pentru că suntem obosiți, pentru că ne e jenă față de cei care au gătit, pentru că și ceilalți fac la fel, pentru că am apucat să comandăm și, oricum, plătim nota și așa mai departe. După o vreme, o să învățăm să nu mai confundăm semnalele emoționale cu cele de foame. Nimeni nu se îngrașă dacă mănâncă doar când îi e foame. A doua întrebare e: „Mă poți convinge să te mănânc?” Uitați-vă bine la mâncarea aia, e suficient de bună, de delicioasă, încât să merite numărul de calorii cu care vine la pachet? Iar dacă e mediocră, nu mai bine o lăsați acolo în farfurie? Îmi place să fac câteodată exercițiul ăsta cu unele prietene, când ieșim la restaurant. Comandăm, le las să mănânce cu poftă jumătate de porție și apoi întreb: „Ei, cum e? Ce notă îi dai?” Și le văd brusc, parcă se trezesc dintr-un fel de comă. Abia atunci se întreabă și ele cu adevărat: „Păi, nu e cine știe ce, e cam de 6.” „Și atunci, dacă e de 6, de ce nu te oprești?” Suntem mult prea toleranți cu ce băgăm în noi. Mâncarea trebuie să merite să o mâncăm. Și dacă nu merită, să avem curajul să-i zicem: între mine și tine, mă aleg pe mine! Așa cum nu punem orice haină pe noi, cum nu ieșim cu orice bărbat în oraș, tot așa nu ai de ce să mănânci orice. E o lecție de respect de sine.
„De fiecare dată când mi-am dorit ceva, între mine și lucrul ăla s-au înălțat garduri, ca la cursele cu obstacole”
– Cum a apărut în viața ta interesul pentru mâncare, Mihaela?

– A existat dintotdeauna, pentru că sunt cea mai mâncăcioasă persoană din lume. Am căutat mereu să înțeleg cum pot să mănânc bun și totuși să slăbesc. Prima cură de slăbire am ținut-o în școala generală, fiindcă, deși eram normoponderală, toate fetele din jurul meu erau extrem de slabe, iar eu, fiindcă aveam sânii mari, mă simțeam grăsuță. Cu timpul, a devenit o obsesie. Mai târziu, deși mi-am dorit să fac Arhitectură (sunt în continuare îndrăgostită de design), am ajuns să fac Medicină dintr-o ambiție și mă pregăteam de Chirurgie. În anul IV, mi-am pierdut fratele răpus de o boală terminală, după un chin de trei luni de zile și un diagnostic greșit. Habar n-aveam că ar putea muri, nici n-am apucat să-mi iau la revedere de la el. Lucrul ăsta m-a marcat atât de tare, încât era cât pe ce să renunț la Medicină. Fiindcă nu mai puteam să intru în sala de operații, am găsit totuși această portiță, să fac nutriție, ca să nu mai am treabă cu spitalul.
– Iar acum ești cea mai citită nutriționistă din România, cărțile tale se vând în peste 100.000 de exemplare!
– Am început să scriu pentru că am simțit nevoia să împărtășesc și cu alții tot acest zbucium al meu, în care mâncarea mi-a fost o vreme cel mai mare dușman și apoi cel mai bun profesor. Prin intermediul ei, simt că am aflat de fapt cine sunt și ce se întâmplă cu mine. Am învățat că atunci când ai, cum spun francezii, un corps mal aimé, toate îți ies mult mai greu în viață. Eu am avut ani de zile această nemulțumire față de ființa mea, care nu știu exact de unde a venit, dar mi-a marcat existența și m-a făcut să învăț lecțiile pe calea cea mai grea. Vorba mamei: „Ție nimic nu ți-a ieșit ușor în viață.” De fiecare dată când mi-am dorit ceva, între mine și lucrul ăla s-au înălțat garduri, ca la cursele cu obstacole. Dar mi-am dat seama în același timp și că destinul meu a fost neasemănător cu al celor din jur. Drumul m-a purtat singur și nu a semănat deloc cu ce credeam eu că va fi. Dar tot efortul, toată căutarea, toate deciziile atipice pe care le-am luat de-a lungul existenței, inclusiv greșelile comise, m-au făcut ceea ce sunt azi. Și sunt foarte mândră și împăcată cu mine. Aproape că-mi vine să spun: Doamne, dacă trebuie, o iau de la capăt și mâine!
„Suntem proiectați să ne îngrășăm”
– Trăim într-o epocă de consum, în care oferta alimentară e mai mare ca totdeauna. Și, în același timp, într-o epocă în care presiunea de a arăta bine, pusă mai ales de rețelele sociale, e mai mare ca oricând. Cum o scoatem la capăt, Mihaela?
– Așa e, aproape că nu putem trăi într-o societate cu asemenea abundență alimentară, fără să ne îngrășăm. Acum niște mii de ani, ca să mănânci, trebuia întâi să vânezi. Și nu găseai în fiecare zi. Suntem proiectați să ne îngrășăm. Cum să mai rămâi slab într-o lume invadată de mâncare, dar care pune atâta preț pe imagine? Se ajunge la ceva absurd, ca forța și valoarea unei persoane să stea în cât reușește să se abțină. Ne trezim cu o uriașă vinovăție că nu arătăm perfect, când e lucru știut că nu toate metabolismele sunt la fel. A fi slab azi e un obiectiv care adesea ajunge să fie atins doar de câțiva privilegiați. Singurul lucru pe care îl putem face e să învățăm să ne ascultăm cu adevărat nevoile și să punem mâncarea la locul ei, să nu-i dăm mai multă importanță decât are. I-am studiat în mod special pe cei slabi, care nu se îngrașă orice ar mânca. Și am observat că persoanele astea sunt prea agitate și consumate de alte gânduri ca să se îngrașe, ele nu au o relație de atracție cu mâncarea. Mâncarea e pentru ei pierdere de timp. Ăsta e unul din mecanismele pe care trebuie să le pună în practică cei care își doresc să slăbească. Să renunțe la a mai avea o relație emoțională cu mâncarea și să fie realiști cu cât mănâncă de fapt.
– Ce sfat le-ai da astăzi celor care se luptă de o viață cu silueta?
– Sfatul meu e să mănânce bun. Să fie cârcotași și să nu mai împodobească mâncarea cu atribute pe care nu le are. E atât de puțină mâncare bună cu adevărat și, culmea, aia e mâncarea cea mai simplă. O ciorbă de lobodă! Un cartof copt în coajă, cu puțină brânză de burduf! O roșie culeasă din grădină, cu sare pe ea. N-au nevoie de lucruri complicate. Cel mai adesea, foamea noastră nu e de mâncare, ci de emoții. Și atunci, dacă știm asta, numai noi putem descoperi acele lucruri care ne plac, care ne fac bine, care pot înlocui mâncatul compulsiv. Trebuie să ne ținem mâinile ocupate, să ne facem ritualuri, ca să ținem mâncarea la distanță. Eu, în pandemie, m-am apucat de grădinărit. Când puteam, ieșeam cu mașina și conduceam ore întregi, cu muzica dată tare. Acum mi-am luat un Lego uriaș, la care lucrez în fiecare zi.
„Ani de zile, am avut viața perfectă pe dinafară, dar pe dinăuntru simțeam că e gol”
– Ai copii, Mihaela? Cum arată viața ta acum?

– Nu, în ciuda faptului că am urmat multe tratamente, n-am reușit să am atunci când mi-am dorit. Nu știu dacă pierderea fratelui meu la o vârstă fragedă nu mi-a generat cumva un blocaj psihic sau dacă faptul că nu am avut copii nu a fost de fapt o lecție pe care trebuia să o primesc de la destin, fiindcă nu știam să trăiesc decât cu capul, după un program de viață bine controlat. M-am căsătorit după ce am terminat facultatea, după o relație de șase ani, fiindcă voiam să bifez tabloul de familie perfectă. Credeam că pot avea totul în viața asta, îmi luasem și casetă cu gimnastică pentru gravide, deși nu eram încă gravidă. După ce ne-am separat, în celelalte relații, m-am înhămat la căruțele tuturor, eram dispusă să-i repar pe toți și să-i ajut pe toți, chiar dacă nu mi se cerea. Eram pierdută deja în relația cu mine, nu știam cine sunt, dacă aș mai fi avut și un copil, lucrurile ar fi mers și mai rău. Ani de zile, am avut viața perfectă pe dinafară, dar pe dinăuntru simțeam că e gol. Până într-o zi, când am avut brusc o revelație, nu știam exact ce-mi lipsește, dar știam ce nu mai vreau, că nu mai vreau să trăiesc doar după agendă, obsedată de control și de nevoia asta de a face totul perfect.
– Ce s-a întâmplat?
– Am făcut o criză la 40 de ani și am simțit, brusc, că nu mai pot continua nicio secundă să trăiesc așa cum trăisem până atunci. Totul părea perfect în viața mea. Munceam, aveam notorietate, aveam o relație pentru care mă invidiau mulți, cu doctorul Constantin Stan, alături de care făceam și o echipă imbatabilă, eram doi perfecționiști amândoi, ne-am potențat diabolic pe profesie. Eram de neoprit. Știam să fac în timp-record bagaje pentru o zi, pentru trei zile sau pentru o săptămână. Puteam să conduc 2000 de km fără să beau apă. Odată, când am mers împreună la o conferință, am făcut București-Veneția fără oprire. Iar București-Bacău, unde se afla clinica de operații estetice, eram în stare să fac dus-întors, de două ori în aceeași zi, deci patru drumuri. Eram un șofer extraordinar, aveam un Audi A6 Quattro și, fiindcă îl tot schimbam la fiecare doi ani, deci eram un client VIP, dealerul Audi m-a invitat într-o zi în Germania, la un drive test, ca să încerc noul Audi A8. Îmi amintesc și acum, am plecat, moartă de oboseală, dar cu părul perfect coafat. Pe aeroportul din Berlin ne așteptau 25 de Audi-uri superbe. A fost dragoste la prima vedere, nu mai văzusem atâta perfecțiune și eleganță. M-am așezat în mașină și, în timp ce mă minunam de cum arată, șoferul mi-a zis: „Ați văzut unde au pus pielea întoarsă la mașina asta? La cotieră, pentru că pe braț e cea mai fină parte a mâinii și trebuie să te mângâie.” Abia atunci mi-am dat seama că așa e. Parcă era primul moment din viața mea când simțeam ceva. Și m-am întrebat: „Dar eu ce am făcut până acum? Până acum de ce nu am simțit?” Și m-am întors la București, am pus mâna pe telefon, am sunat la Bacău și am zis: „Dragă Constantin, eu nu pot să mă mai întorc, eu nu mai pot să trăiesc nicio secundă așa cum am trăit. Nu știu exact ce vreau, dar încerc să aflu. Te rog doar să nu mă urăști pentru asta.” Au urmat niște ani intenși și zbuciumați, în care a fost pe viață și pe moarte, în care am petrecut și momente de disperare când am stat și am plâns pe covor, și momente de fericire intensă, în care am descoperit cine sunt, în care am avut și certitudini, și îndoieli, în care am făcut curățenie generală în interior și am învățat să mă ascult, fiindcă nu știam mai nimic despre mine.
„În toți acești ultimi zece ani, am făcut drumul înapoi, spre tinerețe”
– Și acum ne surprinzi cu o energie de invidiat. Ești mai în formă ca niciodată!

– Acum copilăresc mai mult ca altădată. Fac lucruri pe care nu mi-am dat voie să le fac la vârsta potrivită. Eu, până la 43 de ani, nu am ieșit cu un bărbat la un film. Simt că m-am născut bătrână și că în toți acești ultimi zece ani am făcut drumul înapoi, spre tinerețe. Cum am făcut? Nici eu nu știu exact. Am lăsat deoparte controlul și mă bucur de orice vine spre mine. Tot ce pot să vă spun e că acum doi ani am decis să merg singură, de revelion, în „Entourage”, un bar din Floreasca, unde mă cunosc cu toată lumea. Nu doar că nu i s-a părut nimănui ciudat că am mers singură, dar am avut o seară minunată, în care m-am simțit extraordinar, în care oamenii îmi zâmbeau complice. La un moment dat, am ieșit și m-am așezat pe un pervaz la intrare, fiindcă mă dureau picioarele de la tocuri, mă uitam la unii cum se chinuiau să-și facă o poză în care să pară fericiți și râdeam cu poftă. Un puști a venit la mine și mi-a șoptit: „Ce ai luat de te simți așa de bine?” Și am zis: „Nu am luat nimic.” S-a apropiat, s-a uitat la pupilele mele și a zis: „Da, nu ai luat nimic, ce mă enervezi!”. Atunci mi-am dat seama, dintr-odată, cât de frumoasă e viața mea. Dar am avut și o strângere de inimă, că lucrul ăsta a venit atât de târziu. Că toată înțelepțirea asta, care a adus cu ea bucuria și pofta de viață, a venit abia după ce am obosit să mai lupt cu mâncarea, cu himerele, cu dușmanii închipuiți. Că mie mi-a luat mult tare. 50 e totuși 50.
Foto: arhiva personală
Neasteptat acest interviu. Multumesc pentru sinceritate.