Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Am emfizem pulmonar” (Răspuns pentru LIVIU – Craiova, F. AS nr. 1375)

Foto: Shutterstock

Boala este caracterizată prin creșterea anormală a spațiilor aeriene alveolare, prin diminuarea elasti­cității pulmonare, respectiv – scăderea puterii de contracție a alveolelor și prin tulburări în ceea ce privește primenirea cu oxigen a plămânilor și a sângelui. Cauzele apariției emfizemului pot fi: bron­șită cronică, atmosferă poluată, astmul bronșic sever sau cronic, pneumoconiozele, inflamația pro­vo­cată de gazele iritante sau fumul de țigară, infec­țiile bacteriene și virotice, bolile în care căile aerie­ne sunt astupate parțial sau temporar, profesiuni în care se face efort respirator (suflători de sticlă, in­stru­mentiști suflători sau cântăreți, deformările toracice, vârsta înain­tată, sclerozele pulmonare prin tu­berculoză sau alte boli, în care se distrug părți din plămâni, tușitul cronic. Toracele bolnavului cu em­fizem este în general lărgit, puțin rigid, gâtul pare scurt, ochii sunt ușor holbați. Bolnavul tușește frec­vent, mai ales când are bronșită cro­nică (acutizată sau nu), vorbește greu și respiră greu chiar la eforturi mici, uneori zgomotos, cu fluieră­turi pe care le aud și cei din jur. Tra­tamentul este mai mult etiologic (com­baterea cauzelor): suprimarea fu­matului, tratarea corectă a infec­țiilor respiratorii din primii ani de viață, evitarea tuturor factorilor care intră în determinismul bolii. Emfiz­emul este practic nevindecabil, pentru că un țesut care și-a pierdut elas­ticitatea nu și-o mai poate recăpăta. Un elastic uzat nu se mai poate repara: trebuie înlocuit cu unul nou, ceea ce – deocamdată – pentru plămâni nu este cu putință. Se va evita efortul fizic, obositor, vor fi urmate reguli de igienă generală; se face gimnastică respiratorie, la indica­ția și sub comanda medicului specialist. Ca trata­ment:

* Comprese cu coada-calului care se aplică pe toată regiunea pulmonară și se lasă toată noaptea. Cum procedați: un pumn de coada-calului se pune într-o sită care se așează deasupra unui vas cu apă clocotită. Aburii ce se degajă înfierbântă și umezesc bine plantele care, așa calde, se răstoarnă din sită pe o bucată de pânză curată, ce se aplică direct pe piele, în dreptul plămânilor. Cu ajutorul unei alte feșe de pânză, încălzită în prealabil, se fixează bine compresa.

* Amestec de ceaiuri: se amestecă cimbru (de câmp) și pătlagină îngustă, în cantități egale. O linguriță plină ochi se opărește cu o cană de apă clocotită, se lasă un minut, după care se strecoară. Se beau 3-4 cești pe zi, cu înghițituri mici. Nu se îndulcește. În acest amestec se pot adăuga și 5-6 flori de gălbe­nele la un litru de apă. Întreaga cantitate să fie păstrată într-un termos (nu se reîncălzește).

Multă sănătate!

IONEL DUMITRAȘCU – Buzău

„Îmi tot apare un chist sebaceu infectat pe spate” (Răspuns pentru CRISTI S., F. AS nr. 1410)

La fel ca dumneavoastră, am fost diagnosticată și eu, de două ori, cu un chist sebaceu infecțios și m-am operat tot de două ori. Degeaba! Chisturile au continuat să reapară. Din fericire, am găsit un medic dermatolog foarte bun, care m-a scăpat de ope­rații. Mi s-a explicat că aceste chisturi nu sunt produse de vreun microb, ci de glanda sebacee care tot erupe, și că singura cale de a scăpa definitiv de ele ar fi extirparea acestei glande sebacee. Dar această soluție nu este recomandabilă. Și atunci mi-a prescris un tratament prin care chistul se re­trage. E bine ca tratamentul să demareze în faza incipientă a chistului, nu după ce a crescut foarte mare. Este vorba de un unguent care este un anti­bio­tic puternic: Gentamicină 400 mg, Ihtyol 4 g, unguent simplu ad. 30 g. Se aplică de 2-3 ori pe zi. Acest unguent se prepară la farmacie. Foarte bună și eficientă este și soluția Dermobacter. Se găsește în orice farmacie, se eliberează fără rețetă și nu este scumpă. Să știți că mi s-a întâmplat să îmi treacă chis­tul doar cu o simplă aplicare a acestei soluții, de mai multe ori pe zi. Să aveți răbdare și mult succes!

OANA N. – Deva

„Am niște migrene groaznice” (Răspuns pentru SIMONA – Brașov, F. AS nr. 1446)

Migrena se manifestă prin dureri de cap, gre­țuri, tulburări de vedere, vomă – acestea își au ori­ginea în constricția și dilatarea vaselor de sânge de la nivelul capului. Durerile de cap durează între 4 și 72 de ore, uneori chiar mai mult, și sunt de o intensitate mo­derată sau severă, care se am­plifică la efort fizic. Luați, în criză, câte 2 tablete de 500 mg paracetamol și câte o aspirină, care este un anal­ge­zic eficient. (Ea nu le este indi­ca­­­tă copiilor cu vârste sub 16 ani sau celor care au alergie la aspi­rină.)

Ca tratamente naturiste, folo­siți două lingurițe de miere, după fiecare masă. Dacă durerea nu se ameliorează, mai luați o lingură de miere, consumați multe legu­me și fructe crude, lactate, carne de pasăre, vită. Evitați alimentele care declanșează durerea: câr­nați, carne procesată, ciocolată, me­zeluri.

* Faceți seara, înainte de culcare, inhalații cu oțet de mere și apă, în părți egale.

* Puneți cataplasme cu frunze de varză crudă pe frunte și vă legați cu un batic sau prosop.

* Faceți masaj ușor pe tâmple și pe frunte cu ulei de levănțică sau de mentă. Dacă nu aveți la îndemână, le puteți înlocui cu oțet de mere.

* Consumați ghimbir. Acesta are proprietăți antiinflamatorii și este folosit pentru durerile de cap: puneți o jumătate de linguriță cu ghimbir zdro­bit într-un pahar cu apă caldă și consumați.

* Luați masa la ore regulate.

Vă doresc multă sănătate!

C. Zamfir – Iași

„Sufăr de sindromul picioarelor reci” (Răspuns pentru DORINA S. – Buzău, F. AS nr. 1470)

Pentru afecțiunea dvs. există tratamente vechi și ușor de realizat: de exemplu, într-un vas emailat (o găleată de 5 l), puneți 3 l apă rece de seara. Adăugați în apă ridiche neagră (5-6 ridichi mai mici), tăiate în felii subțiri de aproximativ 2 mm grosime. Se lasă peste noapte în găleată, la macerat. Dimineața, amestecați lichidul cu o lingură de lemn și apoi îl strecurați într-un lighean. Tratamentul constă în băi reci (la temperatura camerei), zilnic o baie de picioare, cel puțin 12 zile. Rezultatul nu întârzie să apară chiar înaintea celei de a douăsprezecea zi. Baia durează 15 minute, după care vă împăturiți picioarele într-un prosop.

* Un alt leac este tot de uz extern și folosește ungerea prin masaj ușor a tălpii picioarelor cu ulei de usturoi presat la rece. Se aplică seara, înainte de culcare, începând cu fiecare deget, continuând cu talpa și partea superioară a labei picioarelor. După masaj, introduceți talpa fiecărui picior în câte o pungă de plastic, pe care o legați la gleznă. Stați așa pe toată durata somnului. Vă doresc sănătate,

DANA – București

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian