Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LIVIU – București, F. AS nr. 1471?: „Cum se vindecă dishidroza?”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Dishidroza sau dermatita dishidrozică este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii. Se manifestă prin apariția unor leziuni sub formă de vezi­cule, foarte pruriginoase, de obi­cei la nivelul palmelor, tălpilor și degetelor, dar leziunile pot să se extindă și în alte zone ale mem­brelor, în special superioare. Boa­la are o evoluție cronică, cu agra­vări și ameliorări până la remisie. De obicei se agra­vează în sezonul cald și se ameliorează în sezo­nul rece. Tipic, prima dată apar vezicule cu lichid clar, apoi acesta devine albicios și apar mâncărimi puternice. Ulterior, ve­zi­culele se usucă și pielea se des­cuamează și rămâne roșie. După o peri­oadă de timp mai scurtă sau mai lungă, se reia acest ciclu. Gravitatea bolii este dată de im­pac­tul estetic pe care îl au leziunile, de mâncărimile pu­ter­nice care afectează cali­tatea vieții și de posibilitatea suprainfectării leziunilor res­pective. Mai mult, pe parcur­sul evoluției pot apărea fisuri sau chiar ulcerații extrem de dureroase. Această afecțiune apare mai frecvent la adulți, între 20 și 40 de ani, mai ales la femei. Nu există o cauză anume pentru această boală, însă există fac­tori care favorizează apariția ei. În principiu, este vorba despre o reacție a sistemului imun și la un anumit stimul extern sau intern. Printre factorii care pot declanșa boala sunt factori fizici – expunerea la umezeală sau transpi­rația excesivă, infecții bacteriene (infecția cu Helicobacter pylori la nive­lul stomacului) sau fungice (micoza la nivelul pi­cioarelor), boli auto­imune (tiroidita cronică auto­imună) și nu în ultimul rând, alergiile la metale (nichel, cobalt cel mai frecvent), alimente sau chiar polenuri. Pentru o vindecare a acestei afecțiuni trebuie identificat factorul declanșator sau favo­rizant și eliminat prin tratament.

Tratamente indicate

În cazul dvs., pentru un tratament corect, vă re­comand să faceți o serie de analize mai amănunțite, pentru a identifica posibilii factori declanșatori, care trebuie apoi tratați. De asemenea, vă recomand o dietă bogată în surse de vitamina A, acizi grași Omega-3 și resveratrol, cum ar fi somonul, morco­vii, cartofii dulci, spanacul, broccoli, ardeii grași, dovleacul și strugurii negri.

* Evitați principalii factori care agravează reacția la nivelul pielii: umezeala, transpirația, să­pu­nurile, detergenții. Trebuie folosite doar săpunuri blânde cu pielea, ca cele pentru bebeluși, care nu conțin substanțe chimice dăunătoare pielii.

* Evitați alimentele care pot influența evoluția dishidrozei, atât prin reacții alergice imediate, cât și prin reacții întârziate – care apar la câteva zile după consumul unui aliment. De aceea, este im­por­tant să și faceți analize prin care pot fi identi­ficate alimentele implicate în agravarea dishidrozei. Chiar și fără aceste analize, vă recomand să evitați ali­mentele bogate în histamine, ca brânzeturile ma­turate, mezelurile afumate (salam, cârnați, șuncă afumată), năutul, soia, fasolea, lintea, roșiile, nu­cile, germenii de grâu, cacao (aici este inclusă și ciocolata), dulciurile sau snacksurile cu aditivi alimentari (benzoat, sulfiți, nitriți, glutamat, colo­ranți alimentari etc.), oțetul, unele fructe (kiwi, lă­mâie, ananas, prune, căpșuni).

* Tratamentul medicamentos constă, în primul rând, în aplicații locale. Sunt indicate creme cu efect imunosupresor cu corticoizi sau alte imu­no­supresoare – tracolimus sau pimecrolimus.

* Fototerapia este indicată în cazurile de acu­tizare a dishidrozei.

* Pentru mâncărimi puternice, vă recomand administrarea de antihistaminice orale – ketotifen, loratadină, desloratadina, cetirizina, levocetirizina.

* Ca tratament complementar, vă recomand sucurile de aloe și mangostan. Acestea se pot folosi atât în aplicații topic-locale, cât și în uz intern. O variantă ideală ar fi administrarea o lună Aloe, o lună Mangostan, până la remisia completă a bolii. De asemenea, rădăcina de lemn-dulce are efecte antiinflamatoare și efecte protective directe asupra pielii. Se poate folosi atât în administrare topic-locală, cât și în administrare pe cale internă, mai ales în perioadele de acutizare a bolii. Adminis­trată intern, această plantă are efecte de stimulare a glan­dei suprarenale cu efecte imu­no­modulatoare puternice. To­tuși, nu este recomandată ad­mi­nis­trarea timp îndelungat și este contraindicată dacă sufe­riți de hipertensiune arterială.

* Vă recomand și supli­mente de vitamina D. Un pro­cent important al populației are deficit de vitamina D, cauzat de ab­sența expunerii la soare. Această vitamină joacă un rol important în asigurarea unui echilibru la nivelul sistemului imunitar, fiind reco­mandat în dermatita dishidrotică, în bolile alergice și bolile autoimune. Doza recomandată este de 1000-2000 ui /zi, pe perioadă lungă.

* Sunt recomandate și supli­mente de tip Ome­ga 3, o doză de 2000 mg având un efect imuno­modulator– antiinflamator foarte puternic.

* Un foarte bun efect imuno­modulator îl are propolisul (dacă nu sunteți alergic la el).

* De asemenea, vă recomand o cură de trei luni cu următoarele suplimente cu efecte imuno­mo­du­latoare – antiinflamatoare: quercitina, cordy­ceps, coacăz-negru.

* Vă recomand să urmați o cură cu argilă, administrată intern. Cura se face timp de trei săp­tămâni. În prima săptămână, consumați un pahar cu apă de izvor în care puneți o lingură de argilă, în a 2 a săptămână, 2 pahare pe zi, în a 3 a săptămână, 3 pahare pe zi. Cura se poate repeta după o lună. Puteți să folosiți argila și în aplicații locale, la nive­lul leziunilor.

* Nu în ultimul rând vă recomand un tratament homeopat. Printre remediile indicate în dishidroză sunt: Apis, Urtica Urens, Rhus toxicodendron, Na­trium muriaticum, Sulphur, Oleander, dar acestea ar trebui recomandate de către un specialist, în urma unui consult amănunțit.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Mi s-au depistat trei noduli pe ficat” (Răspuns pentru PETRICĂ T., F. AS nr. 1420)

Resorbirea celor trei noduli de pe ficat ţine 95% de stilul dvs de alimentaţie şi de viaţă. Ficatul fiind „bucătăria corpului nostru” este normal ca, dacă băgăm în „bucătărie” nu­mai „gunoaie gus­toase” precum: carne de porc sub diverse forme şi denumiri (ju­mări, cârnaţi, caltaboş, slă­nină, mititei, fripturi la grătar etc); unt, smântână, alcool (berea şi şpriţul tot alcool se cheamă că sunt), nicotină, somn puţin şi de slabă calitate, stres, teroarea urgenţelor (azi totul este urgent şi n-ai timp să te odihneşti, să te linişteşti puţin !!); toate acestea se răsfrâng, în primul rând, asupra ficatului şi a inimii, care se prăbuşesc primele. D-le Petrică, vă asigur că nimeni şi niciodată n-a făcut noduli pe ficat mâncând lobodă, ştevie, spanac şi mere, bând numai apă plată şi ceai de plante şi dormind 8-9 ore pe zi, drept pentru care, treceţi la acest regim ali­mentar şi de somn, iar nodulii dvs. vor dispărea de la sine, într-un an de zile !

Beţi câte 3-4 căni pe zi de ceai dintr-un amestec de trei plante: Anghinare, Rozmarin şi frunze de Coriandru, îndulcit cu puţină miere de albină. De asemenea, să nu vă lipsească sfecla roşie (salată sau suc), de la cel puţin o masă pe zi. Practicaţi rugă­ciunea şi postul, dar rugăciunea să fie făcută cu cuvintele şi cu problemele dvs. (nu citită din cărţi de rugăciuni), iar postul înseamnă să nu mănânci nimic 24 sau 48 de ore, și să beți doar apă plată sau ceai medicinal, după voie!

„Caut un leac pentru veruci plantare” (Răspuns pentru SABINA L., F. AS nr. 1422)

Verucile, indiferent de localizare, dispar, de regulă, la tratamentul cu o combinaţie de extracte de plante, şi anume: Rostopască + Ventrilică + Sul­fină, care se aplică de 2-3 ori pe zi pe zonele cu veruci, până la dispariţia lor completă, iar după dispariţie, se aplică aceeaşi  combinaţie de 2-3 ori pe săptămână profilactic, pentru a preveni reapari­ţia lor. Dacă acest tratament nu dă rezultatele dorite, contactaţi-mă.

„Sufăr de sindromul picioarelor reci” (Răspuns pentru DORINA S. – Buzău, F. AS nr. 1470)

Vă recomand abstinenţă totală faţă de orice formă de alcool (chiar şi bere), tutun, cafea, pre­parate din carne de porc, unt, smântână. O hrană preponderent vegetariană şi dușuri alternante, calde-reci, aprox. 10 mi­nute, ce se vor termina totdeauna cu 5 minute de duș cu apă caldă, în creştere spre fierbinte, în fiecare seară, înainte de culcare, după care se folosesc şosete călduroase din material natural (interzis material sintetic), gen: lână, bum­bac. Pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice, de mare uti­litate vă va fi mersul pe jos în ritm alert, preferabil alergare uşoară (acolo unde se poate), timp de 30-60 de minute, seara. Ca medicaţie, folosiţi un extras hidroalcoolic din Ardei iute şi Ghim­bir. Acesta se prepară într-un borcan de sticlă de minim 800 ml, în care se pun: 1/3 ardei iute uscat şi mărunţit; 1/3 rădăcină de ghimbir rasă; alcool sanitar de 70 grade, care să acopere cele 2/3 de masă solidă, + 1/3 să rămână liber. Se lasă conţinutul la macerat 14 zile, agitând zilnic, după care se filtrează. Cu soluţia filtrată se face masaje uşoare pe labele picioarelor, în fiecare seară, după baia alternantă şi caldă, apoi se folosesc pentru noapte şosete căldu­roase din lână sau bumbac. Dacă metoda aceasta nu dă rezultatele dorite, contacta­ţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian