Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

A înflorit Levănțica!

Foto: Dreamstime – 3

Sub soarele verii, lanurile de levănțică au înflorit și umplu văzduhul cu miresme și culori de­licate. Și dacă ar fi doar atât! Dar inflorescențele roz-albăstrii au puteri de-a dreptul miraculoase, fiind un ade­vărat balsam pentru pielea și părul femeilor. Rețetele de pre­pa­rare sunt simple și cât se poate de par­fumate.

Scrub pentru corp

Ingrediente: flori us­ca­te de levănţică, sare de mare sau grunjoasă, în cantități egale.

Florile de levănţică se transformă în pulbere, într-un mojar sau o râş­niţă de cafea. Apoi se amestecă bine cu sarea. Pentru utilizare, luați 2-3 linguri din preparat și amestecați-l cu apă, cât să se formeze o pastă groasă. Aplicaţi-o la duș cu masaj ușor, pe cor­pul umed. Clătiţi cu apă călduţă. Se poate utiliza și pentru ten.

(Scrub-ul se păstrează la rece 2-3 luni, într-un recipient de sticlă etanş.)

Mască cu levănțică

Ingrediente: 4 linguri argilă albă sau verde, 3 linguri decoct de levăn­țică, 2 picături ulei esențial de le­vănțică.

Trei linguri de flori de levănțică proas­pătă se opă­resc cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 30 de mi­nute, apoi se strecoară. Se iau 5 linguri de ceai și se ames­tecă cu argi­la, până se omoge­ni­zează, apoi se adaugă uleiul esen­țial de le­vănțică. În­tindeți pasta pe față, lă­sați-o să acționeze 15 mi­nute, apoi înde­păr­­tați-o cu multă apă, cu ajuto­rul unei bucăți de vată.

Calmează iritațiile, tonifiază pie­lea și o întinerește.

Tonic pentru ten normal şi gras

Ingrediente: 3 linguri de flori de levănţică proaspătă, o cană de apă, un sfert de cană de oţet de mere.

Se opăresc florile cu apă clocotită și se lasă infuzia să se răcească, în vas acoperit. Se strecoară și se adau­gă oțetul de mere. Se aplică pe față cu un tampon de vată, în fiecare sea­ră, după demachiere. Tonicul este as­tringent și reduce ridurile fine.

Cremă de faţă cu ulei esenţial de levănţică

Ingrediente: 3 linguriţe ceară de al­bine, 3 linguri ulei de migdale, 4 pi­cături ulei esenţial de levănţică, conţinutul a două capsule de vita­mina E.

Încălziţi pe baie de aburi ceara până se topeşte, adăugaţi uleiul de migdale şi vitamina E, amestecând bine. Adăugaţi picăturile de ulei de levănţică şi mutaţi amestecul într-un recipient de sticlă sau porţelan, care se închide ermetic. Se poate păstra la frigider 2-3 luni.

Crema se aplică pe faţă, înainte de culcare. Are efect de revitalizare și întârzie ridurile.

Oţet aromatic de levănţică

Ingrediente: 4-5 lin­guri cu flori de levăn­ţică mărunţite, o jumă­tate de litru de oţet de mere.

Se adaugă oţetul pes­te levănţică şi se lasă la macerat într-un borcan de sticlă, 10-14 zile, agitând zilnic. La final se filtrează şi se păstrează la fri­gider. Se aplică du­pă spălarea păru­lui, prin masaj pe pielea capului. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se clătește. Este un tratament ideal îm­potriva căderii părului și mătreții.

Ulei de levănţică

Ingrediente: 6 linguri cu flori de levănţică mărunţite, 500 ml ulei presat la rece (de migdale, susan sau floarea-soarelui).

Se toarnă uleiul peste levănţică, se amestecă bine şi se pune la mace­rat într-un reci­pient de sticlă 20 de zile, agitând permanent. Se strecoară şi se păstrează la rece. Este anti­bac­teri­an, antiinflama­tor, cicatrizant, regenerează ţesu­turile, reduce ri­durile şi catifelează pielea.

Masați ușor o cantitate mică de ulei pe față sau pe corp, după baie.

Loțiune pentru păr cu levănţică şi rozmarin

Ingrediente: 3 linguri de flori de le­vănţică, 3 linguri flori de rozma­rin.

Levănțica și rozmarinul se pun la fiert, vreme de 3 minute, în jumătate de litru de apă. Se lasă la răcit, se stre­coară și se ține la rece. Se folo­sește la clătitul părului după fiecare spălare, masând lichidul pe pielea capului. Nu clătiţi. Este foarte efi­cient pentru a stopa căderea părului şi mătreaţa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian