Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia din cămară

– Dacă ne chinuie pe nepusă masă o durere de gât sau niște arsuri la sto­mac, nu e necesar să dăm fuga la farmacie. În multe cazuri, ajunge să ape­lăm la alimentele aflate în cămară, care egalează efectul medi­camentelor –

Aloe vera combate mâncărimea

Foto: Shutterstock – 3

Iritațiile pielii, psoriazisul, acneea și ecze­mele se pot ameliora cu Aloe vera. Gelul care se obține din această plantă tămăduitoare cu un bogat conținut de apă calmează iritațiile și ajută pielea să se vindece mai repede. Mod de utili­zare: tăiați o bucată din frunză, lăsați să picure din ea zeama galbenă și aplicați gelul pe zona afectată, de două ori pe zi.

Castraveții redau vitalitatea ochilor obosiți

Cine s-a trezit după o noapte neliniștită cu ochii umflați poate face apel la feliile de castraveți. Aplicați-le, pur și simplu, timp de cinci minute, pe ochii închiși. Conținutul ridicat de apă (de circa 90%) al castraveților răcorește și ajută la contractarea vaselor de sânge din pleoape și din sacii lacrimali, iar ochii se dezumflă. Înainte de aplicare, țineți castravetele la frigider – efectul este astfel mai puternic.

Cataplasme cu cartofi, pentru dureri de gât

Cartofii fierți stochează mult timp căldura, fiind foarte po­triviți pentru a fi folosiți sub for­ma unei comprese care încălzește și stimulează circu­lația sângelui. Iată cum se pro­cedează: șase cartofi se pun la fiert în coajă până se înmoaie, se înfășoară într-un prosop de bucătărie și se zdrobesc. Apli­cați cataplasma caldă (dar nu înainte de a vă asigura că nu e prea fierbinte), fixați-o cu aju­to­rul unei eșarfe și lăsați-o să acționeze circa o oră.

Argila stopează diareea

Foto: 123RF

În timpul verii, problemele stomacale nu sunt o raritate. Cel mai bun remediu natural împotriva diareei este argila medicinală. Ea ajută la redu­cerea pierderii de lichide. Ideal în acest scop este să dizolvați de două ori pe zi 1-2 lingurițe de argilă în 300 de ml de apă și să beți ames­tecul rezultat cu înghițituri mici, înainte de masă. Vă mai poate fi de folos să mâncați, din trei în trei ore, două până la trei lingurițe de afine uscate.

Pernele cu sâmburi de cireșe combat contracturile

Ați ridicat o greutate prea mare când ați făcut cumpărăturile săptămânale sau ați stat prea mult la calculator? În acest caz, vă poate aju­ta o pernă umplută cu sâmburi de cireșe. Perna se ține timp de unul până la două minute în cuptorul cu microunde, re­glat la maximum 600 de wați, ori se lasă câteva mi­nute în cuptorul obișnuit, sub supraveghere, la o tem­peratură de 60°C. Se apli­că apoi pentru cir­ca 10 mi­nute în locul respectiv. La nevoie, tratamen­tul se poate repeta.

Hreanul desfundă nasul

Hreanul conține uleiuri esențiale atât de puternice, încât bacteriile și virusurile nu au nicio șansă în fața lor – fapt a­tes­tat de studii știin­ți­fice. La guturai ajută ur­mătoa­rea rețetă: ameste­cați un măr ras cu trei lin­guri de hrean ras și gus­tați de mai multe ori pe zi din acest amestec. Trata­men­tul eli­berează căile respiratorii și ne ajută să ne păs­trăm capul lim­pede. Pentru ca răcelile să nici nu apară, mân­cați preventiv câte o linguriță de hrean în fiecare zi.

Migdalele calmează arsurile gastrice

În medie, fiecare al cincilea om suferă din când în când de arsuri gastrice – o senzație de arsură localizată în spatele ster­nului. Ea apare atunci când acidul gastric pă­trun­de în esofag și irită mu­coa­sa sensibilă de acolo. Iată ce ajută: mestecați după masă cinci migdale, până capătă consistența unei paste, iar apoi înghițiți-le încet. Ele neutralizează acidul gastric.

Uleiul de arbore de ceai ameliorează durerile dentare

Durerile dentare apar adesea în momente nepo­trivite – de pildă seara, când nu putem merge la stomatolog. În asemenea situații, putem utiliza drept remediu rapid și deosebit de efi­cient uleiul de arbore de ceai, care are efecte antiinflamatoare, anti­bacteriene și analgezice. Se pro­cedează astfel: aplicați uleiul de arbore de ceai cu ajutorul unui be­țișor din bumbac pe zona afectată și lăsați să acționeze timp de cinci minute. Alternativ, puteți mesteca 1-2 cuișoare, care eliberează sub­stanța analgezică eugenol.

O bluză îmbibată în sare, contra răcelilor

E foarte neplăcut să ne alegem cu o răceală ta­man vara. De aceea, este bine să aplicăm încă de la primele simptome un tratament, folosind căldura. De pildă, cu o bluză îmbibată în sare, care stimu­lează circulația sângelui. În acest fel, celulele sistemului imu­ni­tar ajung mai ușor în va­sele fine de sânge ale mu­coa­selor, unde pot combate agenții patogeni. Iată cum se procedează: în­muiați o blu­ză de bum­bac în 200 de ml de apă caldă, în care ați dizolvat 6 g de sare, stoar­ce­ți-o, îmbrăcați-o și puneți dea­supra un pulover cald, din lână. Băgați-vă în pat la transpirat, pen­tru 30 de minute, iar apoi spălați-vă partea superioară a corpului.

Brânza de vaci, bună la contuzii

Vă supără glezna sucită? Cataplasma cu brânză de vaci ameliorează neplăcerile sufe­rite de articulațiile afectate, de entorse ori con­tuzii. Asta se întâmplă deoarece cazeina și acidul lactic pe care le conține a­cest tip de brânză au efecte an­ti­inflamatoare, anal­gezice și de­congestionante și ră­coresc în mod plăcut locul afec­tat. Se pro­cedează ast­fel: în­tindeți niș­te brânză rece pe o pânză de bum­bac, împăturiți-o astfel încât să ră­mână în interior și apli­cați pe zona respectivă.

Ovăzul liniștește stomacul

În cazul unor probleme stomacale, cum ar fi crampele, înțepăturile și greața, poate fi de folos o veche rețetă utilizată de bunicile noastre: terciul de ovăz. Puneți la fiert două cești de apă ames­­tecate cu o ceașcă de ovăz fin și un vârf de sare. Fierbeți la foc mic și amestecați, până când se înmoaie ovăzul. Mâncați-l cât e cald. Pen­tru a găti o variantă mai consistentă, folosiți bu­lion în loc de apă și adăugați un morcov ras. Ter­ciul de ovăz calmează mucoasa gastrică și stimulează digestia.

Nucile întăresc sistemul nervos

În perioadele de stres, ar trebui să apelăm mai des la nuci. Acestea conțin acizi grași Omega-3, care stimuleză acti­vi­tatea neuronală a creierului. Datorită conținutului ridicat de seleniu, nucile braziliene sunt indicate în cazul stresului, cal­mând sistemul nervos. Alunele caju, la rândul lor, fiind bogate în magneziu, reduc sensibilitatea la stres, ceea ce le transformă într-o gustare ideală în perioadele dificile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian