Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru IOANA – București, F. AS 1419 – „Pielea de sub sâni mi se irită întruna”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimată doamnă, simptomele pe care le-ați descris arată că este vorba de inter­trigo, o inflamație în zona de pliu a pielii. În cazul dumneavoastră, este submamar, deci suferiți de intertrigo submamar. Cauza cea mai frecventă pentru intertrigo submamar este infec­ția fungică cu Candida, așa cum pare a fi cazul dvs., după descrierea pe care o faceți.

Intertrigo submamar cauzat de Candida este o inflamație în zonele de sub sâni, care se manifestă cu prurit (mâncărime), dureri, senzație de arsură sau usturime, la locul afectat. Ma­nifestările încep treptat, prin pla­car­de eritematoase (roșii), având margini cu scuame albe, însoțite uneori și de leziuni satelite (mici leziuni în proximitatea zonei afec­tate), eroziuni, cruste sau chiar ul­ce­rații. Poate exista și o secreție neplăcut mirositoare.

Intertrigo submamar afectează cu predilecție sexul feminin, fiind facilitat de imunodeficiență.

Se consideră că transpirația, căldura și frecările locale pe piele sunt factorii care favorizează apa­riția candidozei submamare.

Factorii de risc sunt următorii:

* Obezitatea – face să existe arii pliate ale pielii, în special sub sâni (chiar și la bărbați), care se lipesc unele de celelalte, predis­punând la infecții.

* Diabetul zaharat – duce la scăderea imuni­tară, ceea ce crește riscul unei infecții micotice.

* Căldura excesivă – cauzează transpirație abundentă care creează un mediu favorizant.

* Igienă necorespunzătoare – se întâlnește la toți cei incapabili să se îngrijească normal.

* Sindroame de imunodeficiență (malnutriție, infecție cu HIV, tratamente cu chimioterapie) – duc la scăderea imunității generale, ceea ce predispune la infecție.

Intertrigo candidozic este o boală care are, to­tuși, un prognostic bun de vindecare.

Posibile abordări naturiste:

* Igienă – ce nu lasă zonele de sub sâni să favo­rizeze apariția infecțiilor.

* Scăderea în greutate – reduce adâncimea pliurilor de sub sâni, reducând astfel riscul de in­fecție.

* Pielea – să fie pe cât posibil uscată.

* Băi/duș – după efectuarea lor, să se usuce bine zonele cu probleme. Se poate folosi și un foen de păr, setat pe „căldicel”.

* Îmbrăcămintea să fie lejeră, evitându-se materialele sintetice, în favoarea celor naturale (in, cânepă, bumbac) care pot absorbi transpirația cu ușurință.

* Sutienele – să ridice sânii, astfel încât să lase spațiu de circulație pentru aer, între sâni și torace.

* Pudrele – sunt de evitat, deși unii le recomandă. Aplicarea lor poate genera iritații, ce favorizează infecții.

* Tratament consecvent – atât tratamentul natu­rist, cât și cel clasic, convențional, să fie de cel pu­țin 6-8 săptămâni, chiar dacă pielea pare curățată.

* Comprese reci – fie cu apă curată, fie cu ceai de mușețel – pot calma simptomele.

* Uleiul de arbore de ceai – este un bun antiinfecțios, dar trebuie aplicat în straturi foarte subțiri.

* Dieta – este importantă! În primul rând, pentru slăbit.

* Imunostimulente – Echinacea, tumeric și usturoi, pentru a stimula sistemul imun.

* Homeopatia – este un tratament foarte bun, căci elimină cauzele profunde. Un tratament simp­tomatic este cel cu Candida albicans, pe care l-am găsit util în asemenea situații, și în alte infecții cu Candida.

Chimist CONSTANTIN PASCU – creatorul aparatelor „Salin” și „SaltMed” Tehno Bionic S.R.L. – Buzău

„Caut un leac pentru bronșita astmatiformă” (Răspuns pentru S.D. – București, F.AS nr. 1469)

Bronșita astmatiformă reprezintă suprapunerea clinică și fiziopatologică a două afecțiuni pulmo­nare diferite, bronșita acută sau cronică și astmul bronșic. Nu există o ordine anume în apariția bron­șitei astmatiforme, fiind necesară doar pre­zența simultană a afecțiunilor.

Bronșita astmatiformă are la bază hiper-reac­tivitatea bronșică, adică un răspuns inflamator des­tul de grav, dezvoltat la nivelul mucoasei căilor pulmonare, și care apare atunci când aceasta intră in contact cu alergeni sau agenți patogeni de tipul virusurilor sau bacteriilor. Boala se manifestă prin inflamație și edem la nivelul căilor respira­torii mici, ceea ce generează o obstrucție la acest nivel și, ca ur­mare, apare insufi­ciența respira­torie.

Inflamarea pereților bronșici determină (în special în condiții de efort) îngustarea diametrului bron­hiilor, și respirația se îngreunează.

Bronșita astmatiformă este de­ter­minată, cel mai frecvent, de in­fec­ții bacteriene, virale sau fun­gice, apă­rute fie direct, la nivelul bronhiilor, fie coborâte de la nivelul orofarin­gelui. Țesuturile căilor aeriene devin extrem de sensibile și vulnerabile la bacterii, virusuri, fungi sau parti­cule fine, prezente în aer.

Fumul de țigară, polenul, mucegaiul, părul de animale, praful, aerul poluat sau unele substanțe chimice pot cauza bronșita astmatiformă. De aceea, persoanele care lucrează în medii toxice sunt mai expuse acestei afecțiuni.

Cel mai frecvent simptom al bron­șitei astmati­forme este tusea și are un caracter sezonier. Poate per­sis­ta două sau trei luni, apoi totul re­vine pentru scurt timp la normal. Mo­mentele de acutizare sunt de obicei anotimpurile cu temperaturi extreme sau cu polen în aer. Acest ciclu se tot repetă până la vindecarea bolii.

Cel mai important aspect în diagnosticarea bronșitei astmatiforme îl reprezintă anamneza fă­cută corect. Fiind o patologie cu caracter cronic, este obligatoriu de evidențiat parcursul retrospectiv al bolii și condițiile în care apare sau se agravează.

În funcție de cauzele și de manifestările bron­șitei astmatiforme, medicul va recomanda cel mai potrivit tratament. Scopul lui este, pe de-o parte, de a combate eventuala infecție virală sau bacteriană, iar pe de altă parte, de a reduce inflamația de la nivelul căilor respiratorii și de a elimina mucusul care le blochează.

Primul pas spre vindecare îl reprezintă evitarea factorilor stresanți sau agravanți, prin renunțarea la fumat, evitarea spațiilor în care se fumează, aeri­sirea corespunzătoare a încăperilor în care locuiți și evitarea efortului fizic, în condiții de temperaturi extreme.

Pentru curățarea secrețiilor și recuperarea din punct de vedere funcțional a zonelor din plămâni blocate de secreții, este foarte utilă utilizarea dis­pozitivelor care produc aerosoli salini uscați. Spre aceste procese au convers și cercetările noastre, care au culminat cu realizarea unor astfel de dispo­zitive, cu rol în ușurarea respirației. Aerosolii salini uscați sunt produși cu inhalatorul medical SaltMed, iar ambiental, cu aparatele Salin (aparate medicale certificate CE, și care constituie o metodă foarte eficientă și în același timp extrem de ușor de fo­losit).

Aparatele ambientale Salin realizează o bună purificare a aerului din încăperile cu praf, mirosuri neplăcute, diverși alergeni, și eliberează în aer mi­croaerosoli salini, pe principiul natural al salinelor.

Odată ajunsă pe mucoasa respiratorie inflamată și cu edem, sarea absoarbe apa, printr-un simplu proces osmotic. Absorbția apei are ca efect scăde­rea edemului și creșterea diametrului lumenului căii aeriene. De asemenea, studiile demonstrează că în urma tratamentului cu sare scade sensibilitatea la alergeni și crește imunitatea locală față de infec­țiile virale și bacteriene.

Beneficiile utilizării SaltMed și SALIN (Terapia salină) la pacienții cu bronșită astmatiformă sunt următoarele:

* Scade edemul și dispare senzația de lipsă de aer.

* Scade sensibilitatea la alergeni, printr-o utilizare mai lungă de timp, eliminând astfel proce­sul inflamatoriu, în prezența alergenilor.

* Previne infecțiile respiratorii acute care de­clan­șează, de obicei, crizele de astm.

* Terapia cu aerosoli salini pro­duși de inhalatorul medical SaltMed și de aparatul ambiental Salin poate fi utilizată 24/7, acesta fiind un avantaj major pentru pa­cienții cu căi respiratorii mici blocate de secreții, la care îndepăr­tarea dopurilor de mucus se face pas cu pas și necesită o perioadă mai lungă de timp pentru vindecare.

Vă doresc multă sănătate și aștept să ne con­tactați pentru lămuriri suplimentare!

Pentru mai multe informații:

www.salin.ro tel. 0238/72.53.21

www.saltmed.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian