– V-ați plictisit de el? Vi se pare că-i facem reclamă în exces? Insistențele noastre au o motivație „grea”: păducelul este cel mai mare sprijin al inimii și n-ar trebui să lipsească din nici o casă. Porniți-i pe urme. Florile lui au transformat primăvara în mireasă –

Este cea mai spectaculoasă plantă a lunii mai! O mireasă a pădurii, învelită în voaluri albe și parfumate, împodobită cu puzderie de buchețele de flori. Poate nu i-ați știut numele, dar imaginea aceea de basm v-a rămas cu siguranță în memorie. Tufele de Păducel cresc oriunde, în luminișul pădurilor, în tufărișurile sălbatice, pe marginea arăturilor și prin parcuri, urcând de la câmpie și până la 1600 de metri altitudine. În condiții bune de viață, Păducelul trăiește până la 500 de ani!, semn de mare putere și energie.
Pe lângă florile albe și parfumate, care fac să nuntească văzduhul în luna mai, Păducelul are ramuri țepoase și dese, oferind un adăpost ideal pentru păsările mărunte, care pot cuibări liniștite, ocrotite de marile păsări de pradă, speriate de ghimpi. Ca să nu mai vorbim despre fructele roșii de păducel, care le oferă acelorași zburătoare hrană bogată la vreme de toamnă. O tufă de Păducel plantată în grădină oferă o priveliște încântătoare în luna mai, iar toamna și iarna bucură ochiul cu fructele ei purpurii. Dar frumusețea Păducelului e neînsemnată în comparație cu forța lui de medicament natural.
Părțile folosite ale plantei
Farmacia naturii folosește deopotrivă, în scopuri terapeutice, frunzele, florile și fructele roșii de Păducel. Florile și frunzele pot fi culese din mai și până în iunie. Inflorescențele trebuie culese înainte de a se deschide complet, ca să nu se scuture la uscat. Fructele se adună din octombrie și până în noiembrie. Pentru prepararea tincturii de păducel se folosesc fructe proaspete.
Paznicul inimii

Primele relatări despre Păducel, ca plantă bună pentru inimă și circulația sângelui, le găsim la herboristul francez Quercetansu, care l-a tratat cu mult succes pe regele Henric al IV-lea. În urmă cu 100 de ani, curele de regenerare cu Păducel ale medicului irlandez Dr. Green au scos planta din uitarea în care căzuse, dându-i o celebritate necunoscută până atunci. Numit și „îngerul inimii”, Păducelul a pătruns ca remediu în toate farmaciile timpului și în cabinetele medicale. Însușirea lui principală constă în puterea de calmare a inimii și lărgirea vaselor de sânge. Mai ales preventiv, planta are o acțiune de excepție, prezentând marele avantaj că poate fi luată în doze mari, fără risc.
Folosirea Păducelului
* Remediu de excepție pentru inimă – mai ales în cazul persoanelor vârstnice, care se plâng de inimă „slabă” și tulburări de circulație.
Recomandări: bătăi de inimă neregulate, aritmii, senzație de teamă, puls neregulat, insuficiență respiratorie, hipo și hipertensiune, angină pectorală, slăbiciune după boli infecțioase, epuizare, amețeli, insomnie, stres, tulburări de climateriu.
Mod de administrare: infuzie și tinctură de păducel.
Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori și frunze de păducel, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 10 minute. Se strecoară. Se bea pe parcursul unei zile, puțin câte puțin.

Tinctura – 20 grame frunze, flori și fructe mărunțite se acoperă cu 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 10 zile, agitând zilnic vasul. Se beau 10-15 picături înainte de mese. În caz de criză de inimă se poate lua o doză dublă sau triplă de preparat. Tinctura de păducel se găsește și în farmacii, sub formă de extract alcoolic și glicerinat.
* Diaree, boli de rinichi și ficat – decoct din flori uscate. Se pune la fiert o linguriță de plantă cu o cană de apă, vreme de 3 minute. Se lasă să se răcească. Se strecoară. Se bea o cană dimineața și una seara.
Vin de Păducel pentru inimă
Rețetă: doi pumni de boabe proaspete de Păducel se zdrobesc și se vâră într-o sticlă. Se toarnă deasupra o jumătate de litru de vin roșu (natural). Se lasă trei săptămâni la macerat, scuturând sticla în fiecare zi. Se strecoară, se trage din nou la sticlă. Se beau după mese, câte 1-2 păhărele de lichior. Întărește inima.
Tratamente externe cu Păducel

* Băi întăritoare cu Păducel – Se ia un pumn de plantă mărunțită (frunze, fructe și flori) și se fierbe scurt într-un litru de apă. Se strecoară, se amestecă cu un pumn de sare grunjoasă și se toarnă în apa din baie. Substanțele conținute în păducel au o acțiune de înviorare a organismului, ceea ce îmbunătățește activitatea inimii și circulația sângelui.
* Bătături – se prepară un decoct din 2-3 linguri de frunze și flori mărunțite, fierte în 200 ml apă. Se fierbe 10 minute la foc mic. Se acoperă și se lasă la răcit 20 de minute. Se aplică pe bătături comprese cu lichid sau cataplasme cu plantele fierte.
Păducelul în insuficiența cardiacă
Păducelul este un remediu de excepție, mai ales în combaterea insuficienței cardiace cronice. Prin asta se înțelege o activitate diminuată a mușchiului inimii. Simptomele sunt multe și diferite, în funcție de gravitatea bolii, de gradul de vătămare a inimii: slăbiciune generală, oboseală, apatie, palpitații, somn neliniștit, picioare și degete umflate, greutate la respirat. În toate aceste cazuri, pe lângă medicamentele recomandate de medic, Păducelul este un aliat de excepție. Obișnuiți-vă să-l folosiți zilnic, cel mai simplu sub formă de tinctură. Veți alunga spectrul bolii departe de dvs.
Păducelul în combinații cu alte plante
Ceai pentru slăbiciune la inimă

Ingrediente: flori și frunze de Păducel (1 lingură), flori de arnică (1 lingură), frunze de talpa-gâștii (1 lingură), frunze de melisă (1 lingură), passiflora (1 lingură).
Mod de preparare și folosire: se opărește 1 linguriță de amestec cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se bea de trei ori pe zi, la jumătate de oră după mesele principale. Ceaiul se prepară de fiecare dată proaspăt. Întărește inima, lărgește vasele de sânge, liniștește și relaxează.
Amestec de tincturi pentru slăbiciune la inimă
Ingrediente: tinctură de Păducel (20 ml), tinctură de melisă (10 ml), tinctură de talpa-gâștii (10 ml), tinctură de arnică (5 ml).
Mod de preparare și administrare: se amestecă tincturile și se diluează cu puțină apă. Se iau de trei ori pe zi câte 15-25 de picături, înaintea meselor principale. Au efect întăritor și calmant.