Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Îngerul inimii – PĂDUCELUL

– V-ați plictisit de el? Vi se pare că-i facem reclamă în exces? Insistențele noastre au o motivație „grea”: păducelul este cel mai mare sprijin al inimii și n-ar trebui să lipsească din nici o casă. Porniți-i pe urme. Florile lui au trans­format primăvara în mireasă –

Foto: Shutterstock – 4

Este cea mai spectaculoasă plantă a lunii mai! O mi­reasă a pădurii, învelită în voaluri albe și parfumate, împodobită cu puz­derie de buchețele de flori. Poate nu i-ați știut numele, dar imagi­nea aceea de basm v-a rămas cu siguranță în me­morie. Tufele de Pă­du­cel cresc oriunde, în luminișul pădurilor, în tufă­rișurile sălbatice, pe marginea arăturilor și prin parcuri, urcând de la câmpie și până la 1600 de metri altitudine. În condiții bune de viață, Pădu­celul trăiește până la 500 de ani!, semn de mare putere și energie.

Pe lângă florile albe și parfu­mate, care fac să nuntească văz­duhul în luna mai, Păducelul are ramuri țepoase și dese, oferind un adăpost ideal pentru păsările mă­runte, care pot cuibări li­niștite, ocro­tite de marile păsări de pradă, spe­riate de ghimpi. Ca să nu mai vorbim despre fruc­tele roșii de păducel, care le oferă acelorași zburătoare hrană bo­gată la vreme de toamnă. O tufă de Păducel plantată în grădină oferă o priveliște în­cântătoare în luna mai, iar toamna și iarna bucură o­chiul cu fructele ei pur­purii. Dar frumusețea Pădu­celului e neîn­semnată în com­parație cu forța lui de me­dicament natural.

Părțile folosite ale plantei

Farmacia naturii folosește deo­po­trivă, în scopuri terapeutice, frunzele, florile și fructele roșii de Păducel. Flo­rile și frunzele pot fi culese din mai și până în iunie. Inflorescențele trebuie culese înainte de a se deschide complet, ca să nu se scuture la uscat. Fructele se adună din octombrie și până în no­iem­­brie. Pentru prepararea tincturii de păducel se folosesc fructe proaspete.

Paznicul inimii

Primele relatări despre Păducel, ca plantă bună pentru inimă și cir­cu­lația sângelui, le găsim la herboristul fran­cez Quercetansu, care l-a tratat cu mult succes pe regele Henric al IV-lea. În urmă cu 100 de ani, curele de regenerare cu Păducel ale medicului irlandez Dr. Green au scos planta din uitarea în care căzuse, dându-i o cele­britate ne­cunoscută până atunci. Numit și „înge­rul inimii”, Păducelul a pătruns ca remediu în toate farmaciile tim­pului și în cabinetele medi­cale. Însu­șirea lui principală constă în puterea de calmare a inimii și lărgirea vaselor de sânge. Mai ales preventiv, planta are o acțiune de excepție, prezentând marele avantaj că poate fi luată în doze mari, fără risc.

Folosirea Păducelului

* Remediu de excepție pentru inimă – mai ales în cazul persoanelor vârstnice, care se plâng de inimă „slabă” și tulburări de circulație.

Recomandări: bătăi de inimă ne­re­gulate, aritmii, senzație de teamă, puls neregulat, insu­ficiență respiratorie, hipo și hipertensiune, an­gină pectorală, slăbiciune după boli infecțioase, epuizare, amețeli, insom­nie, stres, tul­burări de climateriu.

Mod de administrare: infuzie și tinc­tură de păducel.

Infuzia se prepară dintr-o lingu­riță de flori și frunze de păducel, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 10 minute. Se stre­coară. Se bea pe parcursul unei zile, puțin câte puțin.

Tinctura – 20 grame frunze, flori și fructe mărunțite se acoperă cu 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la ma­cerat 10 zile, agitând zilnic vasul. Se beau 10-15 picături înainte de mese. În caz de criză de inimă se poate lua o doză dublă sau triplă de preparat. Tinctura de păducel se găsește și în farmacii, sub formă de extract alcoolic și glicerinat.

* Diaree, boli de rinichi și ficat – de­coct din flori us­cate. Se pu­ne la fiert o linguriță de plan­tă cu o ca­nă de apă, vre­me de 3 mi­nu­te. Se lasă să se răcească. Se strecoară. Se bea o cană dimineața și una seara.

Vin de Păducel pentru inimă

Rețetă: doi pumni de boabe proas­pete de Pă­ducel se zdrobesc și se vâră într-o sticlă. Se toar­­nă dea­supra o ju­mătate de litru de vin roșu (na­tural). Se lasă trei săptămâni la ma­ce­rat, scuturând sticla în fiecare zi. Se stre­coară, se trage din nou la sti­clă. Se beau după mese, câte 1-2 păhărele de li­chior. Întărește inima.

Tratamente externe cu Păducel

* Băi întăritoare cu Păducel – Se ia un pumn de plantă mărunțită (frun­ze, fructe și flori) și se fierbe scurt într-un litru de apă. Se strecoară, se amestecă cu un pumn de sare grun­joasă și se toarnă în apa din baie. Substanțele conținute în păducel au o acțiune de înviorare a organismului, ceea ce îmbunătă­țește activitatea inimii și circulația sângelui.

* Bătături – se prepară un de­coct din 2-3 linguri de frunze și flori mă­runțite, fier­te în 200 ml apă. Se fierbe 10 minute la foc mic. Se aco­pe­ră și se lasă la răcit 20 de mi­nu­te. Se a­plică pe bătă­turi com­prese cu li­chid sau ca­taplasme cu plantele fier­te.

Păducelul în insuficiența cardiacă

Păducelul este un remediu de ex­cepție, mai ales în combaterea insu­ficienței cardiace cronice. Prin asta se înțelege o activitate diminuată a muș­chiului inimii. Simptomele sunt multe și diferite, în funcție de gravitatea bo­lii, de gradul de vătă­mare a inimii: slăbiciune generală, oboseală, apatie, palpitații, somn neliniștit, pi­cioare și de­gete umflate, greutate la respirat. În toate aceste cazuri, pe lângă medi­camentele reco­mandate de medic, Păducelul este un aliat de excepție. Obișnuiți-vă să-l folosiți zilnic, cel mai simplu sub formă de tinctură. Veți alunga spectrul bolii departe de dvs.

Păducelul în combinații cu alte plante

Ceai pentru slăbiciune la inimă

Nelipsit din gospodăriile țărănești (Foto: 123RF)

Ingrediente: flori și frunze de Păducel (1 lingură), flori de ar­nică (1 lingură), frunze de talpa-gâștii (1 lingură), frunze de melisă (1 lingură), passiflora (1 lingură).

Mod de preparare și folosire: se opărește 1 linguriță de amestec cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se bea de trei ori pe zi, la jumătate de oră după mesele principale. Ceaiul se prepară de fiecare dată proaspăt. Întărește inima, lărgește vasele de sânge, liniștește și rela­xează.

Amestec de tincturi pentru slăbiciune la inimă

Ingrediente: tinctură de Pădu­cel (20 ml), tinctură de melisă (10 ml), tinctură de talpa-gâștii (10 ml), tinctură de arnică (5 ml).

Mod de preparare și adminis­trare: se amestecă tincturile și se diluează cu puțină apă. Se iau de trei ori pe zi câte 15-25 de pică­turi, înain­tea meselor principale. Au efect în­tă­ritor și cal­mant.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian