Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Deșeurile, noul dușman al României

Despre jaful din pădurile României s-a tot vorbit și, din păcate, fără mari rezultate. Despre vânătorile ilegale, la fel. Ultimul caz, cel al ursului Arthur, a făcut înconjurul me­diatic, nu doar al țării, ci al întregii Europe. Și tot degeaba! Ca în multe alte domenii ce țin de impunerea legii, impresia deranjantă e că autoritățile acționează mai mult de ochii lumii și așteaptă semnalările presei ca să ia măsuri. Dacă ursul Arthur nu apărea în presă, prințul de Liechtenstein și „go­na­cii” lui din Harghita erau acum la o cafea, nederanjați de nimeni, punând la cale o nouă vânătoare de arthuri.
Realitatea e că toate aceste cazuri, care fac mare vâlvă, sunt doar o mică parte din dezastrul cotidian ecologic girat cu bună știință de corupția care a pus mâna pe instituții-cheie din România. Iar rețeaua e atât de întinsă, încât, precum balaurul din po­veste, scoate două capete, de îndată ce ai tăiat unul. A trebuit să se schimbe șeful Găr­zii de Mediu și să prindă glas câțiva oameni, ca să ne dăm seama de o nouă catastrofă de me­diu: gunoaiele aduse în România, o afa­cere con­dusă de o mafie care coordonează im­portul deșeurilor refuzate de lumea civi­lizată. Presa internațională avertiza despre acest pericol încă de acum câțiva ani, urmă­rind traseul unora dintre aceste transporturi care aveau, invariabil, cap de drum, Româ­nia. Între timp, după ce China a blocat impor­tul acestor de­șeuri, mafia s-a înstăpânit și mai abitir asupra țării noastre.
Cât de tare ne afectează pe toți, am putut vedea în plină pandemie, anul trecut, când toată țara era oprită, nu circula o mașină pe stradă, dar senzorii de poluare erau non-stop pe roșu. Iar ceea ce părea o mică afacere de sub­zistență a unor familii amărâte de la mar­ginea marilor orașe se dovedește a fi un business cu miză uriașă. Nu e săptămână în care Garda de Mediu (care, spre lauda ei, a în­ceput să își facă serios treaba în acest an) să nu descopere zeci și zeci de transporturi ile­ga­le de deșeuri, mascate, toate, sub o apa­rență de legalitate a unor produse de mâna a do­ua. Recent, un procuror constănțean, spe­cializat pe domeniul deșeurilor, spunea că des­coperise contracte de ardere a deșeurilor me­najere pentru un volum de 2.000 de con­tai­nere maritime! E doar un caz, blocat deo­camdată, căci mafia își face mereu loc prin găurile legislative și prin structurile fragile ale statului. Ca și în cazul mafiei lemnului (care ar putea fi pusă la respect mai dur decât o face ministrul mediului, măcar până la de­fi­nirea unor noi reglementări), o mână in­vi­zibilă pare să protejeze și mafia deșeurilor. Coaliția de guvernare trebuie să facă ceva urgent în acest domeniu, până când România nu va deveni, la propriu, lada de gunoi a Eu­ropei și a lumii, iar mirosul de putred să ajun­gă… guvernamental. Tocmai când turis­mul e pe cale să reînvie, ar fi culmea să ofe­rim tra­see printre munți de gunoi.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian