– De aici, sunetul orașului se aude clar. Trec mașini, oameni, ajung până la noi frânturi de cuvinte. Totul se desfășoară după legea firii. Care dintre trecători și-ar putea închipui că acolo, pe o stradă din Caransebeș, la câțiva pași de mersul lor grăbit sau agale, se află un loc din care privește spre cer chipul morții? Nimeni nu-i poate bănui prezența, în spatele clădirii fostului Liceu de fete „Regina Elena” și a unui pașnic și banal chioșc de langoși. Și totuși… –
…se mai întâmplă minuni

Să descoperi, după treizeci de ani, oseminte ale martirilor comunismului, crime neștiute, care-și caută adevărul, e o minune îngăduită de Dumnezeu. Sunt crime nescrise, neînregistrate în dosare, ci aflate în pământ, citite în oseminte și în găvanele oarbe care privesc către cer. La Caransebeș am găsit douăzeci. Douăzeci de victime ale unui regim fără lege și Dumnezeu. Chipul morții citit în douăzeci de cranii ivite din săpăturile în pământ. N-avem voie să uităm ce a fost. N-avem voie să iertăm comunismul. „Să nu iertați, căci nu-i căderea voastră să iertați/ în numele celor ce-au fost trădați/când se crăpa de ziuă”, scria poetul polonez Zbigniew Herbert.
Secretul arheologului Petrovsky
Fostul liceu de fete „Regina Elena” din Caransebeș adăpostește, de cinci decenii, o clădire militară, fostă Casă a Armatei, acum Cercul Militar al orașului. Așa cum se întâmplă întotdeauna, Pronia cerească îmi îndrumă pașii spre locurile campaniilor de săpături, pe urma „poporului pierdut” al victimelor comunismului în România. În urmă cu patru ani, m-am reîntâlnit pe șantierul arheologic de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza cu un vechi și bun prieten, arheologul Richard Petrovsky, căruia prietenii îi spunem Hardy. Plecat în Germania prin anii ’80, din Caransebeșul natal, Hardy Petrovsky a avut acolo o carieră de succes și de invidiat: a găsit, între altele, o flotă vikingă, scufundată într-o veche albie a Rinului, cu tot cu prada ei, despre care povestește vrăjit și vrăjindu-i pe ceilalți. Dar cunoscându-mi preocupările, mie, Hardy mi-a mărturisit și altceva: un vechi secret, de care astfel se elibera. Era tânăr arheolog, în 1975, când, în centrul orașului natal, Caransebeș, în spatele Casei Armatei, se construia un bloc al „cadrelor militare”. Prezent la excavarea fundației, pentru că era în căutarea amplasamentului vechiului cimitir medieval al orașului (fiind la vremea respectivă angajat al Muzeului), arheologul Richard Petrovsky a descoperit acolo oseminte umane, dar, la solicitarea Miliției, și-a ținut gura: mormintele nu erau medievale, așa cum bănuise el, ci dintr-un alt Ev Mediu – cel al anilor ’50. Macabra descoperire a fost trecută sub tăcere, până la întâlnirea mea cu Hardy Petrovsky. Emoționat să-și îndeplinească o datorie de onoare, profesională și sufletească, mi-a arătat exact unde este amplasat blocul din spatele Cercului Militar din Caransebeș, și unde anume a găsit osemintele. Secretul fusese dezvăluit…
Al doilea semn al Proniei

A durat doi ani până am izbutit să facem primele investigații. În România, moartea se acoperă de hârtii și ștampile, formulare, certificate și tot atâtea adeverințe, „tipizate” și aprobări de care e nevoie ca să o scoți la iveală, să ți se permită să o găsești săpând din greu în pământ, mai ales când ea s-a petrecut în incinta unui „obiectiv militar”.
De obicei, totul începe cu „nu se poate”. Crimele comunismului continuă să fie incomode, pentru că ele sunt crime de stat, săvârșite împotriva unor cetățeni, în vreme de pace, fără judecată, fără condamnare, doar prin tortură. Totuși, colonelul Radu Ilina, de la Parchetul Militar Teritorial Timișoara, a preluat dosarul cu sesizarea lui Petrovsky. Pronia îmi ieșea în cale din nou. Cu Radu Ilina fusesem prieten din studenție, colegi în „Căminele Grozăvești”, el la Drept, eu la Istorie. Așa se face că în 2019, am reușit să deschidem un șantier arheologic în Caransebeș. Iar rezultatul n-a întârziat. Într-un șanț de zece metri lungime, lângă blocul cadrelor militare de la Cercul Militar Caransebeș, am găsit, dintr-o singură „lovitură”, unsprezece morți. Aruncați de-a valma în gropi adânci, care fuseseră săpate la repezeală. Patru dintre morți erau aruncați câte doi în aceeași groapă – fie unul peste altul, fie unul cu picioarele la capul celuilalt. În vara aceasta am continuat săpăturile și am mai găsit nouă morți. Acum, numărul victimelor Securității îngropate în spatele sediului Comandamentului din anii ’50 se ridică la 20. Douăzeci de bănățeni împușcați mișelește, fără judecată și fără frică de Dumnezeu.
„Casa morții” din fostul liceu de fete

Victimele au fost executate în aceeași noapte și apoi îngropate, nu departe de locul în care li s-a curmat viața – în spatele fostului Liceu de fete „Regina Elena”, transformat în sinistrul sediu al Comandamentului Unic al MAI din Caransebeș. Toate aceste crime s-au petrecut la doi pași de parcul central al orașului, umbrit de arbori seculari. Fără îndoială că execuția a fost făcută la adăpostul nopții, iar dacă cineva a știut despre ea, a tăcut. Prețul tăcerii era prețul vieții, trăită în spaimă și însingurare.
Câteva mici informații legate de crimă, am aflat de la doamna Rozalia, trecută cu bine de 90 de ani. Era lucidă, când am vorbit. Ea ne-a spus că pe locul în care săpam se aflase o grădină împrejmuită cu gard de beton și că undeva în apropiere, cam pe unde săpasem noi, se afla un grajd, de unde se auzea nechezat de cai. Erau caii cu care securiștii plecau în patrulare, biete animale care asistaseră, speriate, la execuția celor douăzeci de oameni nevinovați, trupuri însângerate aruncate în gropile săpate în marginea grajdului, după ce fuseseră torturați.
La prima vedere, osemintele pe care le-am găsit ne-au dus cu gândul la partizanii bănățeni din munții Semenicului, prinși, torturați și uciși, împreună cu țăranii care i-au adăpostit și despre a căror urmă nu se mai știa nimic, până la săpăturile noastre. Douăzeci de oameni, douăzeci de povești încă necunoscute, despre o suferință de neînchipuit. Douăzeci de chipuri ale morții.
O luptă fără prizonieri

Clădirea Liceului de fete „Regina Elena” din oraș a fost rechiziționată de Armata Roșie sovietică, în toamna anului 1944, și transformată mai întâi în spital pentru răniți, după care gemetele de suferință ale acestora au fost înlocuite, din ianuarie 1949 și până în 1953, de gemetele țăranilor arestați de prin toate satele Banatului și torturați în subsolurile clădirii, pentru a „spune” unde se ascund „bandiții”, partizanii ce urmau a fi lichidați în fosta clădire a liceului de fete, devenit Comandamentul Unic al MAI.
A fost o luptă fără rezistență. Partizanii capturați au fost executați sumar, la finalul unor anchete și torturi care s-au petrecut în clădirea din fața mea. O privesc, ridicând ochii de la osemintele aflate la picioarele mele, spre înfățișarea ei monstruoasă, încercând să-mi imaginez ce s-a întâmplat. Știu din documente (chiar ale Securității), dar și din câteva mărturii publice, că unele victime au fost expuse, pentru luare aminte, în piețe, în mijlocul comunelor de baștină, sau chiar și în fața cinematografului din orașul Caransebeș, devenit în toată această perioadă un oraș militarizat, sub ocupația trupelor Securității și ale Miliției. După câteva zile, trupurile celor uciși au fost luate și au dispărut la adăpostul nopții, lângă un gard din plăci de beton și sârmă ghimpată, alături de un grajd plin de cai înfricoșați.

Comandamentul Unic, care reunea unități operative ale Securității, Miliției și din Trupele de Securitate a fost stabilit prin ordin transmis telegrafic, la începutul anului 1949, de către generalul Pintilie Gheorghe (Pantelei Bodnarenko, pe numele său real, fost agent NKVD) colonelului Coloman Ambruș, șeful Regiunii Timișoara a Securității Poporului. Ordinul, pe care l-am găsit în arhivele Securității, arăta: „Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului. Cabinet Director, Nr.11.816 din 21 ianuarie 1949. Vă facem cunoscut că începând cu ziua de 22 ianuarie 1949 se formează în oraşul Caransebeş un Comandament Unic. În faţa acestui Comandament Unic se pun o serie de sarcini (…) ce revin atât trupelor Jandarmeriei MAI (ulterior trupele de Securitate – n.n.), cât şi organelor de Securitate”. Urmare a acestui ordin, întreaga zonă a Banatului sudic a fost împânzită de trupe care au terorizat satele, au arestat mii de oameni, bănuiți că-i sprijină pe „partizani” și, mai apoi, au deportat zeci de mii de țărani bănățeni. Se prefigura, astfel, începutul deportărilor masive, când într-o singură noapte, cea de Rusalii a anului 1951, au fost scoși din locuințele lor, sub amenințarea armelor, au fost urcați în vagoane de vite și trimiși, aproape numai cu ce aveau pe ei, în câmpia arzătoare a Bărăganului, peste 40.000 de țărani bănățeni. Nu s-a ținut cont de nimic în deportarea „dușmanilor poporului”, care-i ajutau pe „bandiții” din munții Banatului. Pentru securiști, vârsta ori starea de sănătate nu contau. Așa cum am găsit pe listele întocmite în fostul Comandament Unic al MAI, cel mai mic „dușman” avea două luni, cel mai în vârstă trecuse de 90 de ani… Ordinul expediat în Banat de Pintilie Gheorghe, marele șef al Securității, mai preciza: „De felul cum vă veţi îndeplini sarcinile trasate depinde rezultatul operaţiunilor, iar reuşita lor nu va avea decât să ridice prestigiul Securităţii, bastionul înaintat, apărătorul libertăţilor clasei muncitoare din RPR, care luptă pentru făurirea cu un ceas mai devreme a societăţii socialiste”. „Prestigiul” Securității, întipărit pe oasele celor douăzeci de victime pe care le-am găsit în spatele fostului Liceu de fete „Regina Elena”, precum și pe destinul a peste 40.000 de țărani bănățeni, scoși cu brutalitate din casele lor și aruncați, de sfânta sărbătoare a Rusaliilor, în câmpia pustie a Bărăganului.
Ultima rugăciune

În munca mea de arheolog, am trăit, ca și de astă dată, clipe greu de imaginat ori de povestit, alături de colegii mei, din echipa condusă de Gheorghe Petrov, de la „Muzeul Național al Transilvaniei”, din Cluj, Paul Scrobotă – Muzeul Aiud, Horațiu Groza – Muzeul Turda, Gabriel Rustoiu – directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Dacian Rancu, directorul Muzeului din Caransebeș. Împreună cu ei, în mormântul cu nr. 14, am găsit osemintele unui om aruncat în groapă legat cu mâinile la spate… Atingerea osemintelor lui mi-a dat fiori. M-am gândit cum și-a rostit ultima rugăciune și m-am rugat, și eu, pentru el.
Crime și criminali
Nu cunoaștem încă numele niciunuia dintre acești morți. Cum e lesne de imaginat, n-aveau „tăblițe de identificare”, ca în filme. După ce le-am descoperit, osemintele morților au fost puse, atent, în saci numerotați, și au luat drumul expertizelor antropologice și medico-legale, prin care există șanse pentru identificarea lor. În schimb, am găsit și am pus la dispoziția colonelului Radu Ilina, procurorul militar care coordonează ancheta, numele multora dintre securiștii și milițienii care i-au torturat și executat pe cei 20 de oameni uciși în casa terorii din Caransebeș. Numele lor apare în rapoarte, unii dintre ei au fost „evidențiați”… Toți „s-au remarcat în muncă”, adică în arestările la miez de noapte ale țăranilor bănuiți că i-ar sprijini pe partizani, în schingiuirea până la moarte sau împușcarea unora dintre ei, ca și deportarea țăranilor bănățeni în Bărăgan, în noaptea de Rusalii din 1951. Ei sunt criminalii. Crimele lor și ale altora ca ei nu s-au limitat la Banat și n-au fost săvârșite doar în „casa terorii” din Caransebeș. S-au întins în întreaga Românie, pe care au pardosit-o cu lacrimi și oase, pe care se poate întâmpla să călcăm astăzi, neștiutori.
Rozariul din mâna mortului

Trebuie să mărturisesc acum, la final, că la fiecare acțiune a noastră de căutare a victimelor comunismului, se întâmplă câte o minune… Și anul acesta a fost la fel. În ordine cronologică, perioada de săpături de șase zile, 24-28 mai, a fost cea de-a treia campanie de investigații arheologice în Caransebeș, sub egida Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Fundația „Doina Cornea” din Cluj, în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, am fost ajutați (și le mulțumesc public pentru asta) de persoane juridice, precum Asociația Mânăstirii „Sf. Prooroc Ilie” din Bocșa, dar și de persoane fizice, majoritatea anonimi, care au donat câte o sută-două de lei, ori mai mult, „pentru săpături”. Dar nu asta a fost minunea, că banii au venit de la sine. Minunea a fost găsirea unui rozariu, strâns în pumnul uneia dintre victime. Tocmai când ne întrebam, cum de nu aflasem nici un amănunt „omenesc” până atunci, măcar vreun nasture rătăcit prin pământ (semn că împușcații fuseseră aruncați goi în groapă) am găsit palma aceea închisă ca un căuș, peste cruciulița de lemn. Omul acela ucis în bătaie încremenise în moarte cu nădejdea în Dumnezeu. Puntea care i-a purtat către cer pe toți cei douăzeci de osândiți de la Caransebeș.