– Dacă ne chinuie pe nepusă masă o durere de gât sau niște arsuri la stomac, nu e necesar să dăm fuga la farmacie. În multe cazuri, ajunge să apelăm la alimentele aflate în cămară, care egalează efectul medicamentelor –
Aloe vera combate mâncărimea
Iritațiile pielii, psoriazisul, acneea și eczemele se pot ameliora cu Aloe vera. Gelul care se obține din această plantă tămăduitoare cu un bogat conținut de apă calmează iritațiile și ajută pielea să se vindece mai repede. Mod de utilizare: tăiați o bucată din frunză, lăsați să picure din ea zeama galbenă și aplicați gelul pe zona afectată, de două ori pe zi.
Castraveții redau vitalitatea ochilor obosiți
Cine s-a trezit după o noapte neliniștită cu ochii umflați poate face apel la feliile de castraveți. Aplicați-le, pur și simplu, timp de cinci minute, pe ochii închiși. Conținutul ridicat de apă (de circa 90%) al castraveților răcorește și ajută la contractarea vaselor de sânge din pleoape și din sacii lacrimali, iar ochii se dezumflă. Înainte de aplicare, țineți castravetele la frigider – efectul este astfel mai puternic.
Cataplasme cu cartofi, pentru dureri de gât
Cartofii fierți stochează mult timp căldura, fiind foarte potriviți pentru a fi folosiți sub forma unei comprese care încălzește și stimulează circulația sângelui. Iată cum se procedează: șase cartofi se pun la fiert în coajă până se înmoaie, se înfășoară într-un prosop de bucătărie și se zdrobesc. Aplicați cataplasma caldă (dar nu înainte de a vă asigura că nu e prea fierbinte), fixați-o cu ajutorul unei eșarfe și lăsați-o să acționeze circa o oră.
Argila stopează diareea
În timpul verii, problemele stomacale nu sunt o raritate. Cel mai bun remediu natural împotriva diareei este argila medicinală. Ea ajută la reducerea pierderii de lichide. Ideal în acest scop este să dizolvați de două ori pe zi 1-2 lingurițe de argilă în 300 de ml de apă și să beți amestecul rezultat cu înghițituri mici, înainte de masă. Vă mai poate fi de folos să mâncați, din trei în trei ore, două până la trei lingurițe de afine uscate.
Pernele cu sâmburi de cireșe combat contracturile
Ați ridicat o greutate prea mare când ați făcut cumpărăturile săptămânale sau ați stat prea mult la calculator? În acest caz, vă poate ajuta o pernă umplută cu sâmburi de cireșe. Perna se ține timp de unul până la două minute în cuptorul cu microunde, reglat la maximum 600 de wați, ori se lasă câteva minute în cuptorul obișnuit, sub supraveghere, la o temperatură de 60°C. Se aplică apoi pentru circa 10 minute în locul respectiv. La nevoie, tratamentul se poate repeta.
Hreanul desfundă nasul
Hreanul conține uleiuri esențiale atât de puternice, încât bacteriile și virusurile nu au nicio șansă în fața lor – fapt atestat de studii științifice. La guturai ajută următoarea rețetă: amestecați un măr ras cu trei linguri de hrean ras și gustați de mai multe ori pe zi din acest amestec. Tratamentul eliberează căile respiratorii și ne ajută să ne păstrăm capul limpede. Pentru ca răcelile să nici nu apară, mâncați preventiv câte o linguriță de hrean în fiecare zi.
Migdalele calmează arsurile gastrice
În medie, fiecare al cincilea om suferă din când în când de arsuri gastrice – o senzație de arsură localizată în spatele sternului. Ea apare atunci când acidul gastric pătrunde în esofag și irită mucoasa sensibilă de acolo. Iată ce ajută: mestecați după masă cinci migdale, până capătă consistența unei paste, iar apoi înghițiți-le încet. Ele neutralizează acidul gastric.
Uleiul de arbore de ceai ameliorează durerile dentare
Durerile dentare apar adesea în momente nepotrivite – de pildă seara, când nu putem merge la stomatolog. În asemenea situații, putem utiliza drept remediu rapid și deosebit de eficient uleiul de arbore de ceai, care are efecte antiinflamatoare, antibacteriene și analgezice. Se procedează astfel: aplicați uleiul de arbore de ceai cu ajutorul unui bețișor din bumbac pe zona afectată și lăsați să acționeze timp de cinci minute. Alternativ, puteți mesteca 1-2 cuișoare, care eliberează substanța analgezică eugenol.
O bluză îmbibată în sare, contra răcelilor
E foarte neplăcut să ne alegem cu o răceală taman vara. De aceea, este bine să aplicăm încă de la primele simptome un tratament, folosind căldura. De pildă, cu o bluză îmbibată în sare, care stimulează circulația sângelui. În acest fel, celulele sistemului imunitar ajung mai ușor în vasele fine de sânge ale mucoaselor, unde pot combate agenții patogeni. Iată cum se procedează: înmuiați o bluză de bumbac în 200 de ml de apă caldă, în care ați dizolvat 6 g de sare, stoarceți-o, îmbrăcați-o și puneți deasupra un pulover cald, din lână. Băgați-vă în pat la transpirat, pentru 30 de minute, iar apoi spălați-vă partea superioară a corpului.
Brânza de vaci, bună la contuzii
Vă supără glezna sucită? Cataplasma cu brânză de vaci ameliorează neplăcerile suferite de articulațiile afectate, de entorse ori contuzii. Asta se întâmplă deoarece cazeina și acidul lactic pe care le conține acest tip de brânză au efecte antiinflamatoare, analgezice și decongestionante și răcoresc în mod plăcut locul afectat. Se procedează astfel: întindeți niște brânză rece pe o pânză de bumbac, împăturiți-o astfel încât să rămână în interior și aplicați pe zona respectivă.
Ovăzul liniștește stomacul
În cazul unor probleme stomacale, cum ar fi crampele, înțepăturile și greața, poate fi de folos o veche rețetă utilizată de bunicile noastre: terciul de ovăz. Puneți la fiert două cești de apă amestecate cu o ceașcă de ovăz fin și un vârf de sare. Fierbeți la foc mic și amestecați, până când se înmoaie ovăzul. Mâncați-l cât e cald. Pentru a găti o variantă mai consistentă, folosiți bulion în loc de apă și adăugați un morcov ras. Terciul de ovăz calmează mucoasa gastrică și stimulează digestia.
Nucile întăresc sistemul nervos
În perioadele de stres, ar trebui să apelăm mai des la nuci. Acestea conțin acizi grași Omega-3, care stimuleză activitatea neuronală a creierului. Datorită conținutului ridicat de seleniu, nucile braziliene sunt indicate în cazul stresului, calmând sistemul nervos. Alunele caju, la rândul lor, fiind bogate în magneziu, reduc sensibilitatea la stres, ceea ce le transformă într-o gustare ideală în perioadele dificile.